28 Eylül 2004 21:00

Güvenlik görevlisi mi ispiyoncu mu!

Hastanede çalışan özel güvenlik görevlilerine tanınan yetkiler sınır tanımıyor. 'Güvenliği sağlamak' adı altında hastanelerde sayıları gün geçtikçe artan özel güvenlik görevlileri, doktor ve hemşireleri kontrol ediyor, hasta yakınlarını denetim altında tutuyor.

Paylaş
SSK hastanelerindeki kuyruklarda yaşanan kavga ve tartışmalarla gündeme gelen ve yetkilerinin genişliği tartışma konusu olan özel güvenlik görevlileri, artık "istihbarat servisi" gibi çalışıyor. Geniş yetkilere sahip olan güvenlik görevlileri, gizliden gizliye hastane personelini denetliyor ve ne yaptıklarını yönetime bildiriyor. Hastanenin "güvenliğini sağlama" adına hasta ve hasta yakınlarıyla sık sık tartışmaya giren güvenlik görevlilerinin "görevi" saymakla bitmiyor. Kimi zaman "hasta kabul" elemanı, kimi zaman "danışma" gibi görevler üstlenen özel güvenlikçiler, doktor ve hemşireleri de denetim altında tutuyor. Tüm bunlara, eczane görevlilerinin paketlerinin aranması, doktor ve hemşirelerin "görevlerini yapıp yapmadıklarının kontrol edilmesi" de dahil!

'Doktoru denetliyoruz' Konu hakkındaki sorularımızı yanıtlayan SSK Okmeydanı Hastanesi Güvenlik Müdürü Mithat Bal, hastanede kendilerine yansıyan tüm olumsuzlukları rapor edip hastane yönetimine bildirmek zorunda olduklarını belirterek, şu örneği verdi: "Örneğin bir kata gidiyoruz ve oradaki nöbetçi hemşire görev yerinde yoksa bunu belgeliyoruz ve belgelediğimiz yazıyı ilgililere veriyoruz". Mithat Bal, "buna yetkisi olup olmadığını" ise şöyle açıklıyor: "Bunlar bizim yetkimiz değil, görevimiz. Çünkü biz, yaptığımız bu işlerin karşılığından bir ücret alıyoruz." Bal'ın, "Hastanede çalışanlar hakkındaki tüm olumsuzlukları idareye rapor etmek" olarak özetlediği bu görevin kapsamına, "doktor, hemşire, otoparkçı, sedye görevlisi, depocu, eczane personelinin görevini yapıp yapmadıklarını denetlemek" ve "eczanede çalışanların yanında götürdükleri paketleri kontrol etmek" gibi işler giriyor.

Adım başı güvenlik! SSK Okmeydanı Hastanesi'de güvenlik görevlilerini poliklinikte, depoda, eczanede, otoparkta, danışmada, girişte çıkışta; kısacası her adım başı görmek mümkün. Çünkü, hastane eczanesinde yeterli personel olmadığı için hastaların gün boyu kuyrukta beklemek zorunda kaldığı bu hastanede 96 özel güvenlik görevlisi çalışıyor. Hastane bahçesine girildiği andan itibaren güvenlik görevlilerininin denetimi dışında hareket etmek imkansız.

İdare ne diyorsa o! Güvenlik Müdürü Mithat Bal, hastane yönetimi kendilerine ne iş verirse onu yaptıklarını ifade ederek, "İşin devamlılığını sağlıyoruz. Hastane yönetimi, hasta yakınlarının kapıdan içeri girmemesini istiyor. Biz de bu talimata göre içeri almıyoruz" diyor. Hasta ve hasta yakınlarının "sorun çıkmaması" için özel güvenlik görevlilerine müracaat etmesi ve "kimle muhatap olacağını" onlardan öğrenmesi gerektiğini anlatan Bal, şöyle devam ediyor: "Biz de hangi birimlere gitmeleri, hangi klinik şefiyle görüşmesi gerektiğini izah ediyoruz. Mesela tahlil yaptırmak isteyen bir vatandaşa hangi yolu takip edeceğini biz söylüyor ve yönlendiriyoruz."


BAL: YANLIŞ ANLAŞILIYORUZ SSK Okmeydanı Hastanesi Güvenlik Müdürü Mithat Bal, "insanlara yardımcı olma ve yönlendirme" çabaları karşısında insanların kendilerini yanlış anlamasından şikâyetçi. Bal, "Hasta yakınları güvenlik görevlilerini, kendilerini engelleyen kişiler olarak görüyor ve her türlü hakareti yapıyor. Bizi insan yerine koymuyorlar" yakınmasında bulunuyor. "İnsanlara yardımcı oluyorsunuz da neden insanlar size 'engelleyici' olarak görüyorlar?" sorusuna ise Bal şu yanıtı veriyor. "Öncelikle Türkiye toplumumun kültürünü arttırmak gerekiyor. İnsanların öncelikle güvenliğin burada neden durduğunu anlamaya çalışması gerekiyor. Güvenliğin görevlerinden bir tanesi, bulunduğu yerin güvenliğini sağlamak ikincisi de gelen şahsın güvenliğini sağlamak. Ama insanlar güvenliği karşısında düşmanı gibi görüyorlar. Bunların kültür seviyeleri zaten buna elvermiyor. Onun için zaten iki kutup haline geliyor. Kendilerini yönlendirecek kişi gözüyle görse gayet ılımlı davranacak."


YETKİLERİ ÇOK GENİŞ 5188 sayılı "Özel Güvenlik Yasası'na" göre özel güvenlik görevlileri İçişleri Bakanlığı'na bağlı memur olarak çalışıyor. Polis ve jandarmaya verilen birçok yetki özel güvenlik görevlilerine de veriliyor. Arama, dedektörle arama, insanları belirli kapılara sevketme, kimlik sorma gibi. Hatta özel güvenlik görevlilerine yakalama (hakkında mahkûmiyet, tutuklama ve arama kararı bulunan kişileri) yetkisi de verildi.

ÖNCEKİ HABER

Karikatüre ceza AP gündemine geliyor

SONRAKİ HABER

Berçelan'da neler oluyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa