19 Eylül 2004 21:00

Avrupa'da bir hayalet dolaşıyor!

Komünist Manifesto bu cümleyle başlıyordu: Avrupa'da bir hayalet dolaşıyor! 3 Eylül 1991'de yerlerinden sökülerek depoya kaldırılan Lenin ve iki işçi heykelinin Avrupa'yı kent kent dolaşması işte bu cümleyi anımsatıyor.

Paylaş
Sovyet heykeltraşı Grigori Jastrebenetski tarafindan kırmızı granit taşına yapılan Lenin heykeli, 1974 yılından beri Dresden Tren Garı önünde dikiliydi. Berlin Duvarı'nın yıkıldığı günlerdeki antisosyalist dalgasının hedefi olan heykeller, 3 Eylül 1991 tarihinde depolara kaldırılmıştı. Bir süre sonra Karlsruhe'de açılması düşünülen bir sergi için Lenin büstü ve diğer işçi heykelleri açık bir kamyonla Karlsruhe'ye taşınırken kamyonda bulunan Alman sanatçı Rulf Herz çevrede bulunan insanların ilgisi ve de Lenin'in etkileyici duruşundan etkilenerek yeni bir proje hazırladı. Herz'in projesine göre, işçi heykelleri ve Lenin'in büstü açık bir kamyona yüklenerek şehirden şehire ve ülkeden ülkeye dolaşarak, "Lenin'e yeni dünya düzenini, yeni kuşak gençliğe ise Lenin'i göstermek."

Büyük ilgi var Münih'ten başlayarak Zürich, Torino, Roma, Viyana, Prag ve Berlin'de dolaşarak tamamlanacak serginin amacını, sanatcı Herz şöyle anlatıyor: "Onun büstünü sönmüş umutların ve yeni dönüşümlerin sembolü olarak kabul ediyoruz. Sanatçı, bu sergi ile yeni kuşak insanlarda düşünsel ve duygusal alanda bir etkileşim yaratmak istediğini belirtirken, "Yeni kuşağa Lenin'i, Lenin'e de yeni hayatı yani geleceğe ve geçmişe dönük yeni bir bakış açısını göstermek istiyorum" diyor. Herz, "Lenin Turu" projesine büyük bir ilginin olduğunu da ekliyor. Tur boyunca otobanlarda, dağlarda, eski şehirlerin merkezinde, işçi fabrikalarının önünde, Avrupa kentlerinin kenar mahallerinde dolaşan yabancı işçi gettolarında, yeni dünya düzeni sahiplerinin villaları önünden geçen Lenin ve iki işçi; sesiz ve sakinler. Her şeyin hareketini sürdürdüğü bu dünyada Lenin dün ve bugün için söyleyeceği şeyleri zaten söylemişti, çünkü..

Lenin İsviçre'de... Hayatının büyük bölümünü geçirdiği İsviçre ve özelikle Zürih kenti, Lenin'i daha da anlamlı karşıladı. 9 Nisan 1917 tarihinde Rusya'daki devrimin olgunlaştığına inanan Lenin ve arkadaşları Rusya'ya döneceği gün onu Tren Garı'nda uğurlamaya gelen İsviçreli dostu Otto Lang "Umarım kısa bir süre sonra yine Zürih'e gelirsiniz" dediğinde; Lenin gülerek "Dönmem için durum çok kötü olmalı ki, yeniden Zürih'e döneyim" diye yanıt vermişti. Lenin, 15 Eylül günü bir kamyonun sırtında yanında iki işçi dostu ile geri dönmüştü. Rusya'daki durum da gerçekten çok kötüydü! Zürih'te Lenin dostları onu kucaklayarak selamladılar. En çok sevdigi Spiegelgasse 14 numaralı evine yakın olan okuma salonuna gelerek dostları ile buluştu. Lenin'i görmeye geleceğini söyleyen Zürich Belediye Başkanı kendisinin yerine başkasını gönderince bir dostu "O gelmeye korkuyor" diye bağırınca; Lenin granitce güldü.

Beklenen hayalet! Yeni Dünya Düzeni borazancılarının ilk hedeflerinden olan Lenin ve işçi heykelleri; yüreklerdeki umutlara; sömürünün olmadığı bir dünya hayaline can katıyor. Karl Marx ve Engels, "Komünizm hayaleti Avrupa'nın üzerinde dolaşıyor" diyerek kapitalistlerin korkularını anlatıp, proletarya iktidarının zaferini müjdelerken bugün Lenin ve iki işçi yoldaşı Avrupa kentlerini dolaşıyor. Beklenen hayalet sakın yakın olmasın...

ÖNCEKİ HABER

İran aleyhine karar

SONRAKİ HABER

Ankara'da Ekin rüzgarı esecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...