21 Eylül 2004 21:00

Tekstil TİS'leri ısınıyor

Tekstil işkolunda 1 Eylül'den beri sürdürülen 20. Dönem TİS görüşmelerinde patronlar kazanılmış hakların yok edilmesi için bastırıyor. Diğer sendikaların da TEKSİF gibi uyuşmazlığa gitmesi bekleniyor. Sendikacılar, tekstil patronlarının umduklarını bulamayacağını dile getirdi.

Paylaş
Türk-İş'e bağlı TEKSİF Sendikası'nın ardından, işkolunda örgütlü DİSK'e bağlı Tekstil ile Hak-İş'e bağlı Öz İplik-İş sendikalarının yürüttüğü görüşmeler de uyuşmazlığa gidiyor. Patronlar TEKSİF'e olduğu gibi diğer sendikalara da ödünç işçilik, telafi çalışması, kaydırılmış işçilik uygulamalarının hayata geçirilmesini, ayrıca sosyal hakların ortadan kaldırılmasını dayatıyor. TEKSİF'in 25 bin, Tekstil ve Öz İplik-İş'in ise 7'şer bin işçi adına, Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası (TÜTSİS) ile yürüttüğü görüşmelerde, 65 temel hüküm maddesinden 36'sında anlaşma sağlandı. Çalışma şartlarını ve kıdem, ikramiye gibi sosyal hakları düzenleyen 29 madde üzerinde ise anlaşmazlık yaşanıyor. Ücretle ilgili maddeler henüz hiç görüşülmedi. Tekstil patronlarının "Yeni işe girenlere sosyal hakları vermeyelim. Mesai ücretleri ve çalışma şartlarında İş Yasası hükümlerine riayet edelim" şeklindeki yaklaşımı üzerine TEKSİF, 16 Eylül'de uyuşmazlık zaptı tuttu. TÜTSİS ile dün görüşen Öz İplik-İş ve 1 Ekim'de görüşecek olan DİSK/Tekstil'in de uyuşmazlığa gitmesi bekleniyor.

Erken bitecek Uyuşmazlık zaptının bu kadar erken tutulması konusunda, "İşverenler kazanılmış haklarımızdan taviz vermemizi bekliyor. Bunlardan taviz vermemiz kesinlikle mümkün değil. Zamanı hızlandırmak için erken uyuşmazlık tuttuk" diyen TEKSİF Adana Şube Başkanı Şeref Korur, sözleşmenin şubat ayına kadar sarkmasını engelleyeceklerini söyledi. Korur, dayatmaları kabul etmeyeceklerini ve sözleşmenin işçinin lehine sonuçlanmasında kararlı olduklarını vurguladı. Tekstil Sendikası BOSSA Şube Başkanı Recep Türkyılmaz, 1 Ekim'deki görüşmeden olumlu bir sonuç çıkmasını beklemediklerini söyledi. İşverenlere karşı birlikte hareket edilmesi gerektiğini söyleyen Türkyılmaz, "Bedeller ödenerek kazanılan haklarımızı geri vermemiz mümkün değildir" diye konuştu. Öz İplik-İş Adana Şube Başkanı İsmail Turan da, "İşverenlerin aynı taleplerde ısrarcı olması halinde biz de uyuşmazlık tutarız" dedi.

ÖNCEKİ HABER

THY'de sabır kalmadı

SONRAKİ HABER

CHP'den memura destek ziyareti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...