19 Eylül 2004 21:00

Kürt edebiyatına yeni bir kapı: W

Kürt edebiyat, kültür ve sanat dergisi "W" dergisi, Diyarbakır'da yayın hayatına başladı. 11 Kürt yazar ve edebiyatçının "zararına ortak" olduğu dergi iki ayda bir yayınlanacak.

Paylaş
Kürt edebiyat, kültür ve sanat dergisi "W" dergisi, Diyarbakır'da yayın hayatına başladı. 11 Kürt yazar ve edebiyatçının "zararına ortak" olduğu dergi iki ayda bir yayınlanacak. Yayın kurulunda Ayhan Meretowar, Dilawer Zeraq, Hilmi Akyol, İrfan Amida, Lal Laleş, Mem Bawer, Mem Mirxan, Merdan Newayi, Rêzan Tovjin, Serkeft Botan ve Sidar Jir'in yer aldığı W dergisinin editörlüğünü Dilawer Zeraq ve Sidar Jir üstleniyor.

'Zararına ortak' Derginin yayın kurulu üyelerinden Mem Mirxan, 11 yazar arkadaşın "zararına ortak" olarak derginin çıkmasını sağladığını söylüyor. Mirxan şimdiye kadar çıkan Kürtçe dergilerin çoğunun ekonomik zorluklar ve yazı sıkıntısı nedeniyle kapanmak durumunda kaldığnı tespit ettiklerini ve 11 yazarın hem dergi ekonomik olarak zarar ettiğinde zarara ortak olduğunu hem de bu kadar ortaklı bir dergide yazı sıkıntısı çekmeyecekleri için derginin geleceğini güvence altına aldıklarını belirtiyor.

'Lütfen buyrun' Derginin editörlerinden Dilawer Zeraq derginin "ortak"larının önümüzdeki süreçte artacağını ifae ederek "Zaten sloganımız da buna gönderme yapıyor: "Me deriyek vekir, kerem bikin"(Biz bir kapı açtık, lütfen buyrun" diyor. "Kürt dilinin ve edebiyatının gelişimiyle ilgili sorunları ve açmazları var" diyen Zeraq W'nin bu sorun ve açmazların aşılmasına yönelik çalışmalar içerisinde olacağını belirterek "Türkiye ve dünyadaki örneklerine baktığımızda dilin gelişmesi daha çok çeviri yoluyla olmuştur. Eleştiri ve değerlendirme yazıları olacak. Eleştirinin geliştirici yönlerini kullanarak Kürt edebiyatında başka kanallar, yeni kapılar açmaya çalışacağız. Bunun dışında edebi ürünler olacak" dedi. Mem Mirxan ise Kürt edebiyatında eleştiri azlığı, kitapların hedef kitleye ulaşamaması, Kürt yazarların sahiplenilmemesi gibi sorunlar yaşandığına dikkat çekerek "Dergimiz olabildiğince halka yönelik ama edebi düzeyini kaybetmeden, halkın ilgisini Kürt edebiyatına çekebilecek ürünler yayınlayacağız. Bununla birlikte gerek edebiyat kuramı açısından gerekse Kürt edebiyatının bir çerçevesinin oluşabilmesi için teorik yazılar da yayınlanacak. Her sayıda gerek genel olarak gerekse Kürt edebiyatı ile ilgili dosyalar hazırlanacak" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Ankara'da Ekin rüzgarı esecek

SONRAKİ HABER

Başbakan Erdoğan'a göre
   AB yolu dümdüz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa