25 Eylül 2004 21:00

İstanbul'da polis saldırdı

Hükümetin kamu çalışanlarının eylemleri için "gereken yapılacak" demesinin ardından, memurların yürüyüş hakkı engellendi. İnsanca ücret, grevli toplusözleşmeli sendika hakkı için yürümek isteyen KESK'lilere polis izin vermedi.

Paylaş
Hükümetin kamu çalışanlarının eylemleri için "gereken yapılacak" demesinin ardından, memurların yürüyüş hakkı engellendi. İnsanca ücret, grevli toplusözleşmeli sendika hakkı için yürümek isteyen KESK'lilere polis izin vermedi. Saraçhane Parkı'nda toplanan bin kadar kamu emekçisi, Aksaray Metro'ya yürümek isteyince polisin gazlı saldırısına uğradı. 5 kişi gözaltına alınırken, daha sonra 4'ü serbest bırakıldı. "Sadaka değil toplusözleşme", "Sefalete teslim olmayacağız", "AKP'nin imamı kaça sattın vatanı", "Kahrolsun IMF bağımsız Türkiye", "Direne direne kazanacağız", "İşte sendika işte KESK" sloganlarını atan kamu emekçileri Beyazıt'a yürümek istedi. Ancak parkın çevresini panzer ve köpeklerle kesen polis yürüyüşe izin vermeyeceğini söyledi.

Çetelere barikat Kitle, "Emekçiye değil çetelere barikat", "Barikat kalksın yürüyüş başlasın", "Yürüyüş hakkımız engellenemez", "Yaşasın demokrasi mücadelemiz" sloganlarıyla polisin tutumunu protesto etti. Emniyet yetkilileriyle yapılan uzun görüşmelerden olumlu bir sonuç alınamayınca, KESK'liler Aksaray Metro'ya yürüme kararı aldı. Polisin bunu da kabul etmemesi üzerine, kamu emekçileri bireysel yürüyüş hakkını kullanarak metro önünde toplanmak için Saraçhane'den ayrılmaya karar verdi. Ancak polis biber gazıyla müdahale etti. Aksaray'a inen ana cadde ve ara sokaklarda da polisin müdahalesi devam etti. Metro önünde de memurlara ve çevredeki vatandaşlara müdahale eden polis alanı boşalttı. KESK'lilerin ısrarlı tavrı üzerine metro önünde yeniden toplanıldı. Ancak polis birçok kişiyi alana sokmazken, basın mensuplarının çalışmasına da engel oldu.

Polise suç duyurusu Polisin tumunu kınayan Eğitim Sen 2 No'lu Şube Başkanı Hasan Toprak, kamu emekçilerinin taleplerini kabul etmeyen hükümetin, yürüyüş haklarını da engellediğini söyledi. Demokratikleşmeden söz edenlerin bireysel yürüyüş hakkına bile tahammül edemediklerini söyleyen Toprak, emniyet mensupları hakkında suç duyurusunda bulanacaklarını söyledi. Eyleme, Genel-İş 1 ve 2 No'lu şubeler, Emeğin Partisi, SDP, DEHAP, TKP ve dergi çevreleri de destek verdi.

Biber gazı sıktılar Aksaray Metro önünde basın açıklaması yapan KESK Genel Sekreteri Mustafa Avcı, kamu alanında ilk kez üç konfederasyonun biraraya geldiğini, bu birlikteliğin AKP Hükümeti'ni korkuttuğunu söyledi. Mustafa Avcı açıklama yaptığı sırada polis KESK'lilere biber gazıyla saldırdı. Yüzüne biber gazı gelen bir KESK'li hastaneye götürüldü. Metronun önünü çembere alan çevik kuvvet bir çok KESK'liyi de alana sokmadı.

ÖNCEKİ HABER

Memurdan hükümete yanıt

SONRAKİ HABER

Diyarbakır'da miting

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...