26 Eylül 2004 21:00

Ormanlar yanıyor devlet seyrediyor?

Tunceli'nin Ovacık ilçesinde askeri operasyonlar nedeniyle ateşe verilen ormanlar yanmaya devam ediyor. Yangını söndürmek isteyen ormancı ve köylüler askerler tarafından bölgeye yaklaştırılmıyor.

Paylaş
Bölgede son günlerde yoğunlaşan operasyon ve çatışmalar doğayı da tahrip ediyor. Özellikle Bingöl ve Tunceli'de süren operasyonlar sırasında ormanlar, askerlerin ana hedefi olurken; Tunceli'nin Ovacık ve Hozat ilçeleri ile Kutudere ve Uzuntarla köylerinde günlerdir süren orman yangınlarına müdahale edilmiyor. Yangını söndürmeye giden köylüler ve ormancıların askerler tarafından geri çevrildiği bildiriliyor. Munzur Vadisi ve Doğal Yaşamı Koruma Derneği Başkanı Özgür Ulaş Kaplan, Ovacık'a bağlı Buzlutep ve Bilgeç köylerinde başlatılan askeri operasyonlar sonrası yangınların başladığına dikkat çekerek, şu ana kadar büyük miktarda ormanlık alanın yandığını ve yanmaya devam ettiğini söyledi. Son iki ayda yakılan ormanlarla 1994'lü yıllara geri dönüldüğünü ve Tunceli'de yüzlerce dönümlük ormanın yakıldığını hatırlatan Kaplan, "O günden bugüne hukuki olarak herhangi bir çalışma yapılmadı. Yetkililerin Türkiye'deki orman yangınlarına gösterdiği duyarlılığı Tunceli'de de göstermesini istiyoruz. Bu nedenle yetkili makamlar ve sivil toplum kuruluşları ile bir görüşme yapacağız" diye konuştu.

Suç duyurusu Yanmaya devam eden ormanlara 'güvenlik' gerekçesiyle müdahale edilmediğini ve söndürmek amacıyla Tunceli'den giden orman görevlilerinin askerler tarafından engellendiğini belirten Kaplan, "Görgü tanıklarının tanıklık yapmaları durumunda, suç duyurusunda bulunmayı düşünüyoruz. Böylelikle yasal işlemleri başlatacağız. Tunceli'de diğer kurumlarla yaptığımız görüşmeler sonrası pazartesi günü sorumlular hakkında ortaklaşa bir suç duyurusunda bulunmayı düşünüyoruz" dedi.

Yanan bölgeler Tunceli'de son iki ay içerisinde askeri operasyonlar sonrası bombalanan ve yakılan ormanlık alanlar şunlar: Ovacık Buzlutepe bölgesi, Arslandoğmuş (Çirpazin), Bilgeç, Büyükköy köyünün arka kısımları, Poşa Ormanları, Yüceldi (Sırtken) köyü, Karaoğlan, Gızori Ormanları, Sarıl Saltık Ağveren mezrası, Yüceldi (Sırtken) köyü, Karaoğlan, Poşa, Gızori Ormanları, Uzuntarla (Xozmerek).


MİLLETVEKİLİ GÜYÜLDAR: ÜZÜCÜ BİR MANZARA Ovacık'taki orman yangınlarına tanıklık eden CHP Tunceli Milletvekili Hasan Güyüldar, çok üzücü bir manzara ile karşılaştıklarını söyledi. Güyüldar, "Öyle bir manzara ile karşı karşıya kaldık ki, üzücüydü. Okul açılışında Tunceli Valisi, Garnizyon Komutanı ile bir araya geldik. Tunceli Valisi yangınlara müdahale etmek amacıyla dozer kullanılması talimatı verdi. Orman İşletme Müdürü ile görüştüm, çıkan yangınların kontrol altına alındığını, ciddi bir yangın söz konusu olmadığını aktardı" dedi.

Söndürülecekmiş! Ovacık'taki halk ile son duruma ilişkin görüştüğünü söyleyen Güyüldar, "Maalesef ulaşılamamış. Ovacık'taki halkla görüştüm. Yangının söndürülmesi için, hiç kimse, hiçbir yetkili çaba gösterilmemiş. Askerler halkı yaklaştırmamış, engellemiş. Rüzgarın da etkisiyle, üzücü bir durum olan, ormanlar yanmaya devam ediyor. Yangının sürdüğünü vali doğruladı ve bugün jandarma ve askeri birlikler Köy Hizmetleri'nin araçları ile söndürme çalışması için yangın yerine gidecekler" diye konuştu.

Engelleme doğru Güyüldar, ormanların askeri operasyonlarda yakıldığı ve helikopterle ile ormanlık sahaların bombalandığı ve 100 hektarlık alanın yanmaya devam ettiği iddialarına ilişkin de, "İlçede de görüştüm yangını. Başka yerlerde söz konusu değil. Kaç hektarlık alanın yandığını kimse söyleyemiyor. Bu nedenle rakam veremem" dedi. Güyüldar ayrıca, yanan ormanlara müdahale için giden görevlilerin ve halkın, askerler tarafından engellendiğini doğruladı. Güyüldar, " Yangın söndürme çalışmalarını izledikten sonra, bugün yapılacak çalışmaya bağlı olarak Meclis'e taşıyıp taşımayacağıma karar vereceğim" diye konuştu.


BİNGÖL'DE AĞAÇ TALANI Orman tahribatı konusunda en çok gündeme gelen bölgelerden biri de gür ormanlıklara sahip olan Bingöl. Son olarak geçtiğimiz hafta içerisinde Bingöl'ün can damarı konumunda olan Karacehennem dağlarında bulunan ormanlık alanlar ateşe verildi. Bingöl ormanları, yangınlar dışında bir de ağaç talanına maruz kalıyor. Özellikle Kiğı, Yayladere ve Yedisu ile Genç ilçeleri sınırlarında kalan ormanlık alanlar, devletin bilgisi dahilinde korucular tarafından talan ediliyor. Temmuz ayından beri Genç ilçesi Yeni yazı köyü Kelepış tepesindeki ormanların Yeni Yazı Karakolu gözetimi altında koruculara kestirildiği, Bingöl Merkez, Topalan, Ortaçanak köyleri, Solhan ve Genç ilçelerinde de yakacak amacıyla fidan niteliğindeki ormanların kesildiği bildiriliyor.


'YASAK BÖLGE'YE GİREN ÇOBANLARA GÖZALTI Şırnak Valiliği ve İl Jandarma Komutanlığı tarafından kırsal bölgelere ve yaylalara getirilen yasağın ardından, merkeze 500 metre masafede bulunan Xarê Kıro tepesi civarında koyunlarını otlatan Hasan Sunal, Yunus Çakar ve Latif Gül adlı çobanlar önceki gün gözaltına alındı. Çobanların Şırnak İl Jandarma Komutanlığı'na götürüldüğü öğrenildi. Aynı bölgeye koyunlarını otlatmaya götüren Nuri Sevik adlı çobanın da askerler tarafından feci şekilde dövüldüğü ve af tüfeğine el konulduğu iddia edildi.

ÖNCEKİ HABER

İşçiler mi suçlu!

SONRAKİ HABER

Yıkımın arkasında ne var?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...