18 Eylül 2004 21:00

Kıdem Tazminatı'nda uzlaşma yok

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu'nun "Kıdem Tazminatı Fonu'nda mutabakat olduğu" şeklindeki açıklamalarını yalanladı.

Paylaş
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu'nun "Kıdem Tazminatı Fonu'nda mutabakat olduğu" şeklindeki açıklamalarını yalanladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, önceki gün Kütahya'da gazetecilerin "Kıdem Tazminatı Fonu" tartışmalarına ilişkin sorularını yanıtlarken, işçi ve işveren kesimi arasında mutabakat olduğunu ileri sürmüştü. Bu konudaki eleştirileri ve işçilerin tepkilerini görmezden gelen Başesgioğlu, işveren ve işçinin "ortak bir formülde buluşmadığı herhangi bir konunun gündemlerinde olmayacağını" ifade ederek şunları söylemişti: "Kaldı ki, bu bizden önce başlamış bir projedir. 2001 ve 2002 yılında Çalışma Bakanlığı ile bütün işçi ve işveren konfederasyonlarının, müştereken İş Kanunu'yla birlikte bir paket halinde çıkarılmasını protokole bağladıkları bir husustur. Bu konuda, Bilim Kurulu'ndaki hocalarımız çalışmış ve taslak hazırlamışlardır ve bu taslağı bakanlığa teslim etmişlerdir. Konu budur."

'Böyle olmaz' Çalışma Bakanı'nın açıklamaları dün bazı gazeteler tarafından "kıdem tazminatında geri adım atıldı" şeklinde yorumlanırken, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi kendilerine bu yönde haber gelmediğini söyledi. Çelebi, "Ama kıdem tazminatı ne hükümetin ne de işverenlerin gündeminden hiç çıkmayacaktır" diye konuştu. Çalışma Bakanı Başesgioğlu'nun bu konuda "mutabakat olduğu", "protokol imzalandığı" şeklindeki sözlerine tepki gösteren Çelebi, "Herhangi bir uzlaşma yok. Bilim Kurulu hazırlasın, Meclis de tartışmasın, geçsin. Böyle olmaz. Protokol diyorlar, İş Güvencesi yasası 10 kişiyi kapsayan işyerleri için geçerliydi, nasıl 30'a yükseldi?" diye sordu.

Deri-İş tepki gösterdi Deri-İş Sendikası yaptığı yazılı açıklama ile Kıdem Tazminatı Fonu Yasa Taslağı'na tepki gösterdi. Taslağın patronları kıdem tazminatı ödemekten kurtarmayı amaçladığı ifade edilen açıklamada, tasarının yasalaşması halinde patronların daha kolay işçi çıkaracağı ve işsizliğin daha da artacağı belirtildi. Taslağa göre işçinin, kıdem tazminatı almak için 10 yıl prim ödenmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, bu şekilde milyonlarca işçinin asla tazminat alamayacağı vurgulandı.

ÖNCEKİ HABER

Tekstilde uyuşmazlık tutuldu

SONRAKİ HABER

Viranşehir'de özelleştirme protestosu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...