20 Eylül 2004 21:00

Metal işçisi hakkını istiyor

Metal işçilerinin ekonomik ve sosyal durumu, 1990 yılından bu yana sürekli olarak kötüleşiyor. Çalışma koşulları giderek ağırlaşmasına karşın metal işçileri, düşük ücret, ücret eşitsizliği, esnek çalışma, yoğun sömürü gibi sorunlar yaşıyor.

Paylaş
Metal işçilerinin ekonomik ve sosyal durumu, 1990 yılından bu yana sürekli olarak kötüleşiyor. Çalışma koşulları giderek ağırlaşmasına karşın metal işçileri, düşük ücret, ücret eşitsizliği, esnek çalışma, yoğun sömürü gibi sorunlar yaşıyor. Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından hazırlanan "Metal işçisinin gerçeği" başlıklı araştırma, bu durumu bir kez daha gözler önüne serdi. Araştırma Taksim Hill Otel'de dün düzenlenen kahvaltılı basın toplantısıyla duyuruldu. Toplantıda konuşan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, ekonomideki canlanma ve üretimdeki artışın işçilerin çalışma koşullarının kötüleşmesine dayandığını, işçilerin büyümeden pay alamadığını belirtti. "Sermayenin önündeki engeller kaldırıldığında sorunlar çözülür" anlayışının doğru olmadığını belirten Serdaroğlu, "Ne yazık ki bu yaklaşımla gündelik hayatımızın her alanında ve toplusözleşme müzakerelerinde karşılaşıyoruz" dedi.

MESS'in gözü haklarda Devam eden grup sözleşmelerinde patron sendikası MESS'in ücret teklifi vermediği gibi işçilerin kazanılmış haklarını geriye götürmeye çalıştığını hatırlatan Serdaroğlu, MESS'in isteklerinden bazılarını şöyle sıraladı: "Kıdem tazminatının 15 güne düşürülmesi ya da fona devredilmesinin kabul edilmesi. Kimi işyerlerinde yasal süre olan 30 günün üzerinde tazminat tespit edilmiş yerlerde yeni işçilerin bu haktan mahrum bırakılması. Bunların ihbar tazminatları için de kullanılması. Deneme süresinin artırılması, işçilerin tüm yaşamlarının alt üst edilmesi anlamına gelen denkleştirme süresinin uzatılması." Metal işçilerinin çalışma ve yaşam koşullarının ağırlaştırılıp iş güvencesinin tehdit edilmek istendiğini vurgulayan Serdaroğlu, buna karşılık verdikleri sözleşme teklifinin sendikalı-sendikasız tüm metal işçilerinin taleplerini içerdiğini belirterek, işçilere, kendi tekliflerine sahip çıkma çağrısında bulundu.


TÜM İŞÇİLERİN TALEPLERİ
  • Her işçinin taban saat ücreti 2.800.000 bin TL'ye çıkarılsın, daha sonra zam verilsin...
  • Ücret eşitsizliğinin azaltılması için yüzdeli değil seyyanen zam yapılsın...
  • Fazla mesai süresi haftada üç saat ile sınırlandırılsın...
  • giriş ücreti 3 milyon liraya yükseltilsin...
  • Mahkemeye verilen işten atma gerekçeleri işçilere bildirilsin...
  • İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda gerekli tedbirlerin alınmasında işçilerin bizzat müdehale edebilmesi için "Sağlık Güvenlik İşçi Temsilciliği" kurulsun...
  • Kapsam dışı personel sözleşmeden yararlandırılsın...


    'Bölgesel birlikteliklere ihtiyaç var' DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, sorunlarının çözümü için bölgesel birlikteliklere ihtiyaç olduğunu belirterek, "Bu da ancak tabanın harekete geçmesiyle sağlanabilir" diye konuştu. Süleyman Çelebi, toplantıda yaptığı konuşmada, hükümetin Sosyal Güvenlik Reformu, Kıdem Tazminatı Fonu gibi tasarılarla kazanılmış hakları almak istediğini, İş Yasası'nda patronlar lehine değişiklikler yapmaya çalıştığını söyledi. Kendilerinin ise en başta yüzde 10 barajının ve noter şartının kaldırılmasını, yetkili sendikanın referandumla belirlenmesini talep ettiğini belirten Çelebi, bu süreçte "ilkeli olmak şartıyla herkesle işbirliği yapabileceklerini", ancak şimdiye kadar bu çabalarına karşılık bulamadıklarını ifade etti. İş Güvencesi Yasası ile örgütlülüğe yönelim olduğunu, ancak sendikalaşma nedeniyle binlerce işçinin işten atıldığını belirten Çelebi, Yargıtay'da 7 bin işe iade dosyası bulunduğunu bildirdi. Mevcut yasaların sıkıntıları çözmek bir yana ağırlaştırdığını söyleyen DİSK Başkanı, "12 Eylül zincirlerini kıralım" kampanyasına tüm işçi ve emekçilerin destek vermesini istedi.

  • ÖNCEKİ HABER

    BAŞBAKAN ERDOĞAN BRÜKSEL'E GİDECEK

    SONRAKİ HABER

    Sümerbank'ta nöbet zamanı

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...