30 Eylül 2004 21:00

İnsan haklarına ABD çerçevesi

ABD'deki İşkence Mağdurları Merkezi ile Helsinki Yurttaşlar Derneği'nin düzenlediği, "İnsan Haklarında Yeni Taktikler" konulu sempozyumda, "insan haklarının ABD'nin 'terörizmle savaş' konseptinin sınırları içinde yeniden tanımlanması gerektiği" fikri ağırlık kazanıyor.

Paylaş
İnsan Haklarında Yeni Taktikler başlıklı uluslararası sempozyumda insan hakları kazanımlarının korunması için çaba gösterilmesi çağrısı yapılırken, bunun için insan haklarının ABD'nin "terörizmle savaş" konseptinin sınırları içinde yeniden tanımlanması gerektiği vurgulandı. ABD merkezli İşkence Mağdurları Merkezi, Helsinki Yurttaşlar Derneği ve TODAİE'nin ortaklaşa düzenlediği sempozyumda konuşan Yeni Taktikler Uluslararası Çalışmalar Grubu üyesi Mariclaire Acosta Urquidi, insan haklarını korumak için yazılan yazılarla uluslararası literatür zenginleşirken, halkların kazanımlarının zayıfladığını kaydetti. "Dünya bugün içine girdiği seyre devam ederse, kazanımlarımızı da kaybedebiliriz" diyen Urquidi, terörizmin insan haklarını yok ettiğini ancak terörizmle mücadelenin de insan haklarını ayaklar altına alabildiğini söyledi. Urquidi, "Kazanımlarımızın ortadan kaldırılmaması için çabalamalıyız" derken, ABD'nin "terörizmle mücadele" konsepti ile uyum içinde bir yol çizilmesi gerektiğini savundu. İşkence Mağdurları Merkezi Genel Müdürü Douglas Johnson ise "Amerikalıların alınları açık, başları dik dolaşmaları çok zor. Bizim de pek çok şey yapmamız lazım" diye konuştu. Sempozyuma katılanların bir arada olma nedenini "etkili olma isteği" olarak tanımlayan Johnson, insan hakları stratejisinin hayata geçirilmesi için gerekli olan taktiklerin geliştirilmesinin bu noktada önem kazandığını belirtti. Taktiklerin çeşitlilik taşımasının daha çok kitleye hitap edilmesinin önünü açacağını belirten Johnson, "taktikte esneklik" olmazsa başarıya ulaşılamayacağını kaydetti. İnsan haklarında hep aynı taktiklerin kullanılmasının bir süre sonra karşı tarafın elinin güçlenmesine yol açtığını ifade eden Johnson, taktik yelpazesinin geliştirilmesinin şart olduğunu ifade etti. Yeni Taktikler Uluslararası Çalışma Grubu üyesi Morten Kjaerum da, öncelikle elde edilmiş hakların korunması gerektiğini vurguladı.

AB Komisyonu temsilcisi de 'terör' dedi Avrupa Birliği Komisyonu Türkiye Temsilcisi Hansjörg Kretschmer de insan haklarını "terörle mücadele"ye bağladı. Kretschmer, "İnsan haklarını terörizmle mücadelenin ayrılmaz bir parçası kılmalıyız" dedi. Terörün beslendiği toplumsal zeminin ortadan kaldırılması gerektiğini söyleyen Kretschmer, konuşmasının büyük bir kısmını AB'nin "sivil toplum örgütlerine yardım" adı altında verdiği paralara ayırdı. Kretschmer, AB'nin kimi ülkelerle yaptığı ticaret anlaşmalarına insan hakları şartları eklediğini ve bu yolla insan haklarına katkıda bulunduğunu savundu.

ÖNCEKİ HABER

YTL üzerinden düzenleme

SONRAKİ HABER

Baskılar protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa