25 Eylül 2004 21:00

Kızıltepe'de yoğun günler

Kızıltepe Kültür-Sanat Festivali devam ediyor. Bugün sona erecek olan festival etkinliklerine Kızıltepeliler yoğun ilgi gösteriyorlar .Önceki gün yapılan etkinliklerin ilki ise 8 Mart Parkı'nın açılışı ile başladı.

Paylaş
Kızıltepe Kültür-Sanat Festivali devam ediyor. Bugün sona erecek olan festival etkinliklerine Kızıltepeliler yoğun ilgi gösteriyorlar .Önceki gün yapılan etkinliklerin ilki ise 8 Mart Parkı'nın açılışı ile başladı. Dünyada emekçi kadınların verdikleri mücadele günü olan 8 Mart'ın adı Kızıltepe'de parkın adı oldu. Belediye Başkanı Cihan Sincar ile DEHAP Genel Merkez yöneticisi Hatice Çoban birlikte parkın açılışını yaptılar. Çoban, parka neden 8 Mart adını verdiklerini şöyle açıkladı:"8 Mart dünya emekçi kadınların mücadele vererek kazanım elde ettikleri gündür. Belediyemiz de kadınların mücadele verdiği günü parka isim olarak koymaya karar vermiş, Bu çok anlamlı ve yerinde bir karar." Daha sonra ise parkın içinde parkın adı ile özdeşleşen heykelin de açılışı yapıldı.. Tarlada çalışan emekçi kadın sırtında yavrusu ile birlikte… Kızıltepeli kadınlar ile bölge kadınlarının da heykeli aslında bu…Dicle Fırat Kültür Merkezi'nde çalışmalarını sürdüren Koma Derwêşan ezgilerini def eşliğinde seslendirdiler...

Müzik ve şiir Kızıltepelilerin başak tadındaki sanatına Ataol Berhamoğlu ve Haluk Çetin de katkı sundular.. Ana Çocuk Sağlığı Merkezi konferans salonunda şiirle müziğin buluşması yapıldı. Berhamoğlu şiirlerini okurken, Çetin ise gitarı ile birlikte söylediği ezgilerle Kızıltepelilere güzel anlar yaşattılar.. Festival alanına dönen otogarda bu kez Kürt şiirleri kendi öz dinleyicisi ile buluştu. Kürt şairler şiirlerini paylaştılar. Serkeft Botan, Arjen Arî, Jana Seyda, Rizaye Xerzî şiirleri okudular.

Türkülerin buluşması Akşam konserinde ise türkülerin buluşması vardı. Horonla govendin buluşması idi bir bakıma.. Grup Göç'ten sonra Lazca müziğinin tanınmış ismi Kazım Koyuncu, laz ezgilerini sınır ilçesi olan Kızıltepe'de seslendirdi. Toz bulutlarının kapladığı Kızıltepe Ovası'nda laz ezgileri halkların kardeşliği için toz bulutlarını sanki yırtarak yükseliyordu. Ardından Ozan Brader çıktı sahneye. O da uzun yıllar kendi topraklarından ayrı kalmıştı. Ve toprağında kendi diliyle ezgilerini söylemenin heyecanını yaşıyordu, Onun bu heyecanına Kızıltepeliler de ortak oldu. Lazca ezgilere eşlik eden Kızıltepeliler, Kürtçe ezgilere de eşlik ederek, güzel bir mesaj verdiler. Ve barış taleplerini her defasında da gür haykırmaya devam ettiler….

ÖNCEKİ HABER

Yatağan alarm veriyor

SONRAKİ HABER

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...