27 Eylül 2004 21:00

Kiracıların alternatifi yok

Kiraladıkları arazide üretim yapan üreticiler ellerinde kalan tütünlerin alınmasını istiyor. Kiracılar, arazileri olmadığı için alternatif ürün projesinden de yararlanamıyor.

Paylaş
Yıllardır tütün kotası yüzünden sıkıntı çeken üreticiye son darbe, alımların durdurulmasıyla vuruldu. Kiraladıkları arazilerde tütün ekimi yapan ve alternatif ürün diye sunulan projeden de yararlanamayan tütün üreticileri, geçen yıldan elinde kalan tütünlerinin alınması için hükümetten çözüm bekliyor. Malatya'nın Battalgazi ilçesinde kiraladıkları arazilerde daha önceki yıllardan ellerinde kalan tütünü satamadıkları için ekonomik sıkıntılar yaşayan çiftçiler, sorunlarının çözümü için ilgili makamlara dilekçe yazdıklarını, ancak çözüm bulunmadığını ifade ettiler. Öte yandan tütün üreticileri arazileri olmadığı için alternetif ürün projesinden de yararlanamıyor.

Her şeye ABD karar veriyor Yıllardır tütün üretimi yaparak ailesini geçindirdiğini ifade eden Mehmet Kırıktaş sunulan alternatif ürün projesini ve hükümetin tarım politikalarını eleştirdi. Kırıktaş alternatif ürün projesinin olanaksız olduğunu vurgulayarak, "Tütün ekmeyenler için alternatif ürün sundular ve dekar başına 80 dolar vereceklerini söylediler. Ancak bu parayı alabilmek için arazinin olması gerekir. Bu paradan faydalanamamıza rağmen alternatif ürün projesini bu sene denedik. Mısır ektik ama, olmadı. Tarımda nasıl bir politika izleniyor bilemiyoruz. Diğer ülkelerde devlet tarımı desteklerken, burada tarım bitiriliyor. Her şeyimize ABD karar veriyor" dedi. AKP Hükümeti'nin çiftçi için bir şey yapmadığını söyleyen Kırıktaş "Başbakan Erdoğan sesimizi duysun. Siz 8 milyar maaş alıyorsunuz. Bizim ise bir yıllık gelirimiz 1 milyarı geçmez. Şu anda cebimde borç olarak aldığım 10 milyon lira var. Yeter artık biz çiftçilerin de sesine kulak verin" diye konuştu. Mehmet Akbaba da yaşadıkları sıkıntıları "Geçen yıldan tütünlerimiz elimizde kaldı ve satacak bir yer bulamadık. TEKEL'e dilekçeyle başvurmamıza rağmen elimizde kalan tütün alınmadı. Yaşanan bu olaydan dolayı biz tütün üreticileri perişan oluyoruz" diyerek dile getirdi. Tüm Köy-Sen (Tüm Üretici Köylülerin Sendikası) Malatya Şube Temsilcisi Mazlum Köse ise konuyla ilgili AKP Hükümeti'nin Meclis'te dev şirket sahiplerini değil uygulanan tarım politikalarıyla alım gücü kalmayan çiftçileri temsil etmeleri gerektiğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Zorla özelleştirme

SONRAKİ HABER

Doğan muayene istasyonlarını istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...