29 Eylül 2004 21:00

Yüzbin Orhan Kemal!

Bir süredir çeşitli yayınevleri "çok kitap basarak, ucuza satmak" yöntemine başvuruyor. "2.900.000 lira" gibi düşük bir fiyata satılan kitaplar yayınevlerine göre okurdan yeterli ilgiyide gördü.

Paylaş
Bir süredir çeşitli yayınevleri "çok kitap basarak, ucuza satmak" yöntemine başvuruyor. "2.900.000 lira" gibi düşük bir fiyata satılan kitaplar yayınevlerine göre okurdan yeterli ilgiyide gördü. Alkım Yayınları'nın Ahmet Altan'la başlattığı uygulamayı çeşitli yayınevleri de ya destekledi ya da sürdürdü. Ancak basılan kitaplar daha çok adı popüler olan yazarlara ait olduğu için yerildi. Epsilon Yayınları ise, daha ucuza daha çok kitap kampanyasına edebiyatımızın usta kalemi Orhan Kemal ile katılıyor. Epsilan Yayınevi tarafından yazarın 4 Ekim'de 100 bin tane basılıp satışa sunulacak romanın adı ise "Cemile".

'Tanınmasını istiyoruz' Epsilon Yayınevi Yayın Yönetmeni Tanju Anapa, "Türk edebiyatına çok ciddi bir yaklaşımımız var. Orhan Kemal adı bu yüzden bizim için çok önemli" diyor ve ardından ekliyor"Özellikle Orhan Kemal projezimiz için biz her türlü özveride bulunabilirdik. Çünkü, gerçekten Orhan Kemal'in bu kuşaklar tarafından tanınmasını istiyoruz. Benim kuşağım onunla öğrendi Türkiye'nin sosyal yapısını. Ama bugünkü kuşakların ondan haberi bile yok. Bu dönemde Orhan Kemal'in okunması çok önemli. Orhan Kemal belli bir zamandır tarihe terkedilmiş bir yazardı. Halbuki okunması çok kolay bir yazardır. İnsanları eleştirmeden yanında durarak anlatır. Ama onlar içindeki üç kağıtları, düzeysizlikleri de saklamaz. İnsanlar arasındaki dayanışmayı açığıa çıkarır. Bu insanların birbirlerine kazık atışlarını da verir. Bir yerlerde umutlu bir şeyler bırakır okura. Ayrıca bir dil ustasıdır. Okunması çok kolay bir yazardır."

41 kitap Orhan Kemal gibi bir yazarı yeniden okurla buluşturabildikleri için mutlu olduklarını belirten Anapa, yazarın 41 tane eserinin telif süreleri bittikçe alıp yayınlayacaklarını ifade ediyor. Anapa, "Elimizden geleni yapacağız ama umuyorum ki, gençler bunu alıp okuyacaklar. Kitabı 3 milyon gibi bir rakama çekme sebebimiz, böyle bir yazar var ve biz onun alınıp okunmasını istiyoruz. Bu uygulamamıza yoğun bir ilgi oldu, herkes dönüp ustaya bir selam çaktı" dedi.

Yeni romancı çok "Best Seller" denilen kitapların inanılmaz derecede tüketildiğini belirten Tanju Anapa,"Best Seller araksında değildir gerçek okuyucular. Asıl okuyucular çok küçük bütçelerle edebiyat kitaplarının peşine düşerler. Denirki genellikle böyle ucuz kitaplar, popüler eserlerden seçiliyor ki kolay satılsın. Göreceğiz, işte Orhan Kemal'i de ucuza basıyoruz. Kitabı ucuzlatmak gerçekte okumak isteyen insana fırsat tanır. Bizde umutla ve heyecanla bekliyoruz." Yayınevine gelen yeni roman dosyalarını koyacak yer bulamadıklarını belirten Anapa, bunların hemen hepsinin ilk defa roman yazan insanlara ait olduğunu ve neredeyse bu dosyaların yüzde 99'nun yetersiz olduğu için geri çevrildiğini söylüyor. Türkiye'de roman yazmaya bile bu kadar ilgi olurken genç yazarların elbette Orhan Kemal'den öğreneceği çok şey var.


Bir işçi kızın hikâyesi Orhan Kemal, 100 bin adet basılacak "Cemile" romanında, işçi çevrelerini bir işçi kızın hikayesi üzerinden anlatır. Yazar, işçi mahallesini, çırçır fabrikasını ve bu çevrelerin insanlarının bütün serüvenlerini gözler önüne serer. Cemile için, edebiyatımızda fabrikanın, işçilerin hayatlarının anlatıldığı ilk romanlardan da birisidir. Yazar fabrika insanlarının yaşayış biçimlerini, aşklarını, ekmek kavgalarını sevinç ve üzüntülerini anlatır.


Heyecan verici bir çalışma

Işık Öğütçü (Orhan Kemal'in oğlu): Bu çok heyacan verici bir çalışma. Orhan Kemal müzesini açtığımızda bir sloganımız vardı bizim, "2000'li yıllarda Orhan Kemal yaşıyor" diye. Bu şekilde 100 bin kitapla geniş kitleye ulaşması gerçekten güzel bir olay. Epsilon Yayınevi ve Orhan Kemal Müzesi bir tarih yazıyor denilebilir. Sanıyorum onun adını bir şekilde duymuş ama hiçbir kitabını alıp okuyamamış geçler de ona bu şekilde ulaşacaklar. Bu projeye ayrıca benim de hazırlayacağım Orhan Kemal'in Mektupları, düz yazıları ve yarım kalmış eserleriyle 1970'e değin kendisi hakkında çıkmış yazıları toplayacağım kitaplarda eklenecek. Orhan Kemal ismi yayınevinin de adını da yüceltecektir.

ÖNCEKİ HABER

Dünyayı tehdit eden ittifak: NATO

SONRAKİ HABER

Hüznün güleç yüzlü şiirleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa