18 Eylül 2004 21:00

Gül'den ABD mesaisi

Kuzey Irak'taki son gelişmeler ve Başbakan Erdoğan'ın AB resti gibi son derece önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönemde Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ABD'de yoğun bir diplomasi trafiğine başladı. Gül'in ziyaretinde ABD'nin yeni istekler gündeme getirmesi bekleniyor.

Paylaş
Kuzey Irak'taki son gelişmeler ve Başbakan Erdoğan'ın AB resti gibi son derece önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönemde Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ABD'de yoğun bir diplomasi trafiğine başladı. Gül'in ziyaretinde ABD'nin yeni istekler gündeme getirmesi bekleniyor. Gül'ün, ABD'deki temasları sürüyor. Chicago'da düzenlenen Türk festivaline katılacak olan Gül, daha sonra BM toplantılarına katılmak üzere New York'a geçecek. Ulusal Strateji Forumu adlı düşünce kuruluşunda da bir konuşma yapması beklenen Gül, pazartesi günü Birleşmiş Milletler toplantılarına katılmak üzere New York'a geçecek. Gül, ABD'ye gidişinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler genel kurul toplantıları sırasında Türkiye'nin 2009-2010 dönemi için Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine adaylığını bir kez daha teyit edeceğini söyledi. Abdullah Gül, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Amerikan Dışişleri Bakanı Colin Powell ve çeşitli ülkelerin dışişleri bakanlarıyla da ikili görüşmeler yapacağını belirtti. Gül, ABD'de başta ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell olmak üzere çok sayıda ikili görüşme yapacak. Önümüzdeki pazartesi günü New York'a geçecek ve başta Avrupa Birliği'nin dönem Başkanlığı'nı yürüten Hollanda olmak üzere çok sayıda Avrupalı Bakanla bir araya gelecek. ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın yanı sıra, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'la da görüşecek.

BOP toplantısı Bu ikili görüşmelerin dışında çok taraflı faaliyetlerde de yer alacak olan Bakan Gül, ABD tarafından düzenlenen ve başkanlığı ABD Dışişleri Bakanı Powel tarafından yapılacak "Geniş Ortadoğu Girişimi" toplantısının "Demokrasi ve Katılım" başlıklı bölümüne de katılacak. İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Dışişleri Bakanları Toplantısı'na Dönem Başkanı sıfatıyla başkanlık edecek olan Bakan Gül, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Bakanlar Konseyi çalışma yemeğine de iştirak edecek. 23 Eylül günü Musevi kuruluşlarını kabul edecek olan Bakan Gül, Cammu-Keşmir Temas Grubu toplantısına katılacak. Aynı gün BM Genel Kurul'una hitap edecek olan Gül, akşam saatlerinde de Yunan Dışişleri Bakanı Petros Molivyatis'in vereceği bir resepsiyona katılacak. 24 Eylül günü Türk-Amerikan İş Forumu'nun kahvaltılı toplantısında konuşacak olan Bakan Gül, daha sonra ABD Dışişleri Bakanı Powell'ın başkanlık edeceği "Geniş Ortadoğu Girişimi" toplantısının "Demokrasi ve Katılım" başlıklı bölümüne iştirak edecek. Bu toplantı sonrasında Powell ile bir araya gelecek olan Bakan Gül, aynı gün Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammadyarov'la da bir görüşme gerçekleştirecek.

ÖNCEKİ HABER

Deniz Baykal
   AB'cilerin liderliğine soyundu

SONRAKİ HABER

Kriterler yoksa üyelik de yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...