29 Eylül 2004 21:00

Valinin Kudüs planı

Kudüs Valisi, kenti Filistinlilerden 'temizlemek' istediğini ifade etti. Plana göre Arap mahalleleri yıkılacak ve Yahudiler yerleştirilecek.

Paylaş
Kudüs Valisi Uri Lupolianski, kenti Filistinlilerden temizlemeye kararlı. Vali, üç dinin kutsal saydığı kentteki bir Arap mahallesini Yahudileştirmek için İsrail İçişleri Bakanlığından izin istedi. Vali Lupolianski, bu değişikliğin "Kudüs'ün birliğine hizmet edeceğini" ve "Yahudi yerleşimleri arasındaki bağın güçlendirilmesini sağlayacağını" belirtti. Vali ayrıca, Arap mahallesinin yıkılmasıyla Kudüs'teki Yahudi nüfusunun artacağını vurguladı.

Naziler gibi Yahudileştirilmesi planlanan kentin El Cuz bölgesi, yıllardır Filistinlilere uygulanan evsizleştirme politikalarından sakınabilmiş birkaç bölgeden biri. Bu bölgede yaşayan Filistinliler, atalarından kalma evlerin kendilerinden alınarak Yahudilere verileceği endişesi içinde. Sub Laban, "İsrail'in, Yahudi olmayanları Kudüs'ten atmaya çalıştığını söyleyebilirim" diye konuştu. Laban, "Burada olanları 1930'larda Almanya'nın Yahudilerden temizlenmesine benzetebiliriz.Tüm Filistin'de bunu yapıyorlar" diye devam etti.

Bakanlıktan alkış Filistinlilerin tepki gösterdiği plan, İsrail İçişleri Bakanlığı tarafından övülüyor. Bakanlıktan yapılan açıklamada, planın 'mantıklı, ilginç ve çok anlamlı' olduğu öne sürüldü. Kudüs Arap Araştırmaları Kartografi Bölümü'nden Halil Tüfekçi, bakanlığın tutumunun sistemli bir etnik temizliğe işaret ettiğini belirtti. Tüfekçi, "Yahudi olmayanı istemiyorlar. Ve bunu taş taş, ev ev, sokak sokak başaracaklar. Sonra da dünyaya, Ortadoğu'daki tek demokrasinin İsrail olduğunu söyleyecekler" diye konuştu. Tüfekçi, İsrail'in bu hamleyle Haremüşşerif'i Yahudi yerleşimleriyle çevirmeyi planladığını ekledi.

Başkent hesapları Gelecekte çizilmesi muhtemel bir sınırda Kudüs'ü İsrail başkenti ilan etmek için Yahudi nüfusunun arttırıldığı belirtiliyor. Ayrıca Kudüs valisinin kentte, Yahudilerin yaşadığı bölgelere hizmet götürürken Arapların yaşadığı mahalleleri görmezden geldiğine dikkat çekiliyor. İsrail devleti, Kudüs'ü işgal ettiği 1967 yılından bu yana Yahudiler için toplam 54 bin konut yaparken, İsrail vatandaşı Araplar için yapılan konut sayısı yalnızca 22.(El Cezire)


YİNE ÇOCUKLARI KATLETTİLER İsrail ordusu, Batı Şeria'daki Cenin kentine 48 saat süren bir "operasyon" düzenledi. Çok sayıda Filistinlinin tutuklandığı operasyon dün sona erdi. Gazze Şeridi'nin kuzeyinde; biri 14 yaşındaki çocuk olmak üzere 3 Filistinli öldürüldü. Cebaliye kampı yakınlarında da 17 yaşındaki Ahmed Madi'nin öldürüldüğünü belirten Filistinli kaynaklar, aynı bölgede Hamas üyesi 22 yaşındaki Tevfik Ali Şerefi'nin vurularak öldürüldüğünü bildirdi. Son olarak dün, Gazze'nin güneyinde İsrail askerlerine taş atan çocuklar hedef alındı. İşgal askerlerinin çocuklara açtığı ateşte 13 yaşındaki Muhammed Cabir öldü, üç çocuk yaralandı. Gazze Şeridi'nin kuzeyinde de bir Filistinli öldü, 3 Filistinli yaralandı. Cenin'de de El Aksa Şehitleri Tugayları'nın liderlerinden Zekeriya El Zübeydi'nin evi havaya uçuruldu. Bu arada, Hamas'ın kaçırdığı Riyad Ali adlı CNN çalışanı serbest bırakıldı. Öte yandan, İsrail'de Filistinlilere işkence yapan 5 sınır koruma polisinin yargılanmasına başlandı. Polislerin iki hafta önce İsrail topraklarına yasadışı şekilde girdikleri gerekçesi ile bir kontrol noktasında alıkoydukları Filistinlileri dövdükleri, ellerinde sigara söndürdükleri, içlerinden birini silah zoruyla idrar içmeye zorladıkları öğrenildi.

ÖNCEKİ HABER

Bir ay içinde 2300 saldırı

SONRAKİ HABER

Şoförlerin derdi bir değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...