29 Eylül 2004 21:00

Deprem Şurası'na
   depremzede alınmadı

Günlerdir çalışması yapılan Deprem Şurası'nın açılışı şovdan öteye gidemedi. Şuranın yapıldığı salonda sinevizyon gösterimiyle depremzedelerden manzaralar sunulurken, toplantıları izlemeye gelen depremzedeler 'davetli olmadıkları' gerekçesiyle içeri alınmadı.

Paylaş
Açılışında yapılan sinevizyon gösterisiyle depremzede manzaralarının izlendiği ve depremlerde ölenlere saygı duruşuyla başlayan Deprem Şurası'nda, sanatçı Orhan Gencebay protokolde otururken, Kocaeli Depremzede Derneği üyeleri içeri alınmadı. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından düzenlenen ve kamu görevlileri, öğretim üyeleri, meslek odaları, özel sektör temsilcileri ile çeşitli birlik temsilcilerinden oluşan yaklaşık 350 üye tarafından 3 aydır çalışması yapılan 'Deprem Şurası Genel Kurulu' dün Cevahir Otel'de başladı. Şurada, "Mevzuat, Kurumsal Yapılanma, Afet Bilgi Sistemi, Mevcut Yapıların ve Yapı Denetimi, Yapı Malzemeleri, Kaynak Temini ve Sigorta ile Eğitim Komisyonu"ndan oluşan 7 ayrı komisyonun oluşturduğu raporlar 3 gün boyunca çeşitli oturumlarda tartışılarak öneriler karar altına alınacak. Dünkü ilk oturumlarda Kurumsal Yapıılanma komisyonu ve Mevzuat Komisyonu'nun oturumları gerçekleştirildi.

İçeri alınmadılar Deprem konusunda en önemli taraf olan depremzedelerin Şura'yı izlemelerine ise izin verilmedi. 4 depremzede ancak 'gizlice' içeri girebilirken, yaklaşık 15 depremzede dışarıda bekledi. İçeriye girebilen Kocaeli Depremzede Derneği Başkanı Nurcan Taşpınar, açılış konuşmalarının gerçeklerle ilgisi olmadığı belirterek, "Doğru tespitleri var ama uygulamada bunu yapmıyorlar. İktidarla yerel belediyeler aynı oldukları zaman birbirlerini kolluyorlar. Şura'ya katılabilmek için APK Daire Başkanı ve bu işi planlayan Ahmet Şahin ile görüştük, bize 'katılabilirsiniz, şura sekreteri size yardımcı olur' dedi. Bu yüzden 20 arkadaşımızla birlikte toplantıya geldik ama kapıdan içeriye almadılar" dedi.

'Benzinciye gidin' Kendilerine, 'davetli olmadıkları' gerekçesiyle içeri alınmadıkları açıklamasının yapıldığını belirten Taşpınar, lavaboya girmek isteyenlere bile 'gidin benzincide girin' cevabının verildiğini söyledi. Asıl dertlerinin deprem bölgelerinde yaşanan sorunları ve gerçekleri aktararak Şura'ya yardımcı olmak olduğunu vurgulayan Taşdemir, şöyle konuştu. "Depreme dair tedbir alınacaksa, bu, güvenli kentlerin yapılanması ile mümkün olacak. Biz yeniden yapılanma sürecinde evsiz insanların hasarlı binalarda yaşayan insanların daha sağlıklı ve güvenli konut alanlarında yaşaması gerektiğini söyledik. Bakanlık bizim teleplerimizi dikkate aldı ve rezerve arsaların kullanılmasını önerdi. Bize arsa tahsisi yapılacağı sırada belediye buna müdahil oldu. Kocaeli Evsiz Depremzede Dayanışma ve Yapı Kooparitifi'nin yıllardır sürdüğü mücadele sonucu elde ettiği 775 sayılı yasa kapsamındaki rezerve arsaları da bugün üniversite hocalarına konut yapılacak. Deprem sonrası afet yasasındaki boşluklardan dolayı insanlar yıllardır hukuksal mücadele veriyorlar. İmar planları uygulanmıyor. Kent almış başını gidiyor ve biz bunları anlatmak istiyoruz."

Suçlama Şura açılış konuşmalarında ise bugüne kadar söylenenler yinelendi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan video mesajı ile açılışa katıldı. Erdoğan, "Hedefin; depremlere karşı duyarlı, çağdaş ve bilinçli bir kamuoyu oluşturmak olduğunu'' söyledi. Açılış konuşmalarında söz alan İstanbul Valisi Muammer Güler ise mağdur olacaklarına inandıkları için istimlaka karşı çıkan Alibeyköy'lüleri suçladı. Depreme dayanıksız olduğu belirlenerek 54 okulun yıkıldığını, ancak yerlerine 3-4 misli okul yapılacağını iddia eden Vali Güler, okulların bir anda boşaltılmasına tepki gösteren velilere için de "Alibeyköy'de direnenlerle okulların boşaltılmasına tepki gösteren zihniyet aynı zihniyettir. Bu popülizme tahammül edemeyiz" dedi. Vali Güler, Dünya Bankası'ndan 400 milyon dolarlık kredi alarak deprem için proje hazırladıklarını sözlerine ekledi. Şura açılışında konuşan Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen ise 'Dere ağzında ev yapacaksın. Bir sağanak yağış olunca sel evinizi yok edecek ve ondan sonra kaderim deyip kenara çekileceksin. Böyle bir anlayışı kimse kabul edemez" dediği konuşmasında bu sonucun sorumlularının yetkililer olduğunu ifade etti. İstanbul Büyükşehir Başkanı Kadir Topbaş da, binaların yapımında belediyelere kredi verme yetkisi tanınmasını istedi.


Söz hakkı tanınsın 17 Ağustos Depreminde sakat kalan ve 6 senesini hastanede geçirmek zorunda kalan Ahmet Çakar, koltuk değnekleriyle toplantıyı izlemeye geldiği halde içeri alınmadı. 'Buradan benzinciye su içmeye gidiyorum, polisler peşimden geliyor. Ne gerek var ya, sen utanmıyor musun? Ne yapacağız ki peşimizden geliyorlar. Bir de içeride bizim yaşadıklarımızı gösteriyorlar utanmadan' diyerek tepkisini dile getiren Çakar, depremzedelerede söz hakkı tanınmasını istedi.

ÖNCEKİ HABER

'Derin' deliller!

SONRAKİ HABER

Kadınların dramı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa