15 Eylül 2004 21:00

Memur TİS masasına oturdu

Anayasa'da yapılan değişiklik doğrultusunda toplusözleşme ve grev haklarının doğduğunu ifade eden Kamu-Sen, KESK ve Memur-Sen, dün hükümetle toplusözleşme masasına oturdu. Konfederasyon yöneticileri, masada birlikte hareket edeceklerini yinelediler.

Paylaş
Anayasa'da yapılan değişiklik doğrultusunda toplusözleşme ve grev haklarının doğduğunu ifade eden Kamu-Sen, KESK ve Memur-Sen, dün hükümetle toplusözleşme masasına oturdu. Konfederasyon yöneticileri, masada birlikte hareket edeceklerini yinelediler. Görüşmeyi, "sendikaların propaganda yapmasını engellemek için" basına hiç açmayan Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, görüşme sırasında prosedüre ilişkin kısa bir yazılı açıklama ile yetindi.

Görüşme değil sözleşme Konfederasyonlar ve bağlı sendikaların yöneticileri, toplugörüşmeye, üyeleri tarafından alkış ve sloganlarla uğurlandı. Türkiye Kamu-Sen ve bağlı sendikaların yöneticileri, sendika merkezi önünden toplugörüşmenin yapılacağı Başbakanlık binasına kadar alkış ve sloganlarla yürüdü. Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve yetkili sendika başkanlarını alkışlarla görüşmeye uğurlayan Kamu-Sen'liler, "Görüşme değil, toplusözleşme", "Sadaka değil toplusözleşme" sloganlarını attı. Görüşme başladıktan kısa bir süre sonra KESK heyeti, Eğitim Sen'in davasını izlemek üzere Başbakanlık'tan ayrıldı. Bu sırada açıklama yapan KESK Başkanı Sami Evren, taleplerini hükümete ilettiklerini söyledi. Anayasa'nın 90'ıncı maddesindeki değişiklik doğrultusunda görüşmeleri toplusözleşme olarak nitelendirdiklerini belirten Evren, Şahin'in de geçen yıl grev ve TİS hakkına ilişkin sözleri olduğunu hatırlattı.

Eylem çağrısı Üç konfederasyonun birlikte hareket ettiğini yineleyen, ancak herşeyi masadan beklemenin yanlış olduğunu dile getiren Sami Evren, memurlara, "Hakkınıza sahip çıkın, taleplerinizin takipçisi olun. İşyerlerinizi, sokakları eylem alanına dönüştürün, demokratik tepkilerinizi koyun" çağrısı yaptı. KESK heyeti bir saat kadar sonra görüşmeye yeniden katıldı. Akşam saatlerine kadar süren görüşmede konfederasyon temsilcileri, hazırladıkları dosyaları sundular. Başbakan Yardımcısı Şahin ise yaptığı kısa yazılı açıklamada, görüşme kapsamında, "katsayı ve göstergeler, aylık ve ücretler, her türlü zam ve tazminatlar, fazla çalışma ücreti, harcırah, ikramiye, lojman tazminatı, doğum, ölüm, aile yardımı, tedavi yardımı, cenaze giderleri, yiyecek, giyecek yardımları ve diğer her türlü yardımlar" bulunduğunu belirtti. Görüşmeler yasa gereğince 15 gün sürecek. Uzlaşma sağlanamaması halinde devreye Uzlaştırma Kurulu girecek. Hükümetin Uzlaştırma Kurulu kararına uyma zorunluluğu yok, Bakanlar Kurulu ayrı bir karar alabilir.

ÖNCEKİ HABER

Anadilde eğitim kazandı

SONRAKİ HABER

Toplusözleşme kürsüsü kuruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...