27 Eylül 2004 21:00

Tersane işçileri mücadelede kararlı

İspanya'nın birçok liman kentinde, tersanelerde çalışan onbinlerce işçi, kurumun kapatılması veya özelleştirilmesine yönelik planları protesto etti.

Paylaş
İspanya'nın birçok liman kentinde, tersanelerde çalışan onbinlerce işçi, kurumun kapatılması veya özelleştirilmesine yönelik planları protesto etti. Önceki gün düzenlenen eylemlere 50 bine yakın işçi ve emekçi katıldı. Ülkenin kuzey ve güneyindeki tersanelerde işçiler kimi zaman polisle çatışırken, Cadiz'de yollara barikatlar kuruldu. Kamuya ait Izar Tersaneleri'nde örgütlü liman işçileri sendikası, 10 bin 700 işçiden önemli bir bölümünün işten atılmasına yol açacak olan hükümet planına karşı mücadele ediyor. Liman işçileri, bugün ve perşembe günü de birer günlük grev yapacaklar.

'Felaket' kararı Izar'ın özelleştirilmesi planları, Avrupa Birliği'nin aldığı bir kararın ardından hızlandırıldı. AB, kurumun "rekabet kurallarını çiğnediğini" öne sürerek, daha önce Izar'a yapılan 369 milyon dolarlık mali yardımın kendilerine geri ödenmesini istiyor. Sosyal demokrat hükümet ise; işçilere vaat vermeye devam ediyor. Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero, tersaneyi ve işçileri "mağdur etmeyeceklerini" söyledi. Ancak hükümet, özelleştirme planına destek veriyor. Bu kapsamda; kamuya ait tersane kurumu SEPI'nin ikiye bölünmesi, askeri tersaneler korunurken sivil tersanelerin satılması öngörülüyor.

30 bin işsiz İspanya tersaneleri, 1980'lerden bu yana üç kez benzer "yeniden yapılandırma" planlarına maruz kaldı. Bu planların uygulanması ile bugüne dek 30 bin işçi sokağa atıldı. Almanya'da da, ülkenin en büyük tersanelerinden HDW'nin Thyssen-Krupp tersaneleriyle birleştirilmesi planı, işçilerin öfkesini toplamıştı. Binlerce kişiyi işsiz bırakacak olan plan, önceki gün Kiel kentinde 10 bin kişi tarafından protesto edilmişti.


Hollanda'da eylemler Hollanda'da, hükümetin "kemer sıkma" politikasını protesto etmek amacıyla, başkent Amsterdam'da toplutaşıma araçları bir günlük işbırakma eylemine gitti. Eylem kapsamında dün otobüs, tramvay, metro ve feribotlar çalışmadı. Emekçilere destek vermek için bazı çevre illerdeki otobüsler de, gün boyu işbırakma eylemi yaptı. Liman işçileri de gün boyunca işbaşı yapmadı. Hükümetin saldırı paketine karşı geçen hafta Lahey ve Rotterdam'da büyük eylemler yapılmıştı. 2 Ekim Cumartesi günü Amsterdam'da merkezi bir protesto gösterisi düzenlenecek ve bu gösteriler aşamalı olarak diğer kentlere yayılacak.

ÖNCEKİ HABER

Irak'ta salgın tehdidi

SONRAKİ HABER

İki hükümete seçim darbesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...