27 Eylül 2004 21:00

Avrupa filmleri Türkiye turunda

Avrupa Filmleri Festivali, 1 Ekim'de başlayacak. Festivalde bir ay boyunca 21 ülkeden 112 film, Ankara, Bursa, İzmir, Kars, Van ve Kayseri'de sinemaseverlerle buluşacak.

Paylaş
Avrupa Filmleri Festivali, 1 Ekim'de başlayacak. Festivalde bir ay boyunca 21 ülkeden 112 film, Ankara, Bursa, İzmir, Kars, Van ve Kayseri'de sinemaseverlerle buluşacak. Avrupa sinemasının seçkin örneklerini Türkiye'nin çeşitli kentlerine taşıyan gezici festival, bu yıl 4070 kilometre yol kat edecek. Bu yıl 10. yılını kutlayan gezici Festival, 1-7 Ekim'de Ankara'da Ankapol ve Megapol Sinemaları'nda, 8-14 Ekim'de Bursa'da Tayyare Kültür Merkezi'nde, 15-21 Ekim'de İzmir'de İzmir Sanat ve Fransız Kültür Merkezi'nde, 22-24 Ekim'de Kars'ta Kars Kültür Merkezi'nde, 25-28 Ekim'de Van'da Van Devlet Tiyatrosu'nda, 29-31 Ekim'de Kayseri'de Kayseri Devlet Tiyatrosu'nda gösterimlerini sunacak. Festival kapsamında Türk sinemasının en önemli yönetmenlerinden Metin Erksan'a Onur Ödülü verilecek ve yönetmenin Türk sinema tarihine geçen ünlü filmi "Susuz Yaz" gösterilecek.

Avrupa'nın en iyileri Festivalin "Avrupa'nın En İyileri" bölümünde Avrupa sinemasının klasikleri gösterilecek. Bu bölümde Federico Fellini'nin "Amarcord", Nanni Moretti'nin "Sevgili Günlüğüm", Ingmar Bergman'ın "Güz Sonatı", Aki Kaurismaki'nin "Kibritçi Kız", Wim Wenders'in "Berlin Üzerinde Gökyüzü", Peter Lilienthal'in "Ülkede Huzur Hüküm Sürüyor" filmleri seyirciyle buluşacak. Festivalin özel gösterimlerinde de Sergei Eisenstein'in 1917 Sovyet Devrimi'nin 10 gününü anlatan başyapıtı "Ekim" ve dünyanın en önemli canlandırma ustalarından Paul Grimault'un son filmi "Döner Masa" sunulacak. Sessiz sinemanın en büyük yönetmenlerinden biri olan Carl Theodor Dreyer'in "Jean d'Arc'ın Tutkusu" ise çellist Reyend Bölükbaşı ve Sarp Maden'in yapacağı canlı müzik eşliğinde gösterilecek. Ayrıca İtalyan sinemasının unutulmaz ikilisi Marcello Mastroianni ve Sophia Loren'e ayrılacak bölümde ise, ikilinin Vittorio De Sica yönetiminde bir araya geldiği "İtalyan Usulü Evlilik" ve "Dün, Bugün, Yarın" adlı filmlerle, Ettore Scola'nın başyapıtı "Özel Bir Gün" de seyirciyle buluşacak. En önemli yaratıcı yönetmenlerden biri kabul edilen Krzystof Kieslowski'nin 1988 yılında çektiği bir çok festivalde ödül alan "Öldürme Üzerine Kısa Bir Film" ve "Aşk Üzerine Kısa Bir Film" adlı eserleri de festivalde gösterime girecek.

Elveda Serge Festivalde, geçtiğimiz temmuz ayında 82 yaşında hayata veda eden şarkıcı, tiyatro ve sinema oyuncusu Serge Reggiani anısına "Elveda Serge" başlığı altında özel bir bölüm düzenlenecek. Bu bölümde yönetmenliğini Jacques Becker'in üstlendiği 1952 yapımı "La Casque D'or-Altın Başlık" adlı film gösterilecek. En güzel Fransız aşk filmlerinden biri kabul edilen filmde, Sergei Reggiani'ye Simone Signoret eşlik ediyor. Avrupa Filmleri Festivali, bu yıldan başlayarak "Çocuklar İçin" başlığı altında 6-12 yaş arası çocuklara yönelik, sözsüz kısa filmlerden oluşan özel gösterimler de düzenleyecek. Bu yıl da her yıl olduğu gibi izleyicilerin oylarıyla seçilecek "En İyi Kısa Film"e 1000 Euro'luk İzleyici Ödülü verilecek. Bu oylamaya katılacak izleyiciler arasında çekilecek kurada kazanan 10 izleyici 11. Avrupa Filmleri Festivali'nin tüm gösterimlerini ücretsiz olarak izleme hakkına sahip olacak.

ÖNCEKİ HABER

Arkas'ta iki günde iki işçi öldü

SONRAKİ HABER

Cihangir'de bir sanat galerisi...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa