29 Eylül 2004 21:00

Şoförlerin derdi bir değil

Türkiye'nin çeşitli illerinden Irak'a mal götüren şoförler, Irak'ın Zaho kenti yakınlarında yaklaşık 15 günden beri Türkiye'ye giriş yapmayı bekliyor.

Paylaş
Türkiye'nin çeşitli illerinden Irak'a mal götüren şoförler, Irak'ın Zaho kenti yakınlarında yaklaşık 15 günden beri Türkiye'ye giriş yapmayı bekliyor. Habur Sınır Kapısı ve Zaho'da bekleyen şoförler can güvenliklerinin olmadığını söylerken, kendileriyle ilgili her gün yeni bir uygulamanın başlatılmasından rahatsız olduklarını da belirttiler. Irak'a gidiş-gelişlerinin artık çekilmez bir hal aldığını ve günlerce eziyet çektiklerini anlatan şoförler "Mazot almak için 15 gün beklemek zorunda kalıyoruz. Çünkü, KDP'liler kendi şirketleri dışında bir yerden mazot almamıza izin vermiyor. Aldığımız zaman da ceza adı altında bizden para alıyorlar ve bekletiyorlar" dediler. Sadece 400 litre mazot alabildiklerini söyleyen şoförler "Oysa biz Mersin ya da İskenderun'a gidip gelebilmek için 600-650 litre mazot yakıyoruz. Mazotu alıp geldikten sonra da, Irak gümrüğünde keyfi olarak bizden 100'er dolar alınıyor. Burada perişan olduk, yemek, su ve yıkanma gibi zorunlu ihtiyaçlarımızı çok zor şartlarda temin edebiliyoruz" dediler.

ABD'liler bırakıp kaçıyor Şoförler, Irak'a giden araçların neredeyse tamamının Türkiye'den şirketler aracılığıyla ABD'lilere akaryakıt, LPG başta olmak üzere çeşitli maddeler götürdüklerini belirttiler. Geri kalan az sayıda aracın özel şirketlere eşya götürdüklerini ifade eden şoförler, "Her gün en az 3-4 arkadaşımız saldırıya uğruyor. Saldırılarda sağ yakalananlar da, fidye veya şirketinin Irak'tan ayrılması karşılığında rehin alınıyor. Can güvenliğimiz yok. Can güvenliğimiz sağlanmazsa, yüklemelerin durdurulmasını istiyoruz. ABD'liler bizleri korumuyor, saldırıya uğradığımızda ya da aracımız arıza yaptığında bizi bırakıp gidiyorlar" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Valinin Kudüs planı

SONRAKİ HABER

Subaylar orduya kafa tuttu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa