22 Eylül 2004 21:00

Düğüne, cenazeye OHAL!

Hakkâri'de; Valilik ve ilin önde gelenleri, düğün ve taziye ziyaretlerine ilişkin bir dizi kararlar aldı. Buna göre, düğünler bir güne indirilecek, yüksek sesle müzik çalınmayacak, taziyelere kadınların gitmemesine özen gösterilecek.

Paylaş
Saz gruplarinin ve dügün sahiplerinin "çok ses çıkarılıyor, çevre rahatsız ediliyor" denilerek sık sık Valilikçe uyarıldığı Hakkâri'de bu kez düğün ve taziye ziyaretlerine müdahale boyutunda kararlar alındı. Edinilen bilgilere göre, eski Hakkâri Milletvekili Mikail İlçin ile Adil Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu kentin bazı "ileri gelenleri" geçtiğimiz hafta valilikte düzenlenen toplantıya katılarak, bir dizi karar aldı. Vali Erdoğan Gürbüz'ün de hazır bulunduğu toplantıda bildirge haline getirilen kararlardan bazıları şöyle: "- Düğünlerinizde tanımadığınız kişilere davetiye gönderilmeyecek. - Sağdıç evinde verilen sabah kahvaltısı kaldırılacak. - Düğün süresi kısaltılarak bir güne indirilecek. - Düğünler düğün salonunda yapılacak. Çalgı saatleri 09.00 ile 19.00 arasında yapılacak. - Düğün hediyeleri, çeyizlik ve gelin sağdıcı kaldırılacak. - Yüksek sesle müzik çalınmayacak." Taziyelerde ise; "- Özellikle bayanların gitmemesi için özen gösterilecek. - Taziyeye gidenler kısa süre kalacak. - Taziyelerin camilerde yapılması için çalışmalar yapılacak."

Kabul görmedi Alınan kararlarla geleneklere müdahale edildiğini belirten vatandaşlardan Melek Atan, bu tür girişimlerin halk tarafından hiçbir zaman kabul görmeyeceğini söyledi. Kararların, halkı temsil etmeyen kişilerce alındığını belirten Atan, "Halkın bilinçlenmesiyle rantları ellerinden alınan ağa kesimi bu tür girişimlerle gündeme gelmek istiyor. Bunlar bölge halkının kültürü ve gelenekleridir. Yıllardır bu şekilde devam etmiş. Bundan sonra da devam edecektir. Zaten alınan kararlar da halk tarafından kabul görülmedi. Aksine, tepki aldı" diye konuştu.

Tepkiler Kararlara tepki gösteren Avaşin Kültür ve Sanat Merkezi ve ildeki 38 müzik grubunun üyeleri, çeşitli kitle örgütlerini ziyaret ederek tutum alinmasini istedi. "İlin yararına bir karar alınacaksa belediye başkanları, encümenler, toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri başta olmak üzere herkesin katılımıyla bir mutabakat sağlanır" diyen DEHAP İl Başkanı Sabahattin Suvağcı da, kararların çözümden çok çözümsüzlük getireceği uyarısında bulundu.

Toplantı yapıldı Hakkâri Vali Yardımcısı Ahmet Altıntaş, kararların valilik tarafından değil, ilin önde gelenleri tarafından alındığını söyledi. Alınan kararların ilin kültürel yapısını değiştirmeye yönelik olmadığını ileri süren Altıntaş, "İlde eskiden beri bazı konularda sıkıntı yaşanıyordu. Son zamanlarda ilin önde gelen insanları da özelikle bu sıkıntıların giderilmesi için böyle bir toplantı yaptılar" diye konuştu. Altintaş, sözkonusu kararlarin uygulanip uygulanmamasinin halka bagli oldugunu söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Karikatüre tahammülsüz demokrasi!

SONRAKİ HABER

Meslek odalari ayakta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...