17 Eylül 2004 21:00

İran'a karşı nükleer provokasyon

ABD, İran'ın nükleer silah ürettiğine ilişkin yeni kanıtlar elde ettiğini ileri sürdü. Bu iddia, Viyana'da yapılacak görüşmeleri baltalama çabası olarak yorumlanıyor.

Paylaş
Amerikalı bir yetkili, İran'ın nükleeer silah ürettiğine ilişkin uydu fotoğrafları edindiklerini açıkladı. Üst düzey Bir ABD'li yetkili, ellerindeki fotoğrafların İran'ın nükleer silah geliştirme niyetini açıkça gösterdiğini dile getirirken Tahran'dan yapılan açıklamada bunun 'yeni bir yalan' olduğu belirtildi. Fotoğrafların Tahran'ın güneydoğusunda bulunan Parchin askeri kompleksine ait olduğu iddia ediliyor. İsmi açıklanmayan ABD'li yetkili, BM'yi de Parchin bölgesine ait raporları gizlemekle suçladı. İran'dan yapılan açıklamalarda, bu konuda ortaya atılan iddiaların asıl amacının bu hafta Viyana'da yapılacak Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) görüşmelerini baltalamak olduğu belirtildi. İran'ın UAEA nezdindeki temsilcisi Hüseyin Museviyan, "Bu yeni bir yalan, tıpkı daha önce söylenenler gibi. Onlar bizden bu bölge ile ilgili bir talepte bulunmadılar. Eğer isterlerse kendilerine yardımcı olmaya hazırız" diye konuştu.

Ortak metin hazırlandı Öte yandan, İran'ın nükleer çalışmalarıyla ilgili olarak alınacak UAEA kararı konusunda, ABD ile İngiltere, Almanya ve Fransa arasında yapılan görüşmelerde ortak bir metinde uzlaşmaya varıldı. UAEA'nın 35 üyeli Yönetim Kurulu'nda hafta sonunda onaylanması beklenen metinde, tarafların "karşılıklı tavizler" verdiği bildirildi. Diplomatik kaynaklara göre ABD, "İran'a bildirilecek bir dizi şarta bu ülkenin belirlenecek süre içerisinde uymaması halinde, konunun doğrudan BM Güvenlik Konseyi'nin gündemine gelmesi" yolundaki ısrarından vazgeçti. Bunun yerine, İran'ın şartları yerine getirip getirmediğine, kasım ayında yeniden toplanacak olan UAEA Yönetim Kurulu'nun karar vermesi benimsendi.

Delil yok ABD'nin, İran'ın nükleer silah peşinde olduğunu öne sürmesine karşın UAEA, bu konuda delil olmadığını belirtiyor. İran da, programının barışçıl olduğunu belirtiyor.

ÖNCEKİ HABER

Oğlunu yitiren anne böyle susturuldu

SONRAKİ HABER

Beslan baskınını Basayev üstlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...