24 Eylül 2004 21:00

İskenderun'u temizleyin mitingi

İskenderun'da batan Ulla gemisinin çıkartılması için balıkçıların düzenlediği mitingde toplanan yaklaşık 1000 kişi İskenderun körfezinin bu atıktan biran önce temizlenmesini talep etti.

Paylaş
İskenderun'da batan Ulla gemisinin çıkartılması için balıkçıların düzenlediği mitingde toplanan yaklaşık 1000 kişi İskenderun körfezinin bu atıktan biran önce temizlenmesini talep etti. Greenpeace, TTB, TMMOB, İMO, Halkevleri, Mersin, Samandağ ve Payas balıkçı kooparatiflerinin katıldığı mitingde "İskenderun limanı dünyanın çöplüğü olmayacak, temiz deniz istiyoruz, İskenderun gemi mezarlığı değil, Deniz temiz ise halkı aydınlatın, MV Ulla zehirliyor bakan Pepe bekliyor"gibi dövizleri ile tepkiler dile getirildi. Eylemde konuşan Greenpeace Akdeniz Atıklar sorumlusu Banu Dökmecibaşı "Sivil toplum kuruluşları 4.5 yıldır geminin gitmesi için mücadele etti. 15 gün geçmesine rağmen hiçbir adım atılmadı. Biz bu olayın peşini bırakmazsak sorumlular cezalandırılacaktır" dedi. Çevre Koruma Dernekleri ortak sekreteri Oktay Demirkan ise, "Dışişleri Bakanlığı geminin çıkartılması Türkiye'in onurudur" diyor. Neden bu onuru 4.5 yıldır göstermediler" dedi. Mitingde Hatay milletvekilleri Aziz Yazar, Mehmet Soydan, Züheyir Amber ve Fuat Çağ birer konuşma yaptılar.

Balıkçılar tepkili Konuşmaları sık sık slogan ve tepkileriyle bölen balıkçılar kürsüde kendilerine söz verilmemesine tepki gösterdiler. Bu sırada çıkan arbedede ise Osman Akkaş adlı balıkçı yaralandı. Mitingden sonra görüştüğümüz balıkçılardan Halil Enecür, "Biz bu şekilde mağdurken Hatay milletvekilleri ne yapıyor. Halk bunu bir yere yazdı ve hesabını soracak" dedi. Ayhan Ölmez, adlı balıkçı ise "Beş tane çocuğumun üç tanesi okuyor. Borçlarımız varken iş yapamıyoruz hiç bir sosyal güvencemiz yok, bizler zaten açız. Bu gemi buradan kalkana kadar eylemlere devam edeceğiz" dedi. Muzaffer Enecür ise, "Ulla gemisi battı ama suçlular ortada geziniyor. Suçlu devlet ve Mavi Deniz Gemi Acentesi'dir. Bir an önce suçlular hakkında gerekli işlemlerin yapılmasını telep ediyoruz" dedi..


'Bİr an önce kaldIrIlmalI' MV ULLA gemisi battığından beri yapılan çelişkili açıklamalar ve belirsizlik insanların kafasını karıştırmaya devam ediyor. Balıkçılar hâlâ açıklama beklerken halk ise yetkililerin bu konuyu hafife almasından ve gündemi geçiştirmeye yönelik açıklamalarından rahatsız. Konuyla ilgili İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Oktay Demirkan ile görüştük. Çevre Bakanlığı ve Hatay Valisi'nin yaptığı açıklamalarda batık geminin denize de denizde yaşayan canlılara da zarar vermediği, halkın olaydan psikolojik olarak etkilendiği söyleniyor... Halk bu olaydan psikolojik olarak etkileniyor. Ama valiliğin veya bakanlığın neye dayanarak böyle açıklamalar yaptığı bilinmiyor. Çünkü ortada hiçbir bilimsel veri yok. Üstelik açıklanan verilerde çelişkiler var. Örneğin geçen hafta valiliktan yapılan açklamada litrede 0.15 mg krom 6 bulunduğu söyleniyor. Oysa katı atıkta bile bu oran 0.15 mg civarındadır. Gerekli araştırmaları yapacak TÜBİTAK, Türkiye Deniz Araştırmaları Vakfı, Deniz Temiz Derneği, ODTÜ laboratuvarı gibi kurumlar varken, araştırmaların neticeye bağlanması hususunda somut adımlar atılmamıştır. Krom 6 nasıl bir maddedir ve ne gibi zararları var? Zehirli bir atıktır. Halka etkisi ise; bulaşma olmuş ise bu bir şekilde deniz dibindeki canlıları etkileyecek ve toz olarak kalacaktır. Balıklara beslenme yoluyla geçtiği taktirde ağır metal olduğu için bu maddeyi vucudumuzdan atma şansımız yoktur. Bu da sirozdan kansere kadar bir çok karaciğer hastalığına neden olabilir. Canlıların karaciğerinde biriken bu madde ilerde ciddi rahatsızlıklara sebep olabilir. Çevre Bakanlığının kendi yönetmeliğinde bile Krom 6 maddesi "tehlikeli zehirli atıklar" arasındadır. Krom 6 maddesinin bizzat bakan tarafından "bu doğal Kroma dönüşür zaten" demesi olayı hafife aldığını gösterir. Bakanlığın atığı kaldırma konusunda bir girişimi var mı? Bunun ekonomik maliyeti ne olabilir? Bildiğim kadarıyla yok. Ama teknolojik olarak bu atığı buradan kaldırmak mümkün. Bir çok firma atığı kaldırmak için gerekli mercilere başvurmuştur. Ancak bu tamamıyla ticari rant kaygısının bir sonucudur. Bu atığı kaldırmak için 2-3 trilyonluk bir bütçe gerekmektedir. Daha önceleri İskenderun'a havaalanı yaptırmak için 23 trilyon gibi bir bütçe ayrılmıştır. Ama bugün havaalanı kullanılmamaktadır. Bu olay sadece İskenderun halkını ilgilendirmiyor. Bir an önce bu zehir yüklü gemi buradan kaldırılmalıdır.


Nadya'nın yükü boşaltılıyor Geçirdiği kazanın ardından, yaklaşık 3 yıldır İstanbul Boğazı'nda bağlı bulunan ''Nadya'' adlı geminin çıkartılması amacıyla yükünün boşaltılmasına başlandı. Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri (KEGKİ) Genel Müdürü Barış Tozar, 'Yükün alınmasından sonra gemi iskeleden kaldırılarak, daha güvenli bir yere götürülecek." dedi. Rumelifeneri Ketendere mevkiinde, 21 Ocak 2001 tarihinde Türk bayraklı ''Kaptan Cavit'' gemisiyle çarpışan Lafarge Aslan Çimento A.Ş'ye ait 850 ton granule edilmiş yüksek fırın cürufu yüklü Mavi Deniz Taşımacılık Şirketi'ne ait Türk bayraklı ''Nadya'' adlı gemi, baş tarafından hasarlı olarak, KEGKİ ekiplerinin müdahalesiyle Sarıyer önlerine demirletilmişti.

ÖNCEKİ HABER

İran'da ortak çalışma

SONRAKİ HABER

Çocuğa işkence yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...