18 Eylül 2004 21:00

20 günlük güneşle santral!

Coğrafyası 20 gün güneş gören Almanya'da güneş enerjisi santralı kuruldu. Bir yanda en temiz enerji için yapılan büyük yatırımlar, bir yanda teknolojik olarak miadını doldurmuş çöplüklerin inşası!

Paylaş
Frankfurter Rundschau'nun 9 Eylül 2004 tarihli baskısında Almanya'nın en büyük güneş enerjisi santralının kuruluşunun haberi yer aldı. Haberin özeti kısaca şöyle: "Leipzig'de 21 hektarlık bir alana kurulan her biri 5 megawatt büyüklüğünde uzunluğu 9 kilometreyi bulan 33 bin 500 solarmodül'den oluşan güneş enerjisi elektrik santralı kuruldu. Şimdiden 1800 evin bütün elektirik ihtiyacını karşılayacak olan bu kapsamda bir santral Almanya'da ilk defa kuruluyor. Güneş enerjisi üretiminde Japonya'dan sonra gelen Almanya'da, bu yıl 300 megawatt kapasite ile yaklaşık bir milyar Euro ciro bekleniyor. Yıl sonunda ise kapasite kullanımının 700 megawattı aşması bekleniyor. Bu kapasite yaklaşık olarak iki küçük Atom santralinin kapasitesine eşit." Meteoroloji verilerine göre yılda sadece 20 gün güneşi tam olarak görebilen bir coğrafyada güneş enerjisine verilen bu önem muhakkak ki sevindirici bir durum. Hem de atom santrallerinin yoğun olduğu bir ülkede, Almanya'da bu tür bir gelişme bilim adına bile selamlanır.

Çöp ülkeler Bunlar güzel haberler. Ama biz enerji sorunuyla ilgili başka haberleri de hatırlıyoruz. En günceli daha geçen hafta İskenderun sahiline ölüm getiren geminin batması ya da batırılması örneğidir. Bir İspanyol şirketine ait bu zehir gemisinin nasıl ülkemize getirildiği ve batışına kadarki gelişmeler Evrensel'de yeterince anlatıldı. Avrupa'nın çöpünün, zehirinin, bizim gibi ülkenin onurunu ve çıkarlarını satılığa çıkarmış 'satıcı iktidarların' olduğu ülkelere boşaltıldığını da biliyoruz. Mersin'e (eğer risk derecesi yüksek deprem bölgesi olmasaydı kurulacak olan) Alman Siemens tekelinin Almanya'da hurdalığa çıkarılmış eski bir atom santralini kurma isteği hafızalarımızda. Hasankeyf'in yok olmasına yolaçan baraj yapımında İngiliz tekellerinin rolü. Rize Fırtına Deresi gibi, kurulacak hidroelektirik santralının faydasının, doğaya ve tarihe vereceği zararı karşılamaması. Ya da Artvin'de inşa edilen Çoruh nehri üzerindeki barajların yapımında Alman tekellerinin yer alması... Bir yanda en temiz enerji için yapılan büyük yatırımlar, bir yanda teknolojik olarak bile miadını doldurmuş çöplüklerin inşası! Yanılsama yaratmasın, batılı büyük tekeller ve onların emperyalist devletleri kendi ülkeleri ve insanı için temiz olanı savunmuyor. On yıllar boyunca Avrupa'nın doğasını, suyunu, havasını en vahşi kâr duygusu ile yok eden tekeller ile güneş enerjisini kuran tekeller aynı. Yeni olan, kâr güdüsü ve 'sömürge' ülkelere eski teknolojilerin transferinin imkânı ve kendi kaynaklarını korumaya almanın sonuçları. Ülkemizi 'enerji çöplüğüne' çeviren bu gelişmelerin sanayi ve ekonomiyi geliştirdiğini iddia edenler muhakkak ki vardır. Bu tayfayı bir kenara bırakıp şu soruyu sormamız gerekiyor: Ülkemizde 20 gün olsun tam güneş görülmüyor mu? Değil 20 gün güneşi tam görmesi, yılda 20 gün bile yağmur yağmayan Adana, İzmir gibi şehirleri bulunan bir ülkede, (hemen hemen her evin çatısında su ısıtmak için kurulan güneş petekleri hariç) güneş enerjisinin tüm enerji ihtiyacını karşılayacağı yetkili kişi ve kurumlarca bilinmez mi? Elbetteki bilinir. Ama bizdeki gib ülkenin bütün kaynaklarını ABD ve AB tekellerine sunan iktidarların olduğu bir ülkede, Adana'daki ev sahibinin bildiği bu gerçeği, ülkenin ve insanlığın çıkarına kullanmak imkânsızdır. İdeolojisinde 'Kuantum'u, teknolojisinde 'çöpçülüğü' ilerleme olarak gören iktidarlar ve uşak tayfası oldukça, tekellerin AB'sine girdiğimizde ne olur Allah bilir!. Son yıllarda Ortadoğu ve Kafkaslarda olduğu gibi uluslararası bir önem arzeden ve bu bölgelerde her türlü savaşların, gericiliğin vesilesi yapılan enerji sorununda, ülkemizin politikası uluslararası tekellerin insafına terk edildiğinde, heryerinden 'doğal enerji' kaynakları fışkıran ülkemiz, bu tekellerin çöplüğüne dönüştürülür ve yılda 20 gün güneş gören bir ülkenin sicili kirli tekelleri, yılın her günü güneş gören ülkemize eskimiş atom ve termik santrallarını satar.

ÖNCEKİ HABER

Akıma kapılan işçi öldü

SONRAKİ HABER

ABD saldırıya gün sayıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...