30 Eylül 2004 21:00

Baskılar protesto edildi

Tunceli'de son günlerde halk üzerinde uygulanan baskılar, EMEP tarafından protesto edildi. EMEP İl Başkanı Hüseyin Tunç, Orman yakmanın ve gazetecileri tehdit etmenin hiçbir çözüm getirmeyeceğini ifade ederek, "Bölgede barış ortamının oluşturulması için gerekli adım atılmalıdır" dedi.

Paylaş
Emeğin Partisi (EMEP) Tunceli İl Örgütü, son günlerde halk üzerinde uygulanan baskıları protesto etti. Dün öğle saatlerinde parti binasında toplanan yaklaşık 250 kişi, "Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür, bir orman gibi kardeşçesine" yazılı pankart açarak, Yeraltı Çarşısı üzerine yürüdü. "Savaşa değil, eğitime bütçe", "Her gün barış, her gün kardeşlik", "Evrensel halkındır susturulamaz" yazılı dövizlerin açıldığı eylemde konuşan EMEP Tunceli İl Başkanı Hüseyin Tunç, son zamanlarda ilde yaşanan bazı olayların kaygı verici boyutlara ulaştığını kaydetti. Uzun zamandır yaşanan çatışmasız ortamın bazı güçlerce sabote edilerek baskı ve şiddet ortamının yaratılmak istendiğine dikkat çeken Tunç, son günlerde bunlara bir de orman yagınlarının eklendiğini hatırlattı. Türkiye'nin gözleri önünde orman katliamı yaşandığını vurgulayan Tunç şöyle devam etti; "Şimdi soruyoruz; yangını çıkaranlar da, yangının söndürülmesini engelleyenler de bellidir, yargı sorumlular hakkında gerekli adli işlemleri ne zaman başlatacaktır? Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe bu ormanların "terörist ormanlar" olduğunu düşündüğü için mi sessizliğini korumaktadır?" Tunç, yangına karşı sessizliğini koruyan TEMA ve benzeri "çevreci" geçinen örgütleri de eleştirdi.

Tehdit etmek çözüm değil Mazgirt ilçesine Bağlı Kızılcık ve Balkan köyü muhtarlarından mühürlerin zorla alınması ve gazetemiz muhabiri Cem Emir'in alay komutanı tarafından tehdit edilmesine de değinen EMEP İl Başkanı Tunç, "Demokrasinin en temel taşı olan seçimle gelenin ancak seçimle gideceği ilkesi dahi ayaklar altına alınmış. Bunun yerine darbe yasalarına özenilerek 12 Eylül yöntemleriyle demokrasi getirme istekleri kabarmıştır. Görünen o ki ne Avrupa Birliği'nin ne de onun kapılarında demokrasi havarisi kesilen hükümetin nefesi Dersim'e kavuşmamıştır. Yine alay komutanı tarafından tehdit edilen Evrensel gazetesi muhabiri Cem Emir'in başına gelecek en küçük olaylardan tehdit edenler sorumlu olacaktır" dedi. Orman yakmakla, gazetecileri tehdit etmekle darbe günlerine özenmenin hiçbir çözüm getirmeyeceğini ifade eden Tunç, şiddet politikalarından vazgeçilmesi gerektiğini belirtti. Tunç, "Bölgede barış ortamının oluşturulması için gerekli adım atılmalıdır" diye konuştu.


TUNCELİ ORMANLARI BİZİM DEĞİL Mİ? Tarım Orkam-Sen Genel Başkanı Sezai Kaya, Tunceli Ovacık'taki orman yangınına zamanında müdahele edilmemesinin yanısıra, yeterli ekipmanın kullanılmamasının suç olduğunu belirterek, "Tunceli de yanan ormanlar bizim değil mi" diye sordu. Kaya yaptığı yazılı açıklamada, 7 gündür Tunceli'nin Aliboğazı mevkiindeki meşe ormanının yanmaya devam ettiğini hatırlatarak, operasyon nedeniyle yandığı belirtilen ve şu ana kadar 100 hektarı aştığı sanılan orman yangınına müdahalenin çok geç başlatıldığına dikkat çekti. Kaya, söndürme çalışmalarında ve yangını kontrol altına almada teknik ekipman yetersizliğinin çok açık olduğunu dile getirerek, iyi nitelikli orman sınıfına giren bu yangının söndürülmesinde Çevre ve Orman Bakanlığı'nın ve Orman Genel Müdürlüğü'nün helikopter göndermemesinin suç teşkil ettiğini belirtti. Orman yangınlarını söndürme konusunda başarılı bir grafik çizildiği konusunda her fırsatta kamuoyuna açıklamalar yapıldığını ifade eden Kaya, "Bu tutumun Tunceli orman yangınınında neden gösterilmediğini ve bu yangında uçak ve helikopter görevlendirilmediğini sormak gerekir" dedi.

ÖNCEKİ HABER

İnsan haklarına ABD çerçevesi

SONRAKİ HABER

Bakan bilimsel değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...