24 Eylül 2004 21:00

Allavi seçim malzemesi oldu

Amerika'da bulunan Irak Başbakanı İyad Allavi, Amerikan Kongresi'nde yaptığı konuşmada Bush'a övgüler düzdü. 'Maşa' olmadığını iddia eden Allavi "Ülkemi özgürleştiren adamla birlikte olmaktan onur duyuyorum" dedi.

Paylaş
ABD Kongresi'nde konuşan Allavi, Beyaz Saray'da George Bush ile bir araya geldi ve bazı düşünce kuruluşlarının toplantılarına katıldı. Dış İlişkiler Konseyi'nde de bir konuşma yapan Alalvi 'kimsenin maşası olmadığını' iddia etti. Allavi'nin bu sözleri, Demokrat Parti başkan adayı, John Kerry'nin kendisini eleştiren açıklamalarına bir yanıt olarak değerlendirildi. Kerry, Allavi'nin Washington'daki temasları öncesinde, Irak Başbakanı'nın isyancılarla ilgili çelişkili açıklamalar yaptığını ve Bush ile birlikte, izlenen politikaların iyi olduğu izlenimi vermeye çalıştıklarını söylemişti. Kerry, Bush'un Irak'ta işlerin iyi gittiği sözlerine katılmadığını ve 'terörizme' karşı savaşı kazanmak için daha farklı bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğini kaydetti.

'Irak'ta iyi şeyler oluyor' Allavi, aynen Bush yönetiminin söylediği gibi, Irak'ta olanların medya tarafından yanlış yansıtıldığını, Irak'ın sadece küçük bir bölümünde azınlıkta bir grubun isyan çıkardığını ve bunun büyütülmemesi gerektiğini iddia etti. Allavi, medyanın biraz da Irak'taki iyi gelişmelere, elektrik, suya kavuşulmasına yönelmesini tavsiye etti. Allavi, Bush'tan da övgüyle söz ederk "Ülkemi özgürleştirmek için yorulmaksızın çalışan bir liderle bir araya gelmek benim için büyük onur" dedi. Kerry'nin, Irak'taki durumla ilgili olarak Allavi ve Bush'u eleştiren sözlerinin ardından ABD Başkan yardımcısı da tartışmalara katıldı. Cheney, "Şunu söylemeliyim ki, Senatör Kerry'nin bu cesur adama gösterdiği saygı yoksunluğuyla şaşkına uğradım. Kerry, koşa koşa basın toplantısı düzenledi ve teröristleri yenmek için ABD'nin yanında durması gereken Başbakan'a saldırdı" diye konuştu.

Tepki gördü Allavi'nin Amerika'da seçimlerin yapılacağını açıklaması ve Bush'u övmesi Arap dünyasında tepki ile karşılandı. Mısır'da yayımlanan El Osboa adlı derginin editörü Mustafa Bakri "İşgal altında seçim olmaz. Irak özgür değil, her tarafta çatışmalar var, sağlık hizmetleri verilmiyor, altyapı yıkılmış" dedi. Bakri; Allavi'nin konuşmasının ABD Başkanı Bush'un konuşmalarına benzediğini belirterek "Allavi sanki Bush'a seçim konuşması yapıyor" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Irak'ta 'sınırlı' seçim

SONRAKİ HABER

İngiliz rehinenin kardeşi ABD'yi suçladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...