17 Eylül 2004 21:00

TCK'da Erdoğan oyunu

Erdoğan'ın zina tartışmasını ortaya attı ve çekildi. Ne CHP ile yapılan görüşmelere katıldı, ne de Meclis'teki AKP Grubu toplantısına. Ancak TCK Meclis'ten geçerken zina konusunu tekrar kulislere soktu.

Paylaş
"Acil çıkarılması gerekir, AB İlerleme Raporu öncesi yasalaşması zorunlu" denilerek Meclis'i olağanüstü toplayan AKP'nin son iki madde kala tasarıyı çekmesi tartışmalara neden oldu. Bu gelişme Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın oyunu olarak değerlendirilirken, CHP de bu oyuna gelmiş oldu. Erdoğan'ın önce zina tartışmasını ortaya atıp çekilmesi, ardından da ne CHP ile yapılan görüşmelere ne de Meclis'teki AKP Grubu toplantısına katılmaması, bu oyunu önceden planladığı yorumlarına yol açtı. Erdoğan'ın bu tavrı ile bir yandan AB ve CHP'ye verdiği sözü tutmadığı, diğer yandan da bu taktik ile "zina" ve istediği düzenlemeleri yapma konusunda zaman kazandığı belirtiliyor.

Erdoğan Meclis'e bile gelmedi TCK Tasarısı Meclis gündemine bir yıla yakın bir süre önce geldi. Kamuoyunun, bilim insanlarının tartışmasına, görüşlerinin tasarıda yer almasına olanak olmasa da Meclis'te Adalet Komisyonu ve alt komisyonun gündeminde uzun süre kaldı. Bu süre içinde "zina" konusu hiç gündeme gelmedi. Konuyu gündeme taşıyan ise bizzat Başbakan Erdoğan oldu. Yaz döneminde Meclis'in olağanüstü toplanacağı, "zina"nın da suç olacağına ilişkin TCK'da düzenleme yapılacağı açıklamasını yapan Erdoğan, çok önem verdikleri tasarının hiçbir maddesinin görüşülmesine katılmadı. Meclis'e adımını atmayan Erdoğan, "zina" tartışmasının krize döndüğü gün de Yeni Türk Lirası'na ilişkin açıklama dışında hiçbir açıklama yapmadı. AKP yöneticileri ve bakanlar kendisi ile görüşüp ona göre TCK görüşmelerine yön verirken, CHP ile uzlaşmanın bozulmaması için tasarıya eklenmeyen "zina" nedeniyle son iki maddesi kalınca geri çekilmesinin Erdoğan'ın bir taktiği olduğu ve önceden planladığı konuşuldu. Erdoğan'ın bu planı tarikat ve cemaatler ile bu gruplarla ilişkisi bulunan milletvekillerinin baskısı ile yaptığı söyleniyor. Erdoğan'ın 'zina formülü şöyle; "zina", "cinsel sadakatsizlik" adı altında TCK'da yer alacak ve "zina yapan eşlere, yazılı şikâyete bağlı olarak, 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilecek."

Gün boyu 'zina' TCK Tasarısı'nın görüşüldüğü önceki gün, gün boyunca Meclis 'zina' konusunu tartıştı. Saat 11.00'de açılması gereken Genel Kurul, saat 14.00'de açıldı. Kulisler "zina ne olacak" sorusuyla çalkalandı. Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve AKP yönetimi Başbakanlığa giderek Başbakan Erdoğan'dan talimat aldı. "Tamam, zina konusu 'cinsel istismar' olarak 'Aile Hukukundan Kaynaklanan Yükümlülüğün İhlali' başlıklı 233'üncü maddede düzenlenecek" denirken beklenen olmadı. Akşam saatlerinde tasarının büyük bir hızla geçtiği, maddelerin tek tek okunarak, üzerinde görüş bile belirtilmeden oylandığı görülünce, 'tamam, tasarı yasalaşacak' görüşü egemen oldu. Ancak sıra 345 maddelik tasarının, yürürlük ve yürütme maddelerine gelince, Adalet Komisyonu Başkanı, AKP'li Köksal Toptan, bir yıl sonra yürürlüğe girecek olmasına rağmen TCK'nın, komisyonda bekleyen CMUK, Ceza İnfaz ve Bölge Adliye Mahkemeleri tasarıları ile eş zamanlı çıkması için komisyona geri çektiklerini söyledi.

Oyunun Meclis ayağı AKP Hükümeti diğer birçok yasada olduğu gibi TCK'da da Meclis'i oyuna getirdi. "Acele çıkması gerekir, AB bizden bunu bekliyor" söylemleriyle, AB'cilerin de desteğini alarak Meclis'i olağanüstü toplantıya çağıran AKP, bir yandan Meclis'in normal çalışma süresinde çıkarabileceği tasarı için Meclis'i fazla çalıştırarak israfa yol açtı, bir yandan da hem kendi grubunu hem de muhalefeti aldattı. Hem AKP'li, hem diğer milletvekilleri Meclis'in olağanüstü toplantısıyla kocaman tasarıyı ellerinde bulur bulmaz, görüşme de başladı. İçeriğini bilmedikleri TCK'nın "acele çıkması için" okunan her maddesi için eller hızla inip kalktı. Ama "acele" edilen tasarı geri çekilerek, en azından 6-7 ay geciktirilmiş oldu.

ÖNCEKİ HABER

Eli başaklı çocuk tanrı:
   TRİPTOLEMOS

SONRAKİ HABER

AKP'de zina çatlağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...