29 Eylül 2004 21:00

Bir ay içinde 2300 saldırı

İstihbarat servisleri ve güvenlik şirketlerinin raporlarına dayanılarak hazırlanan istatistikler, direnişin tüm Irak'a yayıldığını gösterdi. Direnişçiler, sadece son bir ay içinde 2300 silahlı saldırı düzenledi.

Paylaş
Amerikan ordusunun "bazı bölgelerle sınırlı" olduğunu iddia ettikleri işgal karşıtı direnişin tüm Irak'a yayıldığı açıklandı. Iraklı kaynaklardan alınan bilgilere, özel güvenlik şirketlerinin ve askeri istihbarat servislerinin raporlarına dayanılarak oluşturulan istatistikler bu gerçeği açıkça gösteriyor.

Ninova'dan Selahaddin'e New York Times gazetesinde ayrıntılarıyla yer alan verilere göre, sadece son bir ay içerisinde işgal güçlerine yönelik 2300 saldırı gerçekleştirildi. Saldırıların Ninova'dan Selahattin'e, kuzeybatıda bulunan Babil'den güneydeki Basra'ya kadar çok geniş bir alanda gerçekleştirildiği belirtiliyor. Tüm bunlar, Bağdat'taki Geçici Hükümet ve Amerikalı yetkililerin direnişin "izole edilmiş" olduğu yönündeki iddialarını yalanıyor. Saldırı türleri arasında en çok görülenlerin zaman ayarlı bomba, RPG ve elbombalı saldırılar ve bomba yüklü araçlarla yapılanlar olduğu kaydediliyor.

Kritik zamanlar ABD merkezli olan ve Irak'taki duruma yönelik analizler yapan özel bir güvenlik şirketinin temsilcisi Adam Collins, "Elinize bir harita alarak saldırıların gerçekleştirdiği yerleri incelediğinizde ne kadar yaygın olduğunu görürsünüz" dedi. Collins, saldırı sayısının aylara göre değiştiğini belirterek, nisan ayında Felluce'de günde 120 saldırı düzenlendiğini açıkladı. Bu sayının şimdi günde 80 olduğu ifade ediliyor. Amerikan işgal güçlerinin sözcüsü William Nichols ise, Felluce'de saldırıların azaldığını, ama Amerikan askerlerinin giremediği birçok yer olduğunu söyledi ve birçok bölgede askeri veya politik müdahale olmadan seçilerin yapılmasının söz konusu olmadığını söyledi. İstatistiklerin sadece Bağdat'ta geçen ay boyunca 1000 saldırının yapıldığını gösterdiğini belirten işgal sözcüsü, direnişçilerin bu sürede yine sadece Bağdat'ta 3000 havan topu kullandıklarını ekledi. İstatistiklere göre, son bir ayda direniş saldırılarının gerçekleştikleri bölgeler şöyle: Ninova'da 283, Selahaddin'de 325, batıda bulunan Anbar'da ise 123. Irak'ın merkezinde bulunan Diyala bölgesinde 123, Babil'de 76 ve Vasit'te 13.

ÖNCEKİ HABER

Sokak sokak BARIŞ

SONRAKİ HABER

Valinin Kudüs planı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...