25 Eylül 2004 21:00

Hakkâri'de
   'kimyasal madde atıldı' iddiası

Hakkâri'nin Berçelan yaylasında operasyon başlatan askerlerin, bölgedeki ormanlık alana kimyasal madde attığı iddia edildi. Askerler tarafından denetime alınan Berçelan yaylasına giriş ve çıkışların yasaklandığı bildirildi.

Paylaş
Hakkâri'nin Berçelan yaylasında operasyon başlatan askerlerin, bölgedeki ormanlık alanda gerilla bulunduğu gerekçesiyle kimyasal madde attığı iddia edildi. Çok sayıda yabani hayvan ve köpek ölüsü ile karşılaşan Jirki Aşireti mensupları ve Şırnak bölgesinden yaylalara çıkan koçerlerin yaylaları boşalttığı bildirildi. Hakkâri Dağ Komando Tugayı'na bağlı askerler, Halk Savunma Güçleri (HPG) gerillalarının Berçelan bölgesinde olduğu ihbarı üzerine, çok sayıda korucunun katılımı ile Berçelan yaylasında operasyon başlattı. İddialara göre, Kobra helikopterleri bölgeyi tamamen tararken, Berçelan yaylasının üst kesimlerinde yer alan ormanlık alana ise kimyasal madde atıldı. Askerlerce ormanlık alana kimyasal madde atıldığı bu nedenle ormana yaklaşılmaması yönünde yapılan uyarının ardından, Jirki Aşireti mensupları ve Şırnak bölgesinden yaylalara çıkan koçerler, çok sayıda yabani hayvan ve köpek ölüsü ile karşılaştı. Bunun üzerine bölgede bulunan yaklaşık 7 yayla boşaltıldı. Jirki Aşireti mensupları Hakkâri'ye dönerken, koçerler de Şırnak bölgesine gitti. Dün sabahtan itibaren Berçelan yolarının askerlerce denetim altına alındığı ve bölgeye giriş çıkışların yasaklandığı bildirildi. Xaros ve Ördekli köylerine gitmek isteyen ancak askerlerce geri çevrilen köylülerin, olayı basına yansıtmamaları, bölgede operasyon dışında önemli bir şeyin olmadığı yönünde uyarıldığı öğrenildi.

İHD araştırıyor Hakkâri Dağ Komando Tugayı yetkilileri, iddialara ilişkin herhangi bir açıklama yapmazken, İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkâri Şube Başkanı İsmail Akbulut, "Berçelan bölgesine doğru geniş kapsamlı bir operasyon başlatılmıştır. Bu operasyon da geçtiğimiz günlerde Hakkâri merkezde yakalanan iki HPG gerillasının bu bölgeden giriş yaptığı yönündeki iddia üzerine yapılmış. Operasyonun başlamasından sonra bize bölgede ormanlık alana kimyasal ilaç atıldığı yönünde bilgiler geliyor. Fakat bu bilgileri tam olarak netleştiremedik. Şu anda girişimlerimiz var. Bu iddia da çok önemli bir iddiadır. Bunun için bilgilerin doğruluk derecesini aldıktan sonra gerekli girişimleri başlatacağız" diye konuştu.


ÇOCUKLAR BOMBA BULDU Boyacılık yapan çocuklar, Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinde bir çöp bidonunda el bombası buldu. Yüksekova'da boyacılık yapan çocuklar, Ziraat Bankası yanında bulunan çöp bidonunda bir adet el bombası buldu. Çocukların elinde bombayı gören İsmail Taş isimli esnafın uyarısı üzerine bomba polislere teslim edildi. Polisler, İsmail Taş'ı gözaltına alarak ifadesine başvurdu.


ÖZALAP'TA OPERASYON Van'ın Özalp ilçe kırsalında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından operasyon başlatıldı. Edinilen bilgilere göre, Özalp'a bağlı Damlacık ve Y. Turgalı köyleri arasında yer alan bölgede TSK tarafından operasyon başlatıldı. Hava destekli sürdürülen operasyon kapsamında şimdiye kadar çatışma yaşanmadığı bildirildi.


TUNCELİ ABLUKADA Tunceli'de polis, son bir haftadır mahalle giriş ve çıkışlarını tutarak keyfi şekilde kimlik ve üst kontrolü yapıyor. Şehir merkezinde de kalabalık şekilde gezen polis, rastgele insanları durdurarak kimliklerine bakıyor, dakikalarca üstlerini arıyor. Uygulamaya ilişkin herhangi bir açıklama yapmayan polisin tavrı halkı tedirgin ediyor.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Hekimler ilaç kısıtlamasına karşı duracak Pratisyen hekimler, Bütçe Uygulama Talimatnamesi'nin (BUT) bu yıl üçüncü kez değiştirilmesi sonucu, yazılacak ilaçlara getirilen kısıtlamanın artmasına tepki gösterdiler. Hükümetin bu uygulamalarıyla hem hekimlik onurunu hiçe saydığını hem de halkı hastalığı ile başbaşa bıraktığını belirten pratisyen hekimler, dilekçe kampanyası başlatacaklar. Türk Tabipler Birliği (TTB) Pratisyen Hekimler Kolu, TTB Genel Pratisyenlik Enstitüsü (GPE) ve Pratisyen Hekimler Derneği'nin (PHD) dün düzenlediği basın toplantısında konuşan TTB Genel Sekreteri Orhan Odabaşı, hükümetin talimatnameye ilişkin "TTB'nin birikimine hürmet etme" sözüne karşın geçen hafta ilaç işverenleri ile gizli taslaklar hazırladığını belirtti. Ortak açıklamayı okuyan PHD Genel Sekreteri Erkan Kapaklı, BUT'un SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı ortak ilaç uygulama çerçevesinde yeniden hazırlandığını bildirdi. Kapaklı, hekimlerin mesleki pratiğine müdahale edilerek ilaç kullanımında tasarruf edilmeye çalışıldığını dile getirdi. Bütün hekimlerin rahatça tanısını koyabilecekleri ve birinci basamak sağlık ünitelerinde tedavisi yapılan hipertansiyon, hiperlipidemi, depresyon, astım, migren gibi hastalıkların tedavilerinin sınırlandırıldığını söyleyen Kapaklı, ilaçlara ödeme engelleri getirildiğini belirtti. Başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere sağlık alanının taraflarının duruma müdahale etmesini isteyen Kapaklı, bilimsel ölçütler ışığında bir hazırlık yapılmaması durumunda tüm ülkede demokratik mücadele başlatacakları uyarısında bulundu. BUT ile birinci basamağın etkisizleştirileceğini ve tedavi edici hekimlik ile hastane hizmetinin öne çıkarılacağını söyleyen Kapaklı, pratisyen hekimliğin değersizleşeceğini, vatandaşın mağdur olacağını ve sağlık bakım maliyetlerinin artacağını ifade etti. BUT'a karşı 27 Eylül'den itibaren Türkiye'deki tüm pratisyen hekimlerin dilekçe kampanyası başlatacağını duyuran Kapaklı, toplanan dilekçelerin 11 Ekim 2004 tarihinde yetkili makamlara verileceğini bildirdi.

ÖNCEKİ HABER

Yapı denetimi denetim altında

SONRAKİ HABER

Pasaportun rengi ne olsun?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa