07 Mart 2011 11:34

EGEÇEP Kurultayı sonuç bildirgesi açıklandı

EGE Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) 19-20 Şubat tarihleri arasında yaptığı 4. Kurultayı’nın sonuç bildirgesini bir basın toplantısı ile açıkladı. Egeçep derneğinde gerçekleştirilen basın toplantısında ayrıca Platformun Dönem sözcülüğü devir teslim töreni de yapıldı.Basın toplant

EGEÇEP Kurultayı sonuç bildirgesi açıklandı
Paylaş

Basın toplantısında kurultay sonuç bildirgesini okuyan EGEÇEP Dönem Sözcüsü Muammer Sakaryalı, “Tabiatı ve Biyoçeşitliliği Koruma Siyaseti” ana teması ile yapılan kurultayda iki gün boyunca Ege bölgesinde yaşanan çevresel sorunların, geneldeki çevresel sorunlardan bağımsız olmadığı,  “ekonomik büyüme” ve “kalkınma” kavramlarıyla gizlenen kapitalizmin bütün dünyayı ve tabiatın her türlü varlığını ticari mal olarak gören anlayışından kaynaklandığı konusunda görüş birliği oluştuğunu aktardı. Sakaryalı Kurultay sonuç bildirgesini maddeler halinde sıraladı;

1. Şu anda TBMM komisyonlarında görüşülen Tabiatı ve Biyoçeşitliliği koruma kanununda kurulması öngörülen, TBÇK Kurulu’nun Hükümetin kurulu; yine kurulması öngörülen “Bilim Kurulu”nun da Bakanlığın Kurulu olacağı için ve diğer birçok nedenle TABİATI BOZUK bir kanun olduğunu;  KORUMAMA İŞLEVİ göreceğini; bu nedenlerle derhal geri çekilmesini ve çıkarılmamasını istiyoruz.

2. Aliağa yarım adasında yaşayan insanlar için (Dilovası’nda olduğu gibi) hava, toprak ve su bazında bilimsel bir araştırma yapılmasının şart olduğu ve yapılacak araştırmaya tam destek vereceğimizi belirtiyoruz.

3. İzmir’in suyunun zehirlenmemesi için, Efemçukuru ALTIN MADENİNİN kesinlikle engellenmesi gerektiğini belirtiyoruz.

4. Kışladağ bölgesindeki köylerdeki kuzu ölümlerinin araştırılması ve ölümlerin Kışladağ altın madeninden kaynaklanıp kaynaklanmadığının saptanması çalışmaları yapılması çağrısı yapıyoruz. Çünkü yağmurla dolan açık ocağın suları etrafa salınmakta ve yaşam zincirinde zehirlenmelere yol açtığı bilinmelidir diyoruz.

5. Allianoi antik sağlık yurdunun varlığına tanığız. Allianoi ‘yi çamurla kapatan zihniyetin esasen tarihin karanlık sayfalarına gömüldüğü düşünüyoruz” denildi ve Aliağa yarımadasındaki KYME antik kentinin açığa çıkarılması, Kültür Bakanlığı antik kentler listesine dâhil edilmesi ve dünyaya tanıtılması çağrısı yapıyoruz.

6. Çaldağı’nı koruma mücadelesi, Sardes Nikel madenciliğinin kamuoyunu yanıltma çabalarına kanılmadan yürütülmelidir.

7. “Türkiye ne kendi ürettiği ne de başka ülkelerden ithal edilen çevreye zararlı atıkların mezarlığı” olmamalıdır. Bu nedenle Kula Sandal da tarım arazileri üzerinde yapışmak istenen çöp tesislerinin yapılmamasını istiyoruz.

8. Önümüzdeki süreçte ülkenin gündeminde olan Anayasa’nın bir AMA-YASA olmaması, “doğaya zarar verecek hiç yasa çıkartılamaz, hiçbir işlem yapılamaz, hiç bir eylemde bulunulamaz” ilkesinin anayasanın değiştirilemez maddesi olarak kabul edilmesini  istiyoruz.

9. Kapitalizmin sürekli tükettirme ahlakına karşı, temel ihtiyaçlarımızdan fazlasını tüketmeme ahlakını savunduğumuz bilinmelidir.

10. EGEÇEP; antikapitalist çizgide, hiçbir fondan para ve hiçbir lobiden başkaca destek almadan, kendi öz gücüne ve dayanışma bilincine bağlı kalarak, yaşamı savunma ve yaşam alanlarını koruma mücadelesini sürdürecektir.
Sakaryalı daha sonra EGEÇEP Dönem Sözcülüğü’nü Ertuğrul Barka’ya devretti. (İzmir/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

‘Sağlığınız, 33 saat kesintisiz çalışan asistan hekime emanet’

SONRAKİ HABER

Alanya’da 8 Mart ilk defa alanda kutlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...