29 Eylül 2004 21:00

Memura sadaka gibi zam

Hükümet toplugörüşmelerde yıllı ortalama yüzde 8.2 oranında zam önerirken, bu rakam aylık bürüt 48 milyon liraya denk geliyor. Vergiler çıkartıldığında, yapılmak istenen zam günlük 1 milyon liranın altında oluyor.

Paylaş
Hükümet, toplugörüşmelirin dördüncü turunda da IMF'ye verdiği sözlerden taviz vermedi. Yıllık ortalama yüzde 8.2'ye denk gelen zam, memurların maşlarına aylık bürüt 48 milyon liraya, vergiler düşüldüğünde ise günlük bir milyon liranın altında bir rakama denk geliyor. AKP Hükümeti, halkı bütçeden kamu personeline ayrılan payı artırdığını söyleyerek bir kez daha kandırdı. 30.9 katrilyon lira olan payı 34.2 katrilyon liraya çıkardığını ileri süren hükümet, korucuların, muhtarların, milletvekillerinin, cumhurbaşkanının, ilaç ve tedavi masraflarına, sosyal güvenlik primine kadar tüm harcamalarını da bu payın içine koydu. Toplugörüşmelerin dün gerçekleştirilen dördüncü turunda öğlene kadar sosyal haklara ilişkin talepler görüşüldü.

Yasa dayatması Sendikacıların 1991'den sonra memurluğa girenlere bir derece verilmesi talebi, Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin tarafından "Ek yük getirir. Hükümet üyeleri ile görüşmem lazım" şeklinde yanıtlandı. Birinci derece yakınları ölen memurlara verilen 3 günlük iznin 10 güne çıkarılması, yıllık izinlerin işgünü olarak düzenlenmesi, eşi doğum yapan erkek memura verilen 3 günlük iznin 5 güne çıkarılması, radyoaktif ışınlara maruz kalan çalışanlara 45 gün sağlık izni verilmesi, 3 günlük refakat izni verilmesi ve gerekli hallerde bu iznin 3 gün uzatılması konularında kısmen anlaşma sağlandı. Sendika genel kurulları gibi tüzüksel kurullara katılacak sendika üyelerinin izinli sayılması, nöbet, vardiya süresi ve sınırı ile ücretinin yeniden değerlendirilmesi, görevde yükselme esaslarına dair yönetmeliğin Bakanlar Kurulu'ndan çıkarılması konuları da görüşüldü. Bütün bu konularda sendikacıların mutabakat metni imzalama istekleri karşılık bulmazken, Bakan Şahin sürekli olarak bu düzenlemelerin Kamu Personel Rejimi Yasa Tasarısı'nda gündeme getirileceğini söyledi.


'Birlikte kazanırız' Görüşme öncesi açıklama yapan KESK Genel Başkanı Sami Evren ise toplugörüşmelerde bakanlığın kendilerine ikram ettiği yemeği yememe kararı aldıklarını açıkladı. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü önünde toplanan KESK üyeleri ise hükümetin verdiği zamma "Sadaka değil, toplusözleşme" diyerek tepki gösterdiler. Burada konuşan Sami Evren sosyal ve demokratik haklara ilişkin düzenlemelerin mutabakat altına alınmadığını belirterek "Ya kamuoyu karşısına geçip kabul ettiğinizi açıklayın, ya da mutabakat metni tutalım" dedi. Evren, üç konfederasyon birlikte mücadeleyi yükseltmeleri halinde kazanacaklarını belirtti.


Memur-Sen hükümetten umutlu! Görüşmeye katılmadan önce Başbakanlık önünde açıklama yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, "Umudumuzu ve mücadelemizi koruyacağız" dedi. İsteklerinin çok mütevazi, ancak Türkiye'nin de ekonominin de durumunun belli olduğunu savunan Aksu, kendilerine verilen rakamdan hükümetin haberi olmadığını ileri sürdü.


Kamu-Sen: Başbakan devreye girsin Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız da açıklama yaparak toplugörüşmelerle ilgili başbakanın devreye girmesini istedi. Toplugörüşme masasını sonuna kadar zorlayacaklarını bildiren Akyıldız "Umuyor ve istiyoruz ki bu masadan uzlaşarak, siyasi irade ile el sıkışarak kalkarız" dedi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ve bürokratların yetkilerini aşamadıklarını söyleyen Akyıldız, devreye başbakanın girmesi halinde, esneme payı olacağını belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Türkiye için özel konsept önerildi

SONRAKİ HABER

Üç işçi zehirlenerek öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...