23 Eylül 2004 21:00

Erdoğan boyun eğdi!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "AB'ye resti" boş çıktı. Verheugen ile dün yaptığı görüşme sonucunda AB'nin şartlarını yerine getirme güvencesi verdi ve bir haftalık kriz çözüldü.

Paylaş
Türkiye'yi haftalardır zina tartışması ile meşgul eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AB'ye çektiği rest de boş çıktı. Seçmenlerine zinanın cezalandırılacağı sözünü veren Erdoğan, AB'ye de "İç işlerimize karışamazsınız" mesajını göndermişti. Erdoğan bu sözlerinden bir hafta sonra bütün bunları unutup AB'nin bütün şartlarını kabul ettiğine dair söz verdi. Erdoğan önceki gün AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen ile baş başa bir görüşme yaptı ve AB'nin öne sürdüğü şartları yerine getireceğine dair güvence verdi. Görüşmenin ardından ortak düzenlenen basın toplantısında Erdoğan, AB takviminin aynen uygulanacağını söyledi. Verheugen ile görüşmesinin "özellikle 6 Ekim'de açıklanacak İlerleme Raporu'na yönelik olarak da çok değerli bir altyapı oluşturacağını" ifade eden Erdoğan, "Zira son 2 yıl içinde dayanışma içinde çok ciddi çalışmalar gerçekleştirdik, Türkiye'nin AB'ye girmesine yönelik devrim niteliğindeki kararları aldık" diye konuştu. Erdoğan, şöyle devam etti: "Bu konuda hükümet, şu ana kadar hiçbir şeyi aksatmadan ilerledi. Uyum noktasında attığımız adımları, şu anda uygulama süreci takip etmekte. Kararlı şekilde uygulama maddelerine geçmiş bulunuyoruz. Süreçte Verheugen'in bize ciddi destekleri olmuştur, kendilerine özellikle teşekkür etmek isterim. Şimdi ise Türkiye olarak İstinaf Mahkemeleriyle ilgili kanunu, gerek Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu gerekse Türk Ceza Kanunu. Bunlar henüz yürürlük ve yürütme maddelerine gelmiş kanunlardır. Bir bütün olarak bunları takip eden iki kanunumuz daha var. Bunlardan biri Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu bir tanesi de İnfaz Yasası. Onlar da şu anda alt komisyondalar. Bizler bu görüşmelerden sonra da bu süreçteki ciddi adımlarımızı atmakta kararlıyız. Daha önce planladığımız, düşündüğümüz takvimi şu anda herhangi bir aksamaya neden olmayacak şekilde yeniden gözden geçirme kararını verdik. Bunun adımını da atıyoruz." Verheugen ise, "Başbakan'dan tam bir güvence aldım. Artık tekrar bilgilendirmemi gerektirecek bir durum yok" dedi. "Masanın üzerinde herhangi bir engel kalmadığını" söyleyen Verheugen, böylece TCK konusundaki zina krizinin de aşıldığını ima etti. İstediği güvenceyi alan Verheugen, hükümeti şıkıştıran işkence konusunda da "iyimser bir tablo" çizdi. Türkiye'de devlet kontrolünde sistematik işkence bulunmadığını saptadıklarını savunan Verheugen, bu noktanın ilerleme raporunda detaylı bir şekilde izah edileceğini kaydetti. Verheugen, "Dostum Erdoğan'dan aldığım güvenceler benim çok net bir tavsiyede bulunabilmemi sağlayacak" diye konuştu.


MECLİS PAZAR GÜNÜ TOPLANIYOR Erdoğan-Verheugen görüşmesinin hemen ardından Devlet Bakanı Mehmet Aydın, TBMM'nin pazar günü olağanüstü toplanacağını açıkladı. Ancak AKP, CHP'nin çağrısı yerine kendi çağrısı ile Meclis'i toplayacak. AKP Grup Başkanvekili Faruk Çelik, Meclis'in 26 Eylül Pazar günü saat 15.00'de olağanüstü toplantıya çağrılması için TBMM Başkanlığı'na başvuracaklarını bildirdi. Çelik, gazetecilerin sorusu üzerine, olağanüstü toplantıda sadece TCK Tasarısı'nın, yürürlük ve yürütme hükümlerini içeren 2 maddesinin görüşüleceğini kaydetti.


ARINÇ, BUGÜN ÇAĞRI YAPACAK TBMM Başkanı Bülent Arınç, Meclis'in olağanüstü toplanmasına ilişkin çağrıyı bugün yapacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün saat 13.30'da Meclis Başkanı Arınç'ı Brüksel'den telefonla aradı. Bu görüşmede Erdoğan, Arınç'a, Meclis'i 26 Eylül pazar günü toplamak istediklerini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Şükran Güngör anılıyor

SONRAKİ HABER

Gül'den, Zebari'ye destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...