20 Eylül 2004 21:00

Çanakkale belgesel filmle canlanıyor

İngiltere Kraliyet Savaş Müzesi, Avustralya Savaş Müzesi, Yeni Zelanda Kültür Bakanlığı ve Türk Askeri Müzeleri'nin işbirliğiyle yapılan "Gelibolu Belgeseli"nin Türkiye'deki çekimleri Çanakkale'de başladı.

Paylaş
İngiltere Kraliyet Savaş Müzesi, Avustralya Savaş Müzesi, Yeni Zelanda Kültür Bakanlığı ve Türk Askeri Müzeleri'nin işbirliğiyle yapılan "Gelibolu Belgeseli"nin Türkiye'deki çekimleri Çanakkale'de başladı. Filmin yönetmenliğini üstlenen Tolga Örnek, film sayesinde tam bir savaş karşıtı olduğunu belirterek, "Savaş herkes için çok kötü bir tecrübe. Önemli olan insanların savaş gerekçelerini ortadan kaldırmasıdır. Çünkü burada kaybeden insan ve onların yaşamları sevdikleri oluyor" dedi. Çanakkale'nin değişik yerlerinde askerlik yapan gerçek askerler tarafından oynanan filmin yönetmenliğini Tolga Örnek, yapımcılığını Hamdi Döker, araştırma koordinatörlüğünü Dr. Feza Toker, görüntü yönetmenliğini Volker Tittel, sanat yönetmenliğini Oliver Munch ve özel efektlerini Karl-Heinz Bochnig'in üstleniyor.

'Tarafsız bir film' İngilizce-Türkçe hazırlanan ve High Definition formatında çekilerek 35 mm filme basılacak olan 90 dakikalılık belgesel filme ilişkin bilgi veren yönetmen Tolga Örnek, "Gelibolu Belgeseli" için 70'e yakın müze ve arşiv gezildiğini söyledi. 6 yıllık araştırma sonucu çekimlerine başlanan film için "Tamamen tarafsız ve dengeli bir film" diyen Örnek, filmin, Türk, Fransız ya da Yeni Zellanda filmi olmadığını, Avusturalyalı ve İngiliz sinemacılarla ortak yürütülen çalışma olduğunu ifade etti. Film yapımı sırasında en çok senaryo yazımında zorlandıklarını belirten Örnek, "Çok derin bir tarih çok olağanüstü bir savaş. Bunu 90 dakikaya sığdırmak mümkün değildi. Bunun için en önemli yanının insani hikâyeler olduğunu düşündük ve özellikle bunu ön plana çıkardık" dedi.

İnsan hikayeleri Türkiye'deki müzelerde daha çok silahlar, teknik imkânlar, ölen asker sayıları, ya da savaş aletlerinin ön planda olduğunu ancak insani hikâyelerin işlenmediğini vurgulayan Örnek, "Binlerce günlük, belgeler notlar bulduk. Sevdiklerini bir daha görememe kaygısı, açlık, hastalık, ölüm bu kavramlar insan üzerinde ağır tahribat yaratıyor. Bunları ön plana çıkarmaya çalıştık" dedi.

'Savaş karşıtı oldum' "Gelibolu Belgeseli" sayesinde tam bir savaş karşıtı olduğunu vurgulayan Örnek, "Aradan 90 yıl geçti ama bugün aynı durum Irak'ta yaşanıyor. Savaş herkes için çok kötü bir tecrübe. Önemli olan insanların savaş gerekçelerini ortadan kaldırmasıdır. Çünkü burada kaybeden insan ve onların yaşamları sevdikleri oluyor" dedi. Tolga Örnek, Türkiye toplumunun savaşın etkisini uzun yıllardan beri üzerinden atamadığını belirterek, "Biz uzun yıllar savaşın etkisini üzerimizden atamadık, kaybeden hep insan oldu" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Ders kitapları Türkçe'yi öğretemiyor

SONRAKİ HABER

AKP'de AB mumamması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...