29 Eylül 2004 21:00

Hüznün güleç yüzlü şiirleri

"Bir dal kızarıyor şiirlerinde..." Böyle diyor Mehmet Başaran, Mevlüt Kırnapçı için... Ve ekliyor: "Taşı delip gün ışığına çıkan, yöresine alıcı gözlerle bakan bir ozan Mevlüt Kırnapçı."

Paylaş
"Bir dal kızarıyor şiirlerinde..." Böyle diyor Mehmet Başaran, Mevlüt Kırnapçı için... Ve ekliyor: "Taşı delip gün ışığına çıkan, yöresine alıcı gözlerle bakan bir ozan Mevlüt Kırnapçı." "Güleç yüzlü hüzün" isimli ikinci şiir kitabı Sürgün Şiir tarafından yayımlanan Kırnapçı, eğitimciliğinin yanı sıra hayata dört elle sarılan şiirler yazıyor, okuyup yazıp sahneye koyuyor. Kırnapçı'nın neredeyse tüm şiirlerinde doğanın izi, kokusu, adı var. Ama Kırnapçı, doğayı değil, ağaçlar, çiçekler, atlarla, denizin dalgalarıyla kendini anlatıyor okura, anlatmaya çalışıyor. Şiirlerinde kimi zaman derin acıların, bunalımların işareti olsa da, yaşamaya, aşka, çalışmaya bağlı bir umut kendini belli ediyor.

Eğitimci yönü Kırnapçı'nın eğitimci yönünün yansıması da görülebiliyor dizelerinde. "yarın güneş doğacak bir türkü akacak/ köprü yukarı yürüyeceğim toprak kokacak/ ayaklarımı sürteceğim günaydın tek/ bir sıcak gülüşe atacağım oltamı tamam/ güneş dağların üzerine ben sınıfa yürüyecek/" dediği şiiri gibi... Kırnapçı, Başaran'a ithaf ettiği "bıraksalar" isimli şiirinde ise, neden yazdığını anlatıyor iki dizeyle: "dağları yazdım yüreğim daraldıkça/ evleri yazdım/"

ÖNCEKİ HABER

Yüzbin Orhan Kemal!

SONRAKİ HABER

Erdoğan revizyon için nabız yokluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...