30 Eylül 2004 21:00

Bir de vergi kıyağı

Sosyal güvenlik reformu hazırlığıyla özel sağlık sektörü yararına çalışan hükümet tedavi hizmetlerinde de vergi indirimine gidiyor

Paylaş
AKP Hükümeti özel sağlık sigortacılığına ve özel hastanelere yarayacak olan sosyal güvenlik reformuna ilişkin çalışmalarını sürdürüyor. Özel sağlık hizmeti sunan kurumlar için reform çalışmalarında sona yaklaşan hükümet özel hastanelere ve doktorlara vergi indirimi hazırlıklarına da başladı. Yeni yılda tedavi hizmetlerinden alınan katma değer vergisini yüzde 18'den yüzde 8'e düşürecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Maliye Bakanı Kemal Unakıtan vergi oranlarında indirime gidileceğini açıkladılar. Ama bu indirimler yine halka yaramayacak. Patronlara vergi indirimlerinin yanı sıra özel sağlık kuruluşlarındaki tedavi hizmetlerinden alınan katma değer vergisi yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülecek. En geniş kitleleri ilgilendiren katma değer vergisi oranlarındaki indirim ise 1-2 puan olarak ele alınıyor. Ve KDV bazında genel bir indirim değil bazı ürünlerde indirim olarak belirlendi.

Özele yarayacak Ancak en önemli indirim tedavi hizmetlerine uygulanan KDV de olacak. 1 Ocak 2005'ten geçerli olmak üzere KDV yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülecek. Halen devlet, SSK ve üniversite hastaneleri vergi dışı olduğu için tedavi hizmetlerindeki KDV indirimi, özel hastane ve diğer sağlık kuruluşları ile özel doktor muayenehanelerine yarayacak. Bu arada gelir vergisi tarifesinin de yeniden gözden geçirildiği çalışmada, kurumlar vergisine paralel gelir vergisinde de az da olsa bir oran indirimine gidilip gidilmemesi araştırılıyor.


HÜKÜMETİN VERGİ İNDİRİM PLANI

  • Kurumlar Vergisi 2004 yılı kurum kazançları için yüzde 33 olarak uygulanan oran fon yükü kalkacağı için 1 Ocak 2005'ten itibaren yüzde 30'a inecek. Maliye, bu oranın 2007 yılına kadar 3-6 puan daha indirilmesine çalışıyor.

  • Katma Değer Vergisi Özel sağlık hizmetlerinde KDV yüzde 18'den yüzde 8'e indirilebilir.

  • Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi Mali sektörün aracılığından alınan verginin 2007 yılına kadar olan iki yıl içinde kademeli olarak kaldırılması için çalışma sürdürülüyor.

  • Gelir Vergisi Gelir Vergisi oranlarının ücretliler için birkaç puan indirilmesi veya ücretlilerin vergi yükünü azaltacak şekilde özel gider indiriminin kapsamının genişletilerek sistemde etkin hale getirilmesi seçeneği halen tartışılıyor.

  • ÖNCEKİ HABER

    Özerklik tartışılıyor

    SONRAKİ HABER

    İşsizlik oranı yüzde 9.3 oldu

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...