23 Eylül 2004 21:00

Yeni hedefleri Samarra

ABD ordusu; Telafer, Felluce ve Bağdat'taki Sadr Mahallesi'nin ardından Samarra kentine hava saldırısı düzenledi. Kentin giriş ve çıkışları kapatıldı. Sadr Mahallesi'nde ise bombardıman devam etti.

Paylaş
ABD işgal kuvvetleri, Telafer, Felluce ve Bağdat'taki Sadr Semti'ne yönelik hava saldırılarını Samarra'ya taşıdı. İşgalciler, önceki akşam Bağdat'ın 125 kilometre kuzeyindeki Samarra'ya füze saldırısı düzenledi. Saldırıda biri yaşlı bir kadın olmak üzere 3 kişinin öldüğü bildirildi. Kentin emniyet müdürü Albay Muhammed Fadıl, saldırının Apache tipi helikopterlerle düzenlendiğini ve 3 cesedin dün sabah evlerinin enkazından çıkarıldığını, Kadissa mahallesini hedef alan saldırıda 21 aracın da tahrip edildiğini söyledi. Doktor Halid Ahmed de, 2'si çocuk olmak üzere 6 kişinin yaralandığını, yaralı çocukların durumunun ağır olduğunu kaydetti. Kent valisi Baha Hindara, saldırıyı kınayarak, "Amerikan ordusunun Felluce ve Telafer'dakilerin benzeri çatışmaların çıkması için çalıştığını" dile getirdi.

Kenti kuşattılar ABD güçleri, hava saldırısının ardından kentin giriş ve çıkışlarını kapattılar. Dicle Nehri üzerindeki stratejik öneme sahip bir köprü de işgalciler tarafından ele geçirildi. Bu arada dün, Sammara yakınlarında 4 araçtan oluşan resmi konvoya düzenlenen saldırıda 1 kişinin öldüğü, 1 kişinin yaralandığı bildirildi. Konvoydakilerin kim olduğu açıklanmadı. Amerikan uçakları, Irak'ın başkenti Bağdat'ın Sadr semtine de bomba yağdırdı. Önceki gece başlayan ve dün sabaha dek süren bombardımanda 1 kişinin öldüğü, 12 kişinin yaralandığı bildirildi. Saldırıda birçok bina hasar gördü. Hastane kaynakları, yaralananlardan 5'inin çocuk olduğunu belirtti. Amerikan ordusundan yapılan açıklamada ise bir askeri aracın roketatar saldırısında isabet alarak alev aldığı belirtildi. Açıklamada can kaybına dair bilgi verilmedi.

Petrol şirketi yöneticisi öldürüldü Musul'da Irak Petrol Şirketi'nin Ninova Eyalet Müdür Yardımcısı Sana Toma Süleyman vurularak öldürüldü. Petrol Şirketi'nin Ninova Eyalet Müdürü Muhammed Ziberi, 18 Eylül'de konvoyuna düzenlenen bir saldırıdan kurtulmuştu. Öte yandan, Güney Kore ordusu 2800 askerini Kuzey Irak'a yerleştirme işlemini tamamladı. Güney Koreli Tümgeneral Hwang Eui-don met, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) yetkilisi Neçirvan Barzani ile bir araya geldi. Barzani'nin, Koreli askerlerin güvenliğini sağlamaya söz verdiği öğrenildi. Güney Kore, ABD ve İngiltere'den sonra Irak'ta en fazla asker bulunduran üçüncü ülke olacak. Güney Kore askerleri Kürt peşmergeler tarafından korunacak.

ÖNCEKİ HABER

Açlığın sınavı olur mu?

SONRAKİ HABER

Bir müdahale hikâyesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...