23 Eylül 2004 21:00

İtalyan rehineler öldürüldü mü?

Bağdat'ta kaçırılan işgal karşıtı İtalyanların öldürüldüğü öne sürülüyor. İngiliz rehine Kenneth Bigley ise, Başbakan Blair'den kendisini kurtarmak için bir şeyler yapmasını istedi.

Paylaş
Irak'ta kaçırılan iki işgal karşıtı İtalyan kadının durumu hakkında çelişkili açıklamalar yapılıyor. Rehin alma eylemini üstlenen iki örgüt de, rehinelerin öldürüldüğünü açıkladı. ABD Büyükelçiliği ise, rehinelerin öldürülmesinin doğrulanamadığını açıkladı. İslami Cihad Örgütü'nün ardından "Zevahiri Yandaşları" adlı örgüt de, rehineleri öldürdüklerini iddia etti. Bir internet sitesinde yayınlanan açıklamada, Simona Pari ve Simona Toretta'nın kafasının kesildiği öne sürüldü. Açıklamada, "İki İtalyan ajanı Simona Pari ve Simona Toretta'nın başları uçuruldu" denilirken, bu olaya dair görüntülerin kısa süre sonra yayımlanacağı belirtildi. Bağdat'taki İtalyan Büyükelçiliği'nden bir yetkili, habere ilişkin temkinli bir açıklamada bulunarak, "Açıklamayı inceliyoruz, ancak şu anda haberin doğru olup olmadığını söyleyemeyiz" diye konuştu. "Bağdat'a Köprü" adlı kuruluşun çalışanları olan Simona Pari ve Simona Torretta, iki Iraklıyla beraber 7 Eylül'de kaçırılmıştı.

İngiliz rehinenin gözyaşları Öte yandan Irak'ta iki Amerikalı ile birlikte kaçırılan İngiliz rehine Kenneth Bigley, Başbakan Tony Blair'den hayatını kurtarmasını istedi. Bir internet sitesinde yayımlanan görüntülerde Bigley, "Sayın Blair, yardımınıza ihtiyacım var, bu dünyada bana yardım edecek tek kişi sizsiniz" diyor. Bigley, gözyaşları içinde, "Ölmek istemiyorum. Lütfen, cezaevlerindeki kadın mahkûmları serbest bırakın" diye devam ediyor. ABD'nin cezaevindeki bir Iraklı kadın biyoloğu bırakmayı reddetmesi ise, Bigley'in ailesinin tepkisine yol açtı. Aile, Amerikan yönetiminin tutumu nedeniyle Bigley'in hayatından endişe ettiklerini açıkladı. Bu arada Bağdat'ın güneyindeki Balad'daki Amerikalılar için çalışan iki kamyon şoförü kaçırıldı. Şoförlerin hangi milliyetten olduğu öğrenilemedi.

Göz boyama davaları Öte yandan, Iraklı sivilleri kasıtlı olarak öldürmek suçlaması ile haklarında daha önce soruşturma açılan Amerikalı iki asker, mahkemeye verildi. ABD ordusu, askerlerin üç sivilin ölümünden sorumlu olduğunu bildirdi. Yargılanacak askerler Michael Williams ve Brent May'in 1. Piyade Tümeni'ne bağlı bulundukları ve Bağdat civarında görevli oldukları belirtiliyor. Bir Amerikalı yetkili, Williams'ın 'adaleti engelleme ve emirleri hatalı uygulamakla' suçlandığını belirtti. ABD ordusu, Iraklı sivillerin öldürülmesini sorguladığını iddia ediyor. Ordu müfettişleri geçen sene de Iraklı bir annenin oğlunun Amerikan askerleri tarafından köprünün üzerinden nehre atıldığını söylemesinin ardından soruşturma açmıştı. Soruşturmanın ardından açılan cinayet davası bir yıldır askıda.

ÖNCEKİ HABER

Bir müdahale hikâyesi

SONRAKİ HABER

Tunus'ta da bir Çelebi buldular!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...