17 Eylül 2004 21:00

Öğrencilerden af talebi

Çeşitli son 4 yılda üniversitelerle ilişkisi kesilen ya da yoksulluk nedeniyle üniversiteyi bırakmak zorunda kalan 60 binden fazla genç harekete geçti. Gençler, "Öğrenci Affı Kampanyası" başlattılar.

Paylaş
Türkiye'nin içinde bulunduğu koşullar nedeniyle üniversiteden ayrı düşen 60 binin üzerindeki gencin, üniversiteye geri dönüşlerinin sağlanması amacı ile "Öğrenci Affı Kampanyası" başlatıldı. Eğitim Sen'in de desteği ile okuldan atılan öğrencilerin başlattığı kampanya kapsamında Ankara Yüksel Caddesi'nde bir imza standı açıldı. 2000 yılında çıkarılan öğrenci affının ardından yoksulluk, başarısızlık, siyasi cezalar ya da devamsızlık gibi nedenlerle son 4 yılda en az 60 bin öğrencinin üniversite ile ilişiği kesildi. Başarısızlığa uğrayan ya da eğitimine ara veren genç insanlara dünyanın pek çok üniversitesinde okul yönetmelikleri dahilinde ikinci bir şans veriliyor. Türkiye'deki üniversitelerde isabetsiz meslek seçimleri, hocalar ile aralarında yaşanan bazı talihsizlikler, gençlik hataları, temel eğitimdeki fırsat eşitsizlikleri ve Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik koşullar nedeni ile pek çok öğrenci öğrenimine ara vermek durumunda kalabiliyor. "Ogrenciaffi" adı altında web sitesi oluşturan gençler, geniş kapsamlı ve yeni mağduriyetlerin önünü alacak bir öğrenim affına acil olarak ihtiyaç duyulduğunu belirterek, öğrenci affının en kısa zamanda çıkarılmasını talep ediyorlar. Gençler yaptıkları çalışmada, ekonomik sıkıntılar nedeni ile pek çok üniversite öğrencisinin çalışmak zorunda kaldığı için eğitimini yarıda bıraktığını belirtiyorlar. Çalışma sonucunda hazırlanan rapora göre, af bekleyen öğrenci ailelerinin, 'ikinci şans' adımını atmayan iktidar ve muhalefet partilerini eleştirdikleri vurgulanarak, öğrencilere anayasal eğitim haklarının geri verilmesinin yalnızca ikinci şans değil, hakkaniyet gereği olduğuna dikkat çekiliyor. Raporda, dikey geçiş şartlarının çok ağır olması nedeni ile okulları ile ilişkisi kesilen öğrenci sayısının da fazla olduğu vurgulanarak, Meclis'in dilekçe komisyonuna yüzlerce kişisel öğrenci affı başvurusu yapıldığı hatırlatılıyor.

Halkın ilgisi büyük Kampanya kapsamında Ankara Yüksel Caddesi'nde de bir imza standı açıldı. Stand görevlilerinden Kadir Yılmaz, 20 Eylül'e kadar açık olacak imza standını Eğitim Sen'in desteği ile açtıklarını belirttikten sonra 1983'ten bu yana Türkiye'de 9 öğrenci affının çıkarıldığını söyledi. Yılmaz, 4.5 yılda 60 binden fazla gencin üniversiteden uzaklaşmasının, eğitim sistemindeki eksikliği gözler önüne serdiğini kaydetti. İmza standına halkın ilgisinin büyük olduğunu dile getiren Yılmaz, Ankara'nın ardından diğer illerde de standlar açmayı planladıklarını ve topladıkları imzaları topluca Meclis Dilekçe Komisyonu'na, AKP ve CHP yönetimlerine göndermeyi planladıklarını ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

Sayisal Loto'da 5 trilyon kuyruğu

SONRAKİ HABER

İlk ders: sırayı bölüşmek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...