26 Eylül 2004 21:00

Normandy'e yeni kılıf

Enerji Bakanlığı'nın verdiği "tedbirlere uyulduğu sürece çalışmasında sakınca yok" yazısı madenin açılmasına olanak sağlıyor

Paylaş
Bergama'da Danıştay kararıyla kapatılan Normandy'nin altın madeninin yeniden açılması için kılıf bulundu. Enerji Bakanlığı'nın "gerekli tedbirlere uyulursa madenin çalışmasında sakınca yok" yazısı sayesinde mühürlenen siyanürlü altın madeni yeniden açılabilecek. Madenin Bergama Kaymakamlığı tarafından mühürlenmesinin ardından, mahkeme kararlarına uyularak madenle ilgili tüm işlemlerin sona erdirilmesini isteyen hukukçular Enerji Bakanlığı'ndan hiç beklemedikleri bir yanıt aldılar. Hukukçuların dilekçesine verilen Enerji Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü 16 Eylül 2004 tarih ve B.15.0.MGM.0.01.02.05-2045-800 sayılı yanıtta, "… söz konusu ruhsata (Normandy A.Ş.nin 06.12.2011 yılına kadar uzatılan YR:3549 sayılı ruhsatı) ilişkin olarak Bakanlıklarına sunulan Çevresel Durum Değerlendirme Raporunun 26 Ağustos 2004 tarihinde inceleme ve değerlendirme toplantısının yapılarak nihai şeklinin verildiği ve Bakanlıklarınca faaliyetle ilgili nihai raporda belirtilen tedbirlere uyulması kaydıyla bir sakınca olmadığı kararının verildiğinin belirtildiği..." yer aldı.

Maden her an açılabilir İzmir Barosu avukatlarından Arif Ali Cangı Bakanlığın yazısını "Yine mahkeme kararları hiçe sayılarak, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Bergama Ovacık Altın Madeni İşletmesine sakınca yoktur kararı verilmiştir. Yani altın madeni her an işletmeye açılabilir" sözleriyle değerlendirdi. Bergama-Ovacık Altın Madeni'nde çevre ve insan sağlığı için risk oluşturan faktörün 'siyanür liç yöntemi' ile altın madeni işletilmesi olduğunu hatırlatan "Bu mahkeme kararı varken, aynı yöntemle çalışacak işletmeye ÇED olumlu belgesi düzenlenmez. Bu mahkeme kararını görmezden gelerek, işlem tesis eden kamu görevlileri, en basit anlamıyla görevlerini kötüye kullanmış olurlar" dedi.


ARKAYA DOLANMA Bergama köylülerinin avukatlarından Senih Özay yanıtı "Bir arkaya dolanma bekliyorduk ama; bu kadar da hukuka aykırı, bu kadar da gizli, bu kadar da kamuoyuna bilgi verilmeden, bu kadar da bilim dünyası atlatılarak bir arkaya dolanma işlemi yapılacağını düşünmemiştim" sözleriyle değerlendirdi. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın şirkete "gizli bir çevresel durum değerlendirme raporu hazırlatmış" olduğunu savunan Özay, "Bizi aklınca 1994 senesine, ilk iptal ettirdiğimiz ÇED noktasına götüren, aleyhine 60 gün içinde yeniden 8'inci kere dava açın diyen bir işleme karşı 60 gün içerisinde dava açacağız" dedi.


MADENİ AÇMAYA YENİ KAPI Oktay Konyar ise Enerji Bakanlığı'nı "demoklesin kılıcı gibi" köylülerin üzerinde durmakla suçladı. Konyar, "Bizler yargı kararlarını nasıl uygulatacağımızı çok iyi öğrendik. Burada biz yaşıyoruz. Bu topraklar bizim. Hiç kimse yargıyla bu kadar oynamamalı ve kendi köylüsünü bu kadar aşağılamamalı" diye konuştu. Konyar, madeni açabilmek için aranan kapının bulunduğunu dile getirdi. Bakanlığın kararından haberi olmadığını söyleyen Çamköy Muhtarı Emin Candan "Devletin verdiği bir karar, ne diyeyim. Ama bir öyle bir böyle olur mu? İnsanlar gerçekten çok tedirgin burada. Bu tür kararlar da daha çok tedirgin ediyor. Doğru bir tane olur bana göre. On tane doğru olmaz. Madem yeniden açacaktın neden kapattın madeni?"

ÖNCEKİ HABER

Daimi üyelik talebi tartışılıyor

SONRAKİ HABER

SEÇ, BEĞEN, AL

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...