16 Eylül 2004 21:00

AKP'nin 24. bakanı İsrailli

Hükümet kabinesinin en etkili isimlerinden birisi İsrailli danışman İsrailli Şimdilerde Türkiye için bir endüstri yasa tasarısı hazırlığına girişen Wertheimer, Filistinliler'e yönelik katliamların baş sorumlusu Şaron'un baş destekçilerinden.

Paylaş
Türkiye'nin yeni Endüstri-Teknoloji Yasa Tasarısı'nı İsrailli Stef Wertheimer yapacak. Wertheimer Türkiye'nin yabancısı değil. Gebze ve İzmir'deki teknokentleri kuran kişi. Wertheimer, AKP İktidarı'nda endüstri yatırım danışmanı olarak görev yapıyor. Aynı zamanda Devlet Bakanı Ali Babacan ile koordineli çalışıyor. Şaron'un destekçilerinden olan Wertheimer, İsrailli ISCAR şirketinin kurucusu ve yönetim kurulu başkanı. Şirketin mazisi ise 6 gün savaşlarına dayanıyor. İsrail'e uygulanan ambargoyu kırmak için kurulan ISCAR dünyanın önde gelen şirketleri arasında. AKP'den önce Kemal Derviş ile yakınlığı bilinen Wertheimer'in Türkiyeli yöneticilerle dostluğu Süleyman Demirel'e kadar uzanıyor. 15 Mart'te toplanan Yatırım Danışma Konseyi'nin tek İsrailli üyesi olma sıfatını da taşıyan Wertheimer'ın sahip olduğu ISCAR şirketi dünya kesici uç pazarının üçte birini elinde tutuyor. İsrail ve Ürdün'de de sanayi parkları bulunan Wertheimer, her ay Türkiye'deki çalışmalarını denetliyor. Wertheimer'ın bir diğer ilişkide olduğu kuruluş ise Sabancı Holding ve Sabancı Üniversitesi. Wertheimer, Gebze'deki teknoparkın da yönetim kurulu başkanlığını yürütüyor.

Helikopter ihalesi Wertheimer'ın tek ilgi alanı teknoparklar değil. ISCAR, Skorsky helikopterleri ve F-16 savaş uçaklarının motorlarını üreten şirket olan Pratt&Whitney'in de ana hissedarı. P&W ABD'li United Tecnologies Corporation şirketinin alt kuruluşu. Bu şirket ise Türkiye'nin helikopter ihaleleri ile gündeme gelmişti. Stef Wertheimer'in, Rothschild şirketi ile birlikte Bioteknoloji alanında ortak yatırımları olması da şaşırtıcı değil. Ortaklıkları BioDiscovery firması üzerinden. Hazırlanan tasarı ise Türkiye'ye gelen yatırımcıları teknoparklara yönlendirmeyi hedefliyor. Danışmanlık yapacak ve tasarıyı hazırlayacak olan Wertheimer'ın çalışmalarını götüreceği adres ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan. Erdoğan'ın bu tasarı çalışmalarına başkanlık yapacağı belirtiliyor.


BOP'LA BAĞLANTI Wertheimer'ın ismini en çok duyduğumuz günler Babacan'ı İsrail'de ağırlamasında oldu. Wertheimer, 7-9 Ocak 2004 tarihlerinde Devlet Bakanı Ali Babacan'ı İsrail'de ağırlayan kişi olarak gündeme oturdu. Ziyarette dikkati çeken diğer isimler ise Genelkurmay eski İkinci Başkanı Çevik Bir, Sabancı Üniversitesi Rektörü Tosun Terzioğlu oldu. Wertheimer ve İsrail Başbakan Yardımcısı Ehud Olmert'in konuğu olarak İsrail'e giden Babacan ve aralarında Çevik Bir'in de bulunduğu seçilmiş heyet, Tefen Endüstri Parkı'nda düzenlenen "Bölgesel iktidarın tamamlayıcı bağlantısı" konulu bir seminere katıldı. Bu konferansın çıkış noktası ise ABD'nin Büyük Ortadoğu Projesi'ydi. Ziyaretteki diğer isimler ise; Mersin Belediye Başkanı Atilla Osmançelebioğlu, Mersin Üniversitesi'nden Prof. Tamer Gök, Türkiye-İsrail İş Konseyi Başkanı Ekrem Güvendiren, GOSB Teknopark Genel Müdürü Okan Çağlar, GOSB İş Geliştirme Müdürü Gül Gökçek.

AKP'LİLERİ İSRAİL'E GÖTÜRMÜŞTÜ Stef Wertheimer, hükümet üyelerini sık sık İsrail'de ağırlıyor. Yatırım Danışma Konseyi öncesinde Wertheimer Sanayi Bakanı Ali Coşkun'un yanısıra bir çok AKP Milletvekili'ni İsrail'e götürdü. Ziyarete, AKP Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç, Kütahya Milletvekili Soner Aksoy, Sakarya Milletvekili Hasan Ali Çelik, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Adem Şahin, KOSGEB Başkanı Erkan Gürkan, TSE Genel Sekreter Yardımcısı Kürşat Cezmi Özcan, Türk Akreditasyon Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Caner, Sanayi ve Araştırma Genel Müdürlüğü'nden Birol Hasdemir, GOSB Teknopark A.Ş Genel Müdürü Okan Çağlar, GOSB Proje Geliştirme Müdürü Gül Gökçek ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Küçük Sanatlar ve Sanayi Bölgeleri ve Siteleri Genel Müdürü Yılmaz Çeber de bulundu.

ÖNCEKİ HABER

Güney Afrika'nın en büyük grevi

SONRAKİ HABER

Tetiği çekme zamanı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...