26 Eylül 2004 21:00

Batmanlı genç kızların
   hüzünlü resimleri

Genç kız intiharları ile gündeme gelen Mardin'de Kızıltepe Kültür Sanat Festivali kapsamında açılan resim sergisi dikkat çekiyor. Batmanlı iki genç kadının resimlerinin de yer aldığı ve Otogar sergi çadırında açılan serginin adı "Hüzünlü Renkler".

Paylaş
Genç kız intiharları ile gündeme gelen Mardin'de Kızıltepe Kültür Sanat Festivali kapsamında açılan resim sergisi dikkat çekiyor. Batmanlı iki genç kadının resimlerinin de yer aldığı ve Otogar sergi çadırında açılan serginin adı "Hüzünlü Renkler". Sergi, 3 yıllık bir çalışmanın sonucu. 20 tablonun bulunduğu sergide, kadın figürleri ön planda. Bölge kadının yaşadıklarını resme dökmeye çalışan iki genç ressam Berçama Miştîri ve Jovan Horî, çalışmalarını Bahar Kültür Merkezi'nde Fevzi Bilge ile birlikte sürdürüyor. Berçama Miştîri resmi bir tutku olarak ifade ederken, Jovan Horî resmi bir aşk olarak tanımlıyor. Her iki genç arkadaş aslında yaptıkları iş ile belki bir ilki gerçekleştirdiklerinin farkında. Genç kızların üzerlerindeki baskıyı yenmeleri açışından da öncülük yapıyorlar. Çoğu zaman arkadaşlarının bunu ifade ettiklerini söylüyorlar. Şimdiye kadar yedi resim sergisi açmışlar. Bu da sekizincisi olmuş.

Kürt kültürü Miştîri'nin ailesi ve çevresi aslında resim yapmasını istemiyor kızlarının. Ama Miştîri için tutku olan resimden vazgeçmek aklından bile geçmiyor. O resim alanında daha ilerlemek istiyor. Şimdilik hissettiklerini resme dökmeye çalıştığını belirtiyor. Resimlerinde bölge kadının ve bölgenin Kürt kültürünün motiflerini yansıtmayı hedeflediklerini söylüyor. 1985 doğumlu olan Miştîri, bitirdiği lise eğitimini daha ileri götürmeyi düşünüyor. Jovan Horî ise 1982 doğumlu. Onun okul hayatı bölgedeki yoksul Kürt kızlarının yaşadıklarına bir örnek, Ailenin yoksul olması ve 'Kız çocuğu okumaz' yaklaşımı nedeniyle ilkokulu bitirmeden okulu terk etmiş. Şimdi dışardan okuyarak bitirmeyi düşünüyor. Resim yapmayı bir 'aşk' olarak yorumlayan Horî, nedenini ise "resmi istediğin zaman yapmak ve istediğin şeyi çizmek" olarak açıklıyor. Ailesi başta resim yapmasına izin vermiş, daha sonra kararları değişmiş. Sonra yine düzelmiş. Yani ailesi toplumun etkisi ile kararını değiştirebiliyor. Ama o bu duruma alışmış. Her iki genç ressamın, kadını çizmelerinin nedeni ise kadının daha estetik olması. İkisi de resim yapmaya devam edecekler. Başlattıkları bu ilkin sürmesi için daha fazla çalışmaları gerektiğini düşünüyorlar.


KIZILTEPE FESTİVALİ SONA ERDİ Kızıltepe Festivali dün sonra erdi. Kızıltepe Belediye Başkanı Cihan Sincar, festivali değerlendirirken, insanların sanata ve kültüre ihtiyacı olduğunu ifade ederek, halkın en güzel şeylere layık olduğunu söyledi. Festivali kendi imkânları doğrultusunda yapmaya çalıştıklarını belirten Sincar, yaşanan eksikliklere karşın olumlu bir festival gerçekleştirdiklerini kaydetti. Festivali Kızıltepelilerin mal etmeye çalıştıklarını anlatan Sincar, halka gösterdiği ilgi nedeniyle halka teşekkür etti.


ETKİNLİKLERE İLGİ BÜYÜKTÜ Kürt edebiyatının ele alındığı "Toplumsal Açıdan Dil ve Edebiyatın İşlevi" adlı panelde, Kürt edebiyatçılar İsmet Kılıçaslan, Helim Yusiv, Osman Özçelik, Miraz Roni ve Fırat Ceweri konuşmacı olarak, İstanbul Kürt Enstitüsü Başkanı Şefik Beyaz da oturum başkanı olarak görüşlerini aktardılar. Panelde, açılan birkaç kurs ile dil sorununun çözülmeyeceğine dikkat çekildi. Öte yandan, Kızıltepeliler, Mahir Günşiray'ın Gavara adlı tiyatro oyununa da ilgi gösterdiler. Oyun, İbrahim Özmen Parkı'nda sahnelendi. Otogar Alanı'nda yapılan Dengbejler Divanı'nda da Kürtçe kılamlar söylendi. Dengbejler Divanı'na Fadile Kufragi, Heci Şexmus, Necmeddine Deriki, Xale Seyidhan, Mehmet Tavşan, Nureddine Kaliki, Methiye Ripini ve Bedran Gezer katıldı. Kızıltepe'de sekiz aylık bir zamandır faaliyete geçen Etkin Sanat Merkezi Tiyatro Oyuncuları da, festivale "Hoşçakal Yaşıtım Hayat" adlı oyun ile katıldı.

ÖNCEKİ HABER

Yeni müfredat kapitalist zihniyetli

SONRAKİ HABER

Toprak eşelendikçe tarih fışkırıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa