16 Eylül 2004 21:00

Savaş kuzeye taşınıyor

Amerikan işgal ordusu, nüfusunun ezici çoğunluğu Türkmen olan Telafer kentinin yönetimini Barzani güçlerine verdi. Gerginliğin Kerkük'e sıçradığı dile getiriliyor.

Paylaş
Irak'ın Telafer kentinde, Amerikan katliamından sonra yaşanan gelişmeler rahatsızlık yaratmaya devam ediyor. Kente yönelik bombardımanı sona erdiren Amerikan ordusunun bir yandan civar köylere baskın düzenleyip yüzlerce kişiyi gözaltına alırken, diğer yandan kentin kontrolünü büyük oranda Mesud Barzani'ye bağlı peşmergelere teslim ettiği belirtiliyor. Bu durum, Türkmen halkta büyük bir rahatsızlık yarattı. Bombardıman sırasında Telafer'den kaçan çok sayıda Türkmenin de geri dönmeye korktuğu belirtiliyor.

Nafile demeçler Gelişmeler, ABD ile Irak'taki işbirliğinin devam edeceğini söyleyerek önceki sert açıklamalarını "yutan" AKP Hükümeti yetkililerini de zor duruma bıraktı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, kentin güvenliği ve idaresinin Türkmenlere teslim edilmesi gerektiğini söyledi. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül de, dün yaptığı açıklamada, "Irak'taki nüfus hareketlerinin, kalıcı demografik değişikliklere yol açmaması gerektiğini" dile getirdi.

Kerkük'e göç Ancak Amerikan işgal kuvvetlerinin, Ankara'dan gelen bu açıklamaları dikkate almaya niyeti yok. Çünkü dünden itibaren, Telafer'de başgösteren etnik gerilim Kerkük'e sıçradı. Ajanslar, Kerkük'e büyük boyutlu bir Kürt göçünün başladığını duyurdu. Habere göre ABD'liler Kerkük'ü 'Irak'ın Kosovası' olarak nitelendiriyor. Bu açıklama, aynı zamanda bölge ülkelerine yönelik bir gözdağı niteliğinde. Amerikan AP ajansı, Kerkük'e her gün yaklaşık 500 Kürdün yerleştiğini bildirdi. ABD ile işbirliği yapan Kürt partileri, bu kişilerin Saddam döneminde Kerkük'ten sürülenler olduğunu söylüyorlar. Kente Kürt göçü özellikle Ağustos ayında yoğunlaşırken, zengin petrol kaynaklarına sahip Kerkük'e savaştan bu yana yerleşen Kürtlerin sayısının 72 bini bulduğu belirtildi. ABD subayları ise, Kürt partilerinin, Kerkük'e gelenlere para verdiğini söyledi. Peşmergelerin yıldırma politikası nedeniyle son aylarda 50 bin Arabın kentten kaçtığı öğrenildi.


NATO ÇIKIŞ BULAMADI NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, İttifak üyesi 26 ülkeyi "Irak'ta görev almak" konusunda acele etmeye çağırdı. NATO, Irak'ta bir eğitim merkezi kuracak olan yaklaşık 100 subay gönderecek. ABD, yaklaşık 260 bin kişilik bir "Irak ordusu" kurmak istiyor. NATO bunun küçük bir kısmını eğitecek. Fransız ve Alman askerleri Irak'taki bu göreve katılmayacak. Dahası, NATO eğitim merkezinin finansmanının nasıl sağlanacağı da belirsiz. Biçimsel olarak merkez Bağdat hükümetinin denetiminde olacak. Merkezde NATO bayrağı da dalgalanmayacak. Halen Bağdat'ta bulunan 50 kişilik bir subay grubu, daha büyük misyonun hazırlıklarını yapmak ve Iraklılar'ın eğitimiyle meşgul. Eğitime sadece subayların mı, yoksa astsubayların da mı katılacağına karar verecek olan da onlar. Fakat NATO çevrelerinden verilen bilgilere göre, bu NATO askerlerinin hareket yeteneği, saldırı olması korkusu nedeniyle çok kısıtlı.

ÖNCEKİ HABER

Kent içinde köy

SONRAKİ HABER

Şiddet senaryoları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...