18 Eylül 2004 21:00

Tekstilde uyuşmazlık tutuldu

Türk-İş'e bağlı TEKSİF Sendikası'nın, grup sözleşmeleri kapsamında 78 işyerinde çalışan 25 bini aşkın üyesi adına sürdürdüğü görüşmeler tıkandı. Sendika, tekstil patronlarının kazanılmış hakları gasp etme çabaları nedeniyle uyuşmazlığa gidildiğini bildirdi.

Paylaş
Türk-İş'e bağlı TEKSİF Sendikası'nın, grup sözleşmeleri kapsamında 78 işyerinde çalışan 25 bini aşkın üyesi adına sürdürdüğü görüşmeler tıkandı. Sendika, tekstil patronlarının kazanılmış hakları gasp etme çabaları nedeniyle uyuşmazlığa gidildiğini bildirdi. TEKSİF Genel Merkezi, tarafından yapılan yazılı açıklamada, "İşveren, 4857 sayılı yeni İş Yasası ile icat edilen esnek çalışma, telafi çalışması bir yana, emekçilerin zorlu mücadelelerle kazandıkları ve 19 dönemdir aldıkları ücret, ikramiye, gıda yardımı gibi sosyal haklarını da gasp etmek istemektedir. Sermayeden yana olan, kıdem tazminatlarını bile yok etmeye çalışan, emeği hor gören iktidardan aldıkları cesaretle hareket eden işverenler, bu tutumlarını sürdürdükleri sürece işçilerin birliği ve ortam mücadelesinin getireceği çok ağır şartlarla karşı karşıya kalacaklardır" denildi.

Köle istiyorlar Tekstil, Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası (TÜTSİS), "Yeni işe gireceklere ikramiye vermeyelim" dayatmasında bulunuyor. TEKSİF, bunun işçiler arasında ikilik yaratacağını, eski işçilerin kapı önüne konmasına yol açacağını belirtti. "Pazar günleri ve bayram tatilleri normal işgünü sayılsın, diyorlar. Gıda yardımını keselim, diyorlar. Esnek ve telafi çalışması yaptırmak istiyorlar. Sıfır zamda diretiyorlar. Zaman içerisinde hiçbir sosyal hakkı kalmayan, köle gibi çalıştırılan, geleceği olmayan asgari ücretli bir sınıf yaratmak istiyorlar" diyen sendika, buna izin verilmeyeceğini kaydetti.

'Taviz vermeyeceğiz' DİSK'e bağlı Tekstil Sendikası ile patronlar arasında 7 bin işçi adına önceki gün yapılan görüşmede de olumlu adım atılamadı. 1 Ekim 2004'te yeniden masaya oturacak olan DİSK/Tekstil de, TÜTSİS'in dayatmalarında ısrar etmesi halinde uyuşmazlığa gidileceğini bildirdi. Sendikanın Genel Sekreteri Muharrem Kılıç, kazanılmış haklardan kesinlikle taviz vermeyeceklerini ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

Tüm bölgelerde yürüyüş

SONRAKİ HABER

Kıdem Tazminatı'nda uzlaşma yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...