19 Eylül 2004 21:00

ABD saldırıya gün sayıyor

Direniş nedeniyle seçimlerin açıklanan tarihte yapılmasının zora girdiğini öne süren Amerikan ordusu tüm Irak çapında saldırı hazırlıkları yapıyor.

Paylaş
Irak'ta ocak ayında yapılacak seçimler yaklaştıkça işgal güçlerinin ve Irak hükümetinin saldırıları da artıyor. Ülkenin birçok bölgesinde devam eden direnişin seçimlerin yapılmasına engel olduğunu öne süren ABD'nin yıl sonuna kadar büyük çaplı bir "temizlik harekâtı" hazırlıklarına başladığı açıklandı. Amerika'nın özellikle Felluce gibi direnişçilerin kontrolünde olan kentlere saldıracağı bildiriliyor. Amerikan ordusundan bir yetkili, bu yılın sonuna kadar askerlerin giremediği bir bölge bırakmamayı amaçladıklarını söyledi. Yetkili, operasyonun başlama tarihine ilişkin bilgi vermezken bunun Irak polisi ve askeri güçlerinin gelişmesine bağlı olduğunu belirtti. Felluce'ye yapılması planlanan saldırıda binlerce Iraklı askerin de yer alacağı ama bu askerlerin büyük bölümünün yeterli teçhizatı olmadığı ve deneyimsiz oldukları belirtiliyor.

Felluce zor olacak Amerikan ordu yetkililerinin açıklamasına göre Felluce saldırısı kasım ya da en geç aralık ayında bitirilmiş olacak. Ancak işgal kuvvetleri Felluce'nin "kolay lokma" olmadığını kabul ediyor. ABD'li yetkili, "Biz Felluce kanserini tedavi edeceğiz ve birkaç ay içinde ülkenin birçok bölgesinde kontrolü ele geçireceğiz. Ama biliyoruz ki Felluce biraz zor olacak" dedi. Amerikan ordusu Irak'ta, şu an Bağdat'ın kenar mahallelerinde, Ramadi'de, el Anbar'da kontrolü kaybetmiş durumda. Ayrıca işgal güçleri ve Irak askerleri direnişçilerin elinde olar birçok şehre de giremiyor.

Seçimler boykot edilecek Bu arada 28 Haziran'da yönetim devrinin ardından kurulan Bağımsız Irak Seçim Komisyonu da seçmen kayıt çalışmalarını sürdürüyor ve ülkenin farklı bölgelerinde seçim büroları açıyor. Ama Irak halkının seçimlere katılma oranının çok düşük olacağı da ifade ediliyor. Irak'ın en büyük Sünni gruplarından biri olan Müslüman Din Adamları Birliği seçimlere katılmayacaklarını açıkladı. Açıklamayı yapan Seyh Abdul Satar Abdul Cabbar "Uzun süredir işgal altında olan bir ülkede dürüst bir seçim yapılması mümkün değildir, bu yüzden insanlar seçim sandıklarına gitmeyecekler. Seçimler yapılsa bile seçilen kişiler ülkeyi temsil ettiklerini söyleyemeyezler" dedi. Bu grubun yaklaşık üç bin Sünni camiiyi temsil ettiği belirtiliyor.


12 Türk şoförün akıbeti belli değil Irak'ın başkenti Bağdat'ın kuzeyindeki Balad kentinde, Irak polisinin açıklamalarına göre son 24 saat içinde 12 Türk kamyon şoförü öldürüldü yada kaçırıldı. Ayrıca, El Cezire televizyonu, Irak'ta bir örgütün, bir Türk-Amerikan firması için çalışan 10 kişiyi kaçırarak rehin aldığını duyurdu. İşçileri kaçıran örgüt, şirketin 3 gün içinde Irak'tan çekilmemesi halinde bu kişileri öldüreceği tehdidinde bulundu. El Cezire, "Ebu Bekir El Saddık Taburları" adlı örgüt tarafından çekilen, maskeli kişilerin önünde oturan ve kimlik belgelerini gösteren 10 kişinin video görüntülerini de yayınladı. El Cezire, kaçırılan işçilerin bağlı bulunduğu şirketin ismi ve kaçırılanların kimlikleriyle ilgili ayrıntılı bilgi vermedi. Öte yandan, Irak'ın Zaho ve Süleymaniye kentleri arasında mahsur kalan Türk kamyon şoförleri, kendilerine yardım etmesini istedi. Ahmet Türkeri adlı şoför, "Zaho-Süleymaniye arasında peşmergeler tarafından durdurulduklarını, yola devam etmelerine izin verilmediğini" söyledi. Türkeri, yetkililerin durumlarıyla ilgilenmelerini istediklerini belirtti.


Sadr'ın bürosu basıldı
  • Irak'ın güneyindeki Basra kentinde İngiliz askeri konvoyuna düzenlenen silahlı saldırının ardından, İngiliz kuvvetleri Şii lider El Sadr'ın Basra'daki bürosunu bastı. İngiliz askerlerinin baskında çok sayıda silah ve patlayıcı ele geçirdiği iddia edildi.
  • Bağdat'ta havaalanı yolunda bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda ise 2 ABD askeri öldü, 3 asker de yaralandı.
  • Başkent Bağdat'ın güneyindeki Musayib kasabasında, bomba yüklü bir aracın infilak etmesi sonucu 1 kişi öldü, 3 kişi yaralandı.
  • Bağdat'ın güneyindeki Latifiye'de ise öğrencileri taşıyan otobüslere saldırı düzenlendi, 1 öğrenci öldü. 6'sı yaralandı.
  • Başkentte önceki akşam saatlerinde bomba yüklü bir aracın infilak etmesi sonucu da 2 Amerikan askerinin öldüğü, 8'inin yaralandığı bildirildi.
  • Felluce kentinde, Amerikan zırhlı araçlarından açılan ateş sonucu 4 Iraklının öldüğü bildirildi.
  • Başbakan Allavi, Saddam'ın ekimde yargılanacağını söyledi.

  • ÖNCEKİ HABER

    20 günlük güneşle santral!

    SONRAKİ HABER

    ABD desteği kanıtlandı

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...