26 Eylül 2004 21:00

Yıkımın arkasında ne var?

Beykoz 60. Yıl İlköğretim Okulu, depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle valilik tarafından boşaltıldı. Boşaltma kararının dışında rapor olmadığını belirten veliler okulun yıkılmasının arkasında Beykoz'dan dışlanmalarının yattığını düşünüyor.

Paylaş
İstanbul Valiliği'nin depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkma kararı aldığı 54 okul arasında Beykoz Çukurçayır'da bulunan 60. Yıl İlköğretim Okulu da yer alıyor. 900 mevcutlu okulun 1. sınıfı Halide Edip İlköğretim Okulu'na, 2, 3 ve 4. sınıfları Soğuksu İlköğretim Okulu'na 5, 6, 7 ve 8. sınıfları da Paşabahçe İlköğretim Okulu'na nakledildi. Ancak veliler, hem ulaşım masrafı, hem sınıfların kalabalık oluşu, hem de okullarının depreme dayanıksız olduğuna inanmadıkları için çocuklarını başka okullara göndermek istemiyor. Öğrencilerin yeni bir okula alışmasının yaratacağı zorluklar da velileri kaygılandırıyor. Geçtiğimiz günlerde bir protesto eylemi düzenleyen veliler, çocuklarını başka okula göndermeyeceklerini belirtiyorlar. Veliler, Beykoz'da Şişecam fabrikasının arka tarafında kalan Çukurçayır'da bulunan 60. Yıl İlköğretim Okulu'nun yıkım kararının arkasında emekçilerin Beykoz'dan dışlanması ve villalara yer açılması planının yattığını düşünüyorlar. İstanbul Valiliğinin geçtiğimiz yıl aynı okula sağlam raporu vermesi ve ortada zemin etüd raporunun olmaması, velilerin şüphelerinin başlıca dayanaklarını oluşturuyor.

Raporu göstersinler Okul yönetimi öğrencilere geçtiğimiz salı günü, "cuma gününden itibaren gelmeyin" derken, öğrenciler çarşamba gününden itibaren okula alınmamaya başlandı. Neler olup bittiğini anlamaya çalışan velilerden Güler Gülenç, ilçe milli eğitim Müdürü ile görüştüğünü, ancak boşaltma kararının dışında okulun çürük olduğuna dair bir rapor gösterilmediğini söyledi. Kendisinin de yıllar önce bu okulda okuduğunu belirten Gülenç, zemin etüd raporunun okulun camına asılarak, herkesin bilgisine sunulmasını beklediklerini söyledi. Gülenç, okulun eğitime müsait olmadığının ispatlanması durumunda da, çocuklarının, Akbaba'da boş vaziyette bulunan imam hatip lisesine gönderilmesini ve ücretsiz servis sağlanmasını beklediklerini ifade etti. 2. sınıfta okuyan çocuğunun okulun boşaltılacağını duyduğu gün hasta olduğunu aktaran Fatma Menteşe de, "Aslında okul sağlam. Zenginlere bu yerleri vermek için bizi burdan göndermek istiyorlar" diyerek tepkisini dile getirdi. Soğuksu İlköğretim Okulu'na nakledilecek öğrencilerin bodrumdaki bir sınıfta ders göreceğini duyduklarını vurgulayan Menteşe, olayın peşini bırakmayacaklarını sözlerine ekledi. 7. sınıfta okuyan çocuğunun gönderileceği Paşabahçe İlköğretim Okulu'na giderek sınıfını görmek isteyen Sebahat Demiröz ise kapıdan çevrilmiş. Okulun yıkımının yaz ayında gerçekleştirilmemesine bir anlam veremeyen Demiröz, tepkisini şöyle dile getirdi: "Madem okul yıkılacaktı 3 aylık yaz tatilinde niye yapmadılar. Birde kayıtla 120 öğrenciyi aldılar buraya. Bizden geçen sene 150 milyon bilgisayar parası aldılar. Şimdi bilgisayarları depoya koyuyorlar. Bu nasıl iştir. Okulun müdürü bile tayinini istiyor." Eğitim Sen 2 No'lu Şube Başkanı Hasan Toprak ise, öğrencilerin diğer okullara gönderilmesi nedeniyle bazı öğretmenlerin açıkta kaldığını belirterek, konuyu incelediklerini söyledi.

Valilik tebliğ etti Konuya ilişkin sorularımızı yanıtlayan 60. Yıl İlköğretim Okulu Müdürü Ahmet Türker, valilik tarafından kendilerine boşaltma kararının tebliğ edildiğini, bu nedenle okulda eğitimi durdurduklarını söyledi. Valilik ve Milli Eğitim ile yaptıkları görüşmelerde taşımalı eğitime geçmek istediklerini fakat ilçe içinde taşımalı eğitimin olamayacağını öğrendiklerini kaydeden Türker, görüşmelerden çocukların 3 okula dağıtılması sonucunun çıktığını belirtti.


VELİLER TEPKİLİ

Türkan Sancar: Benim iki çocuğum burada okuyordu. Şimdi 3. sınıfa gideni Soğuksu'ya 5. sınıfa gideni Paşabahçe'ye gönderiyorlar. Çocukların öğretmenleri açığa çıkmış. İkisini de getiriyordum buraya. Ben çocukları nasıl götüreyim iki ayrı okula.

Semihe Sucuoğlu: Ben çocuğumu yeni kayıt yaptırdım, kayıt parasını vererek. Daha okula kaç gün gitti ki. Şimdi Halide Edip'e gönderiyorlar yavrumu. Salı günü sınıfta cuma günü okul boşaltılacak demiş öğretmeni. Çarşamba günü çocuklar okula alınmadı. Salı günü okul bitti. Okulun neden yıkıldığını açıklamadılar bile bize.

Ayşe Demiröz: Çocuğum 7. sınıfta okuyordu. Paşabahçe'ye gönderdiler. Çocuğumun okuma hevesi kırıldı. 60 kişilik sınıfta okuyacak. Paşabahçe'nin velileri de kabul etmiyor, itiraz ediyorlar, bizim çocukların oraya gidecek olmasına. Okulu bu duruma biz getirdik. Çürük olduğuna da inanmıyorum. Geçen sene vali sağlam dedi okul için, şimdi niye böyle diyor peki?

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Yaygara koparmaya devam Kadına Yönelik Şiddete Karşı Platform, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın AKP Kadın Kolları'nın düzenlediği etkinlikte yaptığı konuşmasını eleştirerek "Tayyip elini bedenimden çek" dedi. Galatasaray Postanesi önünde dün bir araya gelen kadınlar, yaptıkları eylemde Ankara'da TCK tartışmaları yapılırken Meclise yürümelerini "yaygara koparmak" ve "Türk kadınının ahlak anlayışına yakışmayan pankartlara alkış tutamam" diye eleştiren Erdoğan'a seslendiler. Basın açıklamasını okuyan Nahide Kılıç, "Kendi bedenimizin denetimini ve kendi geleceğimize dair söz söylemeyi istememiz erkek egemen anlayışıyla 'ahlaksız' olarak nitelendiriliyor. Yaygara çıkarıyoruz; çünkü bedenimiz yasalarla denetim altına alınmaya çalışılıyor. Hayatın her alanında şiddete maruz kalıyoruz" dedi. Açıklama sırasında kadınlar "Tayyip elini bedenimden çek", "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" sloganlarını atarak tepkilerini dile getirdiler. Açıklama Kudret Gülün tarafından Kürtçe de okundu.

'Bedenimden elini çek' Adana'da da Emekçi Kadınlar Birliği (EKB) üyesi kadınlar, Erdoğan'ı protesto ettiler. İnönü Parkı'nda bir araya gelen EKB üyeleri 'Devlet bedenimden elini çek' sloganları attılar. Çeşitli kadın kurumlarının da destek verdiği eylemde konuşan EKB Yöneticisi Yasemin Tuğcu, "Erdoğan'ın ahlak anlayışı nedir? Kadınların atmış olduğu sloganların, açmış olduğu pankartların neresi ahlak dışıdır?" diye sordu.

ÖNCEKİ HABER

Ormanlar yanıyor devlet seyrediyor?

SONRAKİ HABER

Gazetemize ceza Hollanda basınında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa