24 Eylül 2004 21:00

Metalde de uyuşmazlığa gidildi

Tekstil işkolundan sonra metal işkolundaki grup sözleşmelerinde de uyuşmazlığa gidildi. Patron sendikası MESS'e bağlı fabrikalarda çalışan 100 bine yakın işçiyi kapsayan sözleşme görüşmelerini yürüten Türk Metal ve Çelik-İş sendikaları uyuşmazlık zaptı tuttu.

Paylaş
Tekstil işkolundan sonra metal işkolundaki grup sözleşmelerinde de uyuşmazlığa gidildi. Patron sendikası MESS'e bağlı fabrikalarda çalışan 100 bine yakın işçiyi kapsayan sözleşme görüşmelerini yürüten Türk Metal ve Çelik-İş sendikaları uyuşmazlık zaptı tuttu. Birleşik Metal-İş Sendikası'nın da uyuşmazlığa gitmesi bekleniyor. Sendikalar uyuşmazlığın nedenini patronların düşük ücret zammı, fazla mesai ücretlerinin düşürülmesi ve kazanılmış haklardan vazgeçilmesini dayatmaları olduğunu açıkladı. Metal patronları son görüşmelerde, ilk altı ay için yüzde 2.54, sosyal haklara ise yüzde 18 oranında zam teklifinde bulundu. Bunun yanı sıra haftaiçi ve haftasonu yüzde 100 zamlı ödenen fazla mesai ücretlerinin haftaiçi yüzde 50'ye, haftasonu ise yüzde 75'e düşürülmesini dayatıyorlar. MESS ayrıca asgari ücret artı 20 milyon verilen yeni işçilere yapılacak zammın, asgari ücret üzerinden yapılmasını da istiyor. Bursa'da kurulu Oyak-Renault, TOFAŞ ve Bosh fabrikalarında çalışan metal işçileri, esnek çalışmanın zaten had safhada uygulandığını belirterek, bu tekliflerin kabul edilemeyeceğini söyledi. Otomotiv Sanayi'nde yaşanan üretim artışı nedeniyle sürekli fazla mesaiye kaldıklarını anlatan metal işçileri, ücretlerin aşağıya çekilmesi halinde hem aldıkları paranın düşeceğini, hem de daha uzun süre fazla mesai yaptırılacağını kaydettiler.

Katlanılmaz! İşten atılma kaygısıyla adının yazılmasını istemeyen bir Bosh işçisi, fabrikada kimilerinin "bu kadarını da yapamazlar" dediğini, kimilerinin ise sendikalarına duydukları güvensizlik nedeniyle bu maddenin imzalanacağını söylediğini aktararak "İşçiler şaşkın durumda" dedi. Bosh işçisi şöyle devam etti: "Geçen yıl 5.5 milyon parça ürettik. Bu yıl 6 milyon 400 bin hedefleniyor. Önümüzdeki yıl ise 8 milyona çıkaracaklar. Bu fazla mesailerin artması demek. Ücretler de düşürülürse zaten zor olan çalışma koşulları, katlanılamaz hale gelir."


Beklentilerimizi karşılamıyor Gazetemize açıklama yapan Çelik-İş Genel Sekreteri Şenel Oğuz, ücretlere ortalama yüzde 18, sosyal haklara ise yüzde 25 zam istediklerini belirterek, MESS'in teklifinin beklentilerini karşılamadığını söyledi. Fazla mesai ücretlerinde geriye gidişin dayatıldığını ifade eden Oğuz, pazartesi günü yapacakları Başkanlar Kurulu toplantısında alacakları tavrı belirleyeceklerini dile getirdi.

Sözleşme bitmez Ortalama yüzde 13 zam istediklerini belirten Türk Metal İstanbul Şube Başkanı Mehmet Soyupek, uyuşmazlığın ardından Temsilciler Kurulu, Bölge ve Başkanlar Kurulu toplantılarının ardından alacakları tavrı belirleyeceklerini söyledi. Soyupek "Ancak şunu söyleyebilirim, yüzde 2.54 zamla, fazla mesailerin düşürülmesiyle sözleşme bitmez" dedi.

ÖNCEKİ HABER

KESK'in miting günü

SONRAKİ HABER

Kamu emekçisinin psikolojisi bozuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...