19 Eylül 2004 21:00

Kamu emekçileri taleplerinde ısrarlı

Memur sendikaları, mali ve sosyal haklarına yönelik ortak taleplerini Kamu İşveren Kurulu'na verdi. Talepler arasında, geçmiş yıllara dönük kayıpların ortadan kaldırılması, insanca yaşayacak bir maaş ve sosyal yardımların iyileştirilmesi öne çıkıyor.

Paylaş
Memur sendikaları, mali ve sosyal haklarına yönelik ortak taleplerini Kamu İşveren Kurulu'na verdi. Talepler arasında, geçmiş yıllara dönük kayıpların ortadan kaldırılması, insanca yaşayacak bir maaş ve sosyal yardımların iyileştirilmesi öne çıkıyor. Yasakların kaldırılmasını da isteyen sendikalar, grevli toplusözleşmeli ve örgütlenme özgürlüğünü güvence altına alan yasal bir düzenleme yapılmasında ısrarlı.

Sosyal yardımlar Memurlar, sosyal yardımların göstermelik olmaktan çıkarılarak günün koşullarına uydurulmasını istiyor. Buna göre çalışmayan eş için verilen 48 milyon liranın 245 milyona çıkarılması, çocuk başına 9 milyon lira olan yardımın 73 milyon liraya çıkarılması talep ediliyor. 4688 sayılı yasaya göre ikramiye almaları gerekirken iki yıldır ikramiye alamayan memurların talepleri arasında, yılda iki ikramiye de yer alıyor. Günlük 3 milyon 675 bin lira yiyecek yardımının yanı sıra, aylık 39 milyon 200 bin lira ulaşım yardımı, 661 milyon lira yılda bir defaya mahsus olmak üzere tatil ödeneği, evlenme yardımı, tabii afet ve olağanüstü hal gibi yardımlar da mali talepler arasında.

Yasaklar Sendikalar, toplu eylemde bulunma, grev, il dışına çıkma, siyasal faaliyetlere girme, basına bilgi verme yasaklarının kaldırılmasını talep ederken, uluslararası sözleşmeler ve Anayasa'nın 90'ıncı maddesinin tanıdığı haklar çerçevesinde toplusözleşme hakkının uygulanmasını istiyorlar.

Personel Rejimi Üzerinde durulan bir konu da Kamu Personeli Yasa Taslağı. Sendikalar tasarının hiçbir şekilde kabul edilemeyeceği konusunda hemfikir. 657 sayılı yasanın 99'uncu maddesi değiştirilerek, haftalık çalışma süresinin 35 saat, günlük çalışma süresinin ise 7 saat olarak belirlenmesi isteniyor. Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin yetkili sendikaların katılımı ile yeniden düzenlenmesi de sendikaların önceliklerinden.


DİĞER TALEPLER
  • Erkek memura eşinin doğum yapması halinde 5 işgünü, kadın memura ise doğum yapmadan önce 8, doğumdan sonra 16 hafta olmak üzere toplam 24 hafta izin verilmeli

  • Mevcut hastalık izinleri iki katına çıkarılmalı
  • Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlara maruz kalan çalışan personele her yıl, yıllık izine ilaveten iki aylık sağlık izni verilmeli
  • Mesai günlerinde iki saat, hafta sonu ve bayram tatillerinde ise en fazla 7 saat fazla çalışma yapılmalı
  • Çalışma hayatını doğrudan ilgilendiren ya da çalışma koşullarında değişikliğe yol açan yasa tasarıları, yetkili sendikaların eşit bir biçimde yer aldıkları kurullarda değerlendirilmeli
  • Yetkili sendikaların onayı olmadan, kamu hizmetlerinin yürütülmesinde ve çalışma koşullarında değişiklik yapılamamalı
  • Memuriyete başlayışta öğrenim durumları itirabiyle farklı derece ve kademelerden işe başlama uygulaması kaldırılmalı

  • Çalışanlar görevleri dışında bir işte çalıştırılmamalı

  • 100 personel çalıştıran işyerlerinde kreş ve bakımevi bulunmalı

  • Sigara içme odaları kurulmalı

  • ÖNCEKİ HABER

    Hükümeti uyardılar

    SONRAKİ HABER

    Demiryolcuların olaylı kongresi

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...