19 Eylül 2004 21:00

TCK'nın yankıları Avrupa'da sürüyor

AKP'nin TCK Tasarısı'nı geri çekmesinin, Türkiye'nin AB üyeliğine desteğin düşük olduğu Fransa'daki yankıları sürüyor.

Paylaş
AKP'nin TCK Tasarısı'nı geri çekmesinin, Türkiye'nin AB üyeliğine desteğin düşük olduğu Fransa'daki yankıları sürüyor. Le Figaro, "Başbakan Erdoğan'ın kararı iktidardaki partiyi bölen derin görüş ayrılıklarını yansıtıyor. Parlamento mekanizmasını bloke ederek Erdoğan kendi partisi içindeki bir patlamayı önlemek istedi" derken, Liberation da Türk Dışişleri Bakanlığı'nın üst düzey bir yetkilisine dayanarak AKP'nin tutumunu "saçma ve intihar" olarak nitelerdirdi.

Le Figaro Başbakan Tayyip Erdoğan'ın tutumunu değerlendiren Le Figaro, gözlemcilerin gözünde Erdoğan'ın TCK Tasarısı'nın 346 maddesinin 343'ünün onaylanmasından sonra aldığı kararın "iktidardaki partiyi bölen derin görüş ayrılıklarını yansıttığı"nı öne sürdü. Gazete, "zıvanadan çıkma tehdidinin altındaki bir parlamento mekanizmasını bloke ederek Recep Tayyip Erdoğan, kendi partisi içindeki bir patlamayı önlemek istedi" yorumunu yaptı. Erdoğan'ın partisinin zina tasarısı konusunda hiç de hevesli olmayan ılımlı kanadıyla partisinin ne pahasına olursa olsun geri adım atmaya yanaşmayan en radikalleri arasında şıkışma riski karşısında olduğunu savunan gazete, Erdoğan'ın "Biz parlamentomuzda kendi kararlarımızı alırız" yolundaki çıkışına dikkat çekerek "mekanizma durduğu için bunu söylemenin yapmaktan kolay olduğu" ifadesini kullandı.

Liberation Avrupa Komisyonu'nun raporunu yayınlanmasına kısa bir süre kala Türkiye ile AB arasındaki yaşanan sorunu değerlendiren Liberation gazetesi de Başbakan Erdoğan'ın yaklaşımıyla ilgili olarak Türk Dışişleri Bakanlığı'nın üst düzey bir yetkilisinin "saçma bir tutum ve intihardır" sözlerini aktardı. AKP'nin yaptığı virajın Avrupa'da Türkiye'nin AB'ye girişine karşı olanların değirmenine daha çok su taşıdığını yazan gazete, "Türkiye'de olduğu kadar Brüksel'de de AKP'nin ve tartışılmaz lideri Erdoğan'ın Avrupa ile ilgili angajmanının gerçek olup olmadığına ilişkin kuşkular büyüyor" diye yazdı. "Geleneklere çok bağlı" ve "İslamcı" İstanbul Büyükşehir Eski Belediye Başkanı'nın, partisinin muhafazakâr kanadına teminatlar verirken Avrupa kartını oynadığını öne süren gazete, AB'ye girişten büyük ölçüde yana olan bir ülkede Erdoğan'ın pragmatik olma gereği duyduğunu öne sürdü.

ÖNCEKİ HABER

Başbakan Erdoğan'a göre
   AB yolu dümdüz!

SONRAKİ HABER

Leyla Zana AP'de konuşacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...