21 Eylül 2004 21:00

Sıra Amsterdam'da!

Rotterdam kentinde sokaklara dökülen 60 bin emekçi, hükümetin sosyal hak gasplarını protesto etti. Sırada Amsterdam eylemi ve merkezi miting var.

Paylaş
Hollanda'da Jan Peter Balkenende liderliğindeki hükümetin sosyal hak gasplarına karşı ilk eylem Rotterdam'da gerçekleşti. 60 bin dolayında işçi ve emekçi, önceki günkü gösteriye katılarak güçlerini gösterdiler. Eylemin yapıldığı Coolsingel alanına işçi ve emekçiler hakimdi. 24 saatlik grev kararı alarak alana gelen Rotterdam liman işçileri, her zamanki gibi en öndeydi. Dört saat işbırakarak eyleme katılan Rotterdam ve Lahey toplu taşımacılık işçileri, itfaiye emekçileri, Rotterdam temizlik işçileri ve ambulans emekçileri de kitlesel katılımlarıyla dikkat çekti.

Grev ve boykotlar Rotterdam Belediyesi'nde çalışan kamu emekçileri, değişik okullarda çalışan ve sayıları 3 bini aşan eğitim emekçisi, Erasmus Üniversitesi Hastanesi'nden sağlık emekçileri de eylemde yerlerini almıştı. Çeşitli okullarda öğrenciler de derslere girmeyerek gençliğin sesini duyurdular. Zoeterwoude'deki Heineken bira fabrikası işçileri, Pijnacker'da bulunan Albert Hein'e ait gıda dağıtım merkezinde ve Hema'ya bağlı bir fırında çalışan işçiler de işbaşı yapmayarak mitinge katıldı.

Göçmen katılımı Diğer eylemlerle kıyaslandığında, eyleme göçmen emekçilerin, özellikle de Türkiye kökenlilelirn katılımı kitleseldi. Bu kitleselliğin temel nedeni, gösterinin işyerleri temel alınarak örgütlenmiş olmasıydı. Temizlik, toplu taşımacılık, itfaiye işçileri arasında çok sayıda Türkiyeli işçiye rastlamak mümkündü. Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) gösteri boyunca etkindi. Emekçilerin kitleselliği ve heyecanı kürsüden konuşan sendika başkanlarını da etkiledi. FNV sendikası Başkanı De Waal, yaptığı konuşmada, "Eğer bu bögesel bir gösteriyse, 2 Ekim merkezi eylemi de başarıyla yapılacaktır" dedi. Rotterdam mitingi, hükümet ve patronların "Bu ülkede kimse sokağa çıkmaz, sendikalar işçileri harekete geçiremez" iddiasını da boşa çıkarmış oldu.

Eyleme hazırlık Rotterdam'daki bu ilk güçlü çıkış, bir hafta sonra Amsterdam'da yapılacak bölgesel gösteri ve 2 Ekim'deki merkezi protesto gösterisi hakkında da bir fikir verdi. Ancak bu mitinglere katılımın kendiliğinden olmayacağını yine Rotterdam eylemi gösteriyor. Çünkü miting öncesinde değişik işyerlerinde, istasyonlarda, sokaklarda 1 milyonun üzerinde bildiri dağıtıldı. Mücadeleci sendikacılar ve işçiler, kantinlerde biraraya gelerek eylemi tartıştılar. Rotterdam eylem komitesinde yer alan ve De Maat is Vol komitesinin lideri Niek Stam, yaptığı teşekkür konuşmasında "Biz tabanın gücüne güvendik, tabana geri döndük" derken bu gerçeği ifade ediyordu.

ÖNCEKİ HABER

'İşbirliğini artır' baskısı

SONRAKİ HABER

2 şoför daha öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...