25 Eylül 2004 21:00

Memurdan hükümete yanıt

KESK, kamu emekçilerinin taleplerini görmezden gelen AKP Hükümeti'ni 81 ilde gerçekleştirdiği yürüyüş ve basın açıklamalarıyla protesto etti. İstanbul ve Diyarbakır'da yapılan eylemlere ise polis saldırdı.

Paylaş
KESK'e bağlı sendikalara üye kamu emekçileri 81 ilde alana çıkarak, AKP Hükümeti'ni taleplerini kabul etmesi yönünde uyardı. Taleplerinde ırrarlı olduklarını bildiren kamu emekçileri, kamu hizmetlerini paralı hale getiren ve kamu emekçilerinin iş güvencesini ortadan kaldıran saldırı yasalarına karşı halka birlikte mücadele etme çağrısı yaptılar.

İki bin kişi KESK İzmir Şubeler Platformu üyesi kamu emekçileri hükümete tepkilerini Bornova'da düzenledikleri basın açıklamasıyla dile getirdiler. Bornova Stadyumu önünde toplanan kamu emekçileri "IMF programı değil halk için sosyal program" yazılı KESK pankartı arkasında, mitingin yapılacağı Bornova Cumhuriyet Meydanı'na yürüdüler. Yaklaşık 2 bin kamu emekçisinin katıldığı yürüyüşte, "İşsizliğe yoksulluğa ve haksızlığa boyun eğmeyeceğiz", "İşçi memur elele, genel greve" pankartlar taşındı. Emekçilere çevredekiler de alkışlarla destek verdi. KESK'in mitingine TÜMTİS Sendikası, Türk-İş ve DİSK temsilcilerinin yanı sıra, EMEP, SDP ve ÖDP katıldı. ÖV-DER, ESP ve 90 gündür fabrika önünde direnişte olan Altınbaşak işçileri de mitinge katıldı. Mitingde konuşan KESK Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Güven Gerçek, sermayenin tüm emekçilere amansız saldırndığını belirterek "Bu pervasızlığa karşı saldırının muhatabı olan emekçi kesimlerin birleşmesi, direnmesi uluslararası sermayenin saldırılarına karşı birlikte karşı koyması şarttır" dedi. KESK olarak gerek TİS taleplerine gerekse de saldırı planlarına karşı Kamu Sen ve Memur Sen'le birlikte davranma çabasını sürdürdüklerini ifade eden Gerçek, şöyle devam etti: "Şimdi şubelerimiz bu birlikte davranışı yerellerde örmek ve diğer emekçi kesimlerle mücadale birliğini yaratmak zorundadır." Türk-İş adına Petrol İş Aliağa Şubesi Mali Sekreteri Salih Mehmet Aydın da bir konuşma yaptı. Aydın, birlik çağrısı yaptı.

Ortak mücadele çağrısı Lüleburgaz'da yapılan eyleme Petrol-İş, Kristal-İş, Genel-İş, EMEP ve ÖDP'de katılarak desek verdi. Yaklaşık 500 kişinin katılımıyla KESK ve Kristal-İş adına iki açıklama okundu. Her iki açıklamada da saldırıların tüm emekçilere yönelik olduğu belirtilerek, işçi ve memurların ortak mücadele etmesi gerektiği belirtildi. Eylemde "Yaşasın sınıf dayanışması", "Söz yetki karar çalışanlara" sloganları atıldı. KESK Bursa Şubeler Platformu'nun Osmangazi Metro İstasyonu'nda düzenlediği eyleme Tez Koop-İş, TÜMTİS, DİSK/Tekstil sendikalarının yanı sıra EMEP, SDP, ÖDP, ESP ve Halkevleri destek verdi. "Sefalete Teslim Olmayacağız", "Kölelik Yasası Geri Çekilsin", "İş Ekmek Yoksa Barışta Yok" sloganlarının atıldığı eylemde konuşan Dönem Sözcüsü Sayım Gültekin, iş yerlerinde, mahallelerde, sokaklarda ve apartmanlarda hep birlikte mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı. Eylemin ardından KESK'liler işte geri dönmek için imza standı açan Bursaray işçilerini ziyaret ettiler. Kocaeli'de Merkez Bankası önünde toplanan kamu emekçilerine Lastik-İş Sendikası üyesi işçiler ile TTB, İHD, EMEP, ÖDP, Halkevi ve ESP destek verdi.Yaklaşık 600 kişi buradan Çocuk Parkı'na yürüdü. Basın açıklamasını okuyan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Sezai Bayram, "Kazanımlarımızı koruma ve geliştirme yetkinliğine sahibiz. Mücadelemizdeki kararlılığımız devam edecektir" diye konuştu.

Adana Adana'da düzenlenen eyleme Genel-İş Sendikası destek verdi. Mimar Sinan Açıkhava Tiyatrosu önünde toplanan kamu emekçileri "Sözleşmeli personel olmayacağız", "IMF'nin imamı kaça sattın vatanı" "Genel grev genel direniş" sloganları Uğur Mumcu Meydanı'na yürüdüler. 2000'i aşkın kamu emekçisinin katıldığı mitingte KESK Dönem Sözcüsü Halil Kara kamu emekçilerinin talepleri için mücadele edecekleri duyurdu.


SİNOP KESK'e bağlı kamu emekçileri Sinop'ta bin kişilik bir miting yaptılar. Karayazı'da toplanan KESK'liler "AKP şaşırma sabrımızı taşırma", "Kahroslun ABD işbirlikçi AKP", "IMF defol bu memleket bizim", "Yaşasın örgütlü direnişimiz" sloganlarını atarak liman alanına yürüdüler. Yürüyüş boyunca pencereye çıkanların alkışlarla destek verdiği eyleme, halktan da katılım oldu. Eyleme Genel-İş sendikası, EMEP ve SDP'de destek verdi. Eğitim Sen Sinop Şube Başkanı Murat Şahin emekçileri mücadele çağırdı.

ANTALYA Antalya'da Çallı kavşağında toplanan kamu emekçileri, buradan SSK kavşağına yürüdüler. yaklaşık 700 kişinin katıldığı eylemde Gündoğmuş'daki yangına müdahale sırasında yanarak hayatlarını kaybeden arkadaşlarının resimlerini taşıdılar. Açıklamayı Dönem Sözcüsü Garip Erdoğan okudu.

ÇORUM Çorum'da yaklaşık 700 kişi Saat Kulesi'nden, Abide Meydanı'na yürüdü. Polisin engelleme çabalarına rağmen yürüyüşü gerçekleştiren kamu emekçileri adına KESK Çorum Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Halil Özbent açıklamayı okudu. Eyleme toprak işçilerinin kurduğu komite temsilcileri ve EMEP'liler de destek verdi.

ZONGULDAK Kamu emekçileri Zonguldak'ta İstasyon Meydanı'ndan Madenci Anıtı'na yürüdüler. GMİS, Belediye-İş ile siyasi parti temsilcilerinin destek verdiği eylemin ardından halaylar çekildi.

EDİRNE KESK'in Edirne'de gerçekleştirdiği eyleme Genel-İş, TMMOB, Eczacılar Odası, Türk Hemşireler Derneği, EMEP, ÖDP, TKP, SHP ve Trakya Üniversitesi öğrencileri destek verdi. Eğitim Sen binası önünde toplanan kamu emekçileri Antik Park'a yürüdüler. KESK'liler sık sık "Kölelik yasası geri çekilsin", "Sadaka değil, toplusözleşme" sloganlarını atarken, Genel-İş üyeleri de "Taşeronlaştırma yolsuzluktur" yazılı önlükleri giyerek "Kıdem tazminatına dokunulamaz" pankartları taşıdılar.

ANTEP Antep'te Fuar Alanı'nda toplanan yaklaşık 400 kamu emekçisi, buradan İstasyon Meydanı'na yürüdü. Yürüyüş sırasında sık sık IMF karşıtı sloganlar atan kamu emekçilerine TÜMTİS kitlesel bir şekilde destek verdi. EMEP, DEHAP ve TKP'nin de katıldığı eylemde konuşan KESK Antep Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ahmet Polat, taleplerinden geri durmayacaklarını söyledi.

MANİSA Manisa ve ilçelerinden gelen KESK'liler saat 13.00'de Çocuk Hastanesi önünde toplandılar. Buradan Sultaönü'ne yürüyen 800 kişi, açıklamanın ardından halaylar çektiler.

ÖNCEKİ HABER

'Türkiye'ye olumlu işaret verilmeli'

SONRAKİ HABER

İstanbul'da polis saldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...