26 Eylül 2004 21:00

TEKEL'de üretim duracak

TEKEL içki fabrikalarınin satılmasının ardından, sigara fabrikaları de özelleştirilmek üzere önümüzdeki ay ihaleye çıkarılacak. Sigara bölümünün özelleştirilmesi, yaprak tütünün yok edilmesi anlamına geliyor.

Paylaş
TEKEL içki fabrikalarınin satılmasının ardından, sigara fabrikaları de özelleştirilmek üzere önümüzdeki ay ihaleye çıkarılacak. Sigara bölümünün özelleştirilmesi, yaprak tütünün yok edilmesi anlamına geliyor. TEKEL işçileri sendikaları Tek Gıda-İş'i özelleştirme karşısında sessiz kalmakla suçluyorlar. İşçilerin tepkileri ve özelleştirme sürecine ilişkin görüştüğümüz Tek Gıda-İş Genel Başkanı Korkut Güler, özelleştirmeye karşı mücadelede tereddütlerinin olmadığını ve üretimden gelen gücü kullanmaktan kaçınmayacaklarını söyledi. İşçilerin inisiyatiflerini kullanmaları önünde engel olmadıklarını ileri süren Güler, TEKEL işçisinin birlik ve bütünlüğünü korumasını istedi. Güler, Ankara'da Özelleştirme Yüksek Kurulu önünde işçilerin katılımıyla yapacakları eylemin ardından gelişmelere bağlı olarak hareket edeceklerini söyledi.

Mücadele zamanı TEKEL'in günlük olarak devletin kasasına 27 trilyon lira para aktardığını hatırlatan Güler, TEKEL'e göz koyanların fabrikalardaki makinalarla değil, pazar payı ve markayla ilgilendiklerini belirtti. Sigara fabrikalarının özelleştirilmesi durumunda yaprak tütünün ömrünün uzun olmayacağını söyleyen Güler, TEKEL işçisinin kalıcı bir dayanışma ve mücadele içinde olması gerektiğini vurguladı. Güler "Kazanımlar ancak mücadele ederek elde edilir. İşçilerimiz her yerde bütünlük içinde olmalı, haklarını sahiplensinler. Sendika olarak üzerimize düşün her şeyi yapmaya hazırız" diye konuştu.

Üretimden gelen gücü kullanacağız Ortak bir gücün yakalanması için herkese büyük bir görev düştüğünü keydeden Güler, "Şubelerimize ve bölgelere ne gerekiyorsa yapın diyoruz ama istediğimiz gibi olmadı. Boğaz köprüsünde eylem yaparak özelleştirme durmaz, ancak medyanın dikkatini çekersiniz" diye konuştu. Merkez olarak şubelerin önünü açmaya çalıştıklarını, herhangi bir engelleme tutumlarının olmadığını savunan Güler, işçilerin şubelere yönelik tepkilerinin doğru olduğunu kabul etti. Eylemlerinin daha önceki gibi uzun bir takvime bağlı olmayacağını, gelişmelere bağlı olarak eylemleri belirleyeceklerini dile getiren Güler, "Daha önce üretime bilinçli şekilde yönelmedik, KİT'lere yönelik anti propagandaya karşı üretimi bile artırdık Ama ok yaydan çıktı artık. Üretimden gelen gücümüzü kullanacağız" dedi. Güler, işyeri komitelerinin kurulmaya devam ettiğini söyledi.

Türk-İş'in politikası yok Özelleştirmeye karşı zayıf da olsa ancak Petrol-İş ile bazı ortak çabalarının olduğunu söyleyen Korkut Güler, Türk-İş'e bağlı sendikaların özelleştirme karşıtı duruşlarının yanlış olduğunu belirtti. Sendikaların böyle önemli bir sorun karşısında bile ortaklaşamadıkllarını ifade eden Güler, "Türk-İş Başkanlar Kurulu'nun özelleştirmeye ilişkin maalesef politikası yok. Biz sendika olarak tavrımızı koyduk. Bizim gündemimizde 'özelleştirme sonrası ne olacak' sorusu yok. Önce özelleştirmeyi durduralım. Diğeri çelişki olur, kabullenmiş oluruz" dedi. Özelleştirmenin 1984'lerde gündeme gelmesiyle sendikaların ilk ciddi hatayı yaptıklarını belirten Güler, "Türkiye'nin yabancısı olduğu bir konuydu. Sorun sadece sendikasızlaştırma ve işten atma olarak ele alındı. Fakat egemen çevrelerin ve sermayenin ideolojik bir saldırısıydı. Sendikalar olarak eksik kaldık. Daha gerçekçi, mantıklı hareket ederek, ulusal varlıklarımızın yok edilmek istendiğini görerek sert tepki koysaydık böyle olmazdı" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Metal işçisi tepkili

SONRAKİ HABER

Her yerde eylem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...